EğitimGündem

TÜRK VE JAPON ÖĞRENCİLERDEN ORTAK ÇALIŞMA

IMG_5859Türk ve Japon Üniversitelerinin geçen yıl beraber başlattıkları atölye çalıştaylarının dördüncüsü
“Omotenashi Blues”  Bodrum’da gerçekleştirildi. Öğrenciler mavi yolculuk ve yat charter sektörü üzerine ürettikleri birbirinden ilginç projeleri bir sunumla anlattı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü ile Japon Shizuoka Kültür ve Sanat Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümünün geçen yıl beraber başlattıkları atölye çalıştaylarının dördüncüsü  “Omotenashi Blues”, 6-12 Eylül 2017 tarihlerinde Bodrum’da gerçekleştiriliyor.   “Omotenashi” ismi Japon konukseverliğine gönderme yaptığı, “Blues” da deniz Charter sektörüne ve Ege Denizi’ne karşılık geldiği proje kapsamında 12 Türk öğrenci ve 8 Japon öğrenci, Ege Denizi’nde mavi yolculuk ve yat charter sektörü üzerine çalışmalar yapıp projeler ürettiler.

Bodrum Deniz Ticaret Odası ve Bodrum Denizciler Derneği’nin de destek verdiği çalıştayda 3 ev sahibi ülkeden, 2 tane de misafir ülkeden oluşturulan 4 tasarım grubu öğretim görevlileri ile birlikte yat sektörü, mavi yolculuk ile ilgili 4 farklı proje ürettiler. Projeleri sunumu bugün Gümbet Mahallesi’ndeki Best Life gerçekleştirildi. Sunuma Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Muğla Sıktı Koçman Üniveristesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Dekanı Prof. Dr. Tuncay Kuleli, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Japonya’nın Shizuoka Kültür ve Sanat Üniversitesi’nden öğretim görevlileri ve projede yer alan öğrenciler katıldı.

Öğrencileri yat sektörü ve mavi yolculuk üzerine ürettikleri projeler arasında, mavi tura çıkan tekneler için balık tutma, yemek yeme ve Bodrum kültürü ile ilgili çeşitli aktivitelerin yapılabileceği deniz ortasında duraklama noktaları, farklı ülkelerden turistlerin bir araya getirildiği ve kültürel etkileşimlerin sağlandığı tekne turları gibi çalışmalar yer aldı.

Sunum öncesi basın mensuplarına bilgiler veren İzmir Ekonomi Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü, Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Can Özcan, şunları söyledi:

“4 yıldır sürdüğümüz bir çalışmanın Bodrum ayağındayız. Bu projede kapsamında bir sene Türkiye’de bir sene Japonya’da çalışıyor. Japon ve Türk tasarım öğrencileri bir araya gelip, bir araya gelinen ülkenin bir sektörüne dair fikirler geliştiriyorlar. Bu tasarım fikirleri açısından çok önemli. İki kültürün birbirini tanıması açısından da önemli bir proje. Bodrum’u biz bu sene özellikle seçtik. Daha önce ulaşım ve turizm sektörünü bir arata getiren projelerde çalışıyordu. Bodrum’un marka değeri olan bir kavramı var, mavi yolculuk dediğimiz. Japonları mavi yolculuk kavramı ile tanıştırıp bu özel konuya atölye çalışmaları yaparak özel bir boyut katmak ve kendi gelecekleri için de bu mavi yolculuğu yeniden şekillendirmelerini bekledik. 5 gün boyunca çok iyi ağırlandık. Önce mavi yolculuk kavramını birebir yaşayarak tanıdılar, problemleri saptadılar. Daha sonra 4 farklı proje ile karşımıza çıktılar. Önce makro düzeyde bir iş organizasyonu olarak konuyu alıyorlar, daha sonra bu iş organizasyonu kapsamında özgün tasarımlar gerçekleştiriyorlar. Bu tekne tasarımından tutun mavi yolculuk sırasındaki hizmete özgü, gıda ile ilgili olsun, yeme içme, dalma, balık tutma ile ilgili olsun, en ufak detaya dair inip bir takım tasarım çözümleri önerdikleri projeler.”

Dördüncü kez Türkiye’ye geldiğini söyleyen Shizuoka Üniversitesi Tasarım Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Yasuko Takayama ise “Bu bizim Üniversite ile İzmir Üniversitesi Tasarım Bölümü ile yürüttüğümüz 4’üncü proje. Burada öğrencilerimizi bir araya getirip işbirliği içinde atölye çalışmaları yapıyoruz. Bu seferki çalışmamızı yat sektörü üzerine gerçekleştiriyoruz. Yat sektörünü kapsayan tasarımlar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu