EğitimGündemKültür SanatManşet

ÇANAKKALE TIR’I BODRUM’DA

Çanakkale Gezici Müze Mobil Tır'ı Bodrum'daÇanakkale ruhunu hatırlatmak ve yaşatmak amacıyla ülke turuna çıkan ‘Çanakkale Gezici Müze Mobil Tır’ı’ Bodrum’da.

Bodrum Belediye Meydanına kurulduğu ilk günde ziyaretçi akınına uğrayan Tır Kaymakam Dr. Gödekmerdan ve daire amirleri tarafından da ziyaret edildi.

Gezici Çanakkale Müzesi’nde, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan top mermileri, el bombaları, havada çarpışan mermiler, mataralar, silahlar, üniformalar gibi savaş malzemelerinin yanı sıra, o günlerde kullanılan yemek kapları, çatal, bıçak ve bazı komutanlara ait şahsi eşyalar yer alıyor.

Bodrum Merkezi çevresinde bulunan okullarda bulunan öğrenciler tarafından ilgi ve heyecanla gezilen Tır’da savaş malzemeleri adeta o günlern ruhunu taşıyor. Tır’ı dolaşan Mustafa Baran Özkafa isimli öğrenci, şimdiye kadar görmediği şeyleri gördüğünü ifade ederek şunları söyledi:
“Gördüklerim karşısında çok şaşırdım. Önceki yıllardaki eşyalara ve şimdiki zamandaki eşyalara bakıyorum çok değişik. Eski eşyalar çok kötü ve dayanıksız görünüyor” dedi.

Çanakkale Zaferinin dünyanın en güçlü ordularına karşı verilmiş büyük bir mücadele olduğunu belirten Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan müzeyi gezdikten sonra gazetecilere şunları söyledi:
“Sergiden de gördüğünüz gibi yokluklar ve imkamsızlıklar içinde çok büyük devletlere karşı çok büyük mücadele vermiş ve onları yenilgiye uğratmışızdır. Bu tabi Türk Milletinin manevi gücünden kaynaklanmaktadır. Çanakkale ruhunu gençlerimize öğretebilirsek ondan başka bizim bir şey yapmamıza gerek kalmayacaktır” dedi.

Akdeniz Bölgesinden sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün girişimleriyle Bodrum’a geldiklerini belirten Gezici Çanakkale Müzesi sorumlularından Cevat Gülen, 1915 döneminin Çanakkale’sini azda olsa öğrencilere anlatmayı amaçladıklarını ifade etti.

Tır’ın bir hafta boyunca Bodru’un çeşitli böllgelerinde bulunacağını ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Geçin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
” Tır’ımız, 2 gün Bodrum Belediye Meydanında, 2 gün Ortakent’teki meydanda, Cuma günü de Mumcular Bölgesindeki öğrencilerimiz için o bölgeye taşıyacağız. Belirli bir program dahilinde bütün öğrencilerimizin faydalanmasını istiyoruz” dedi.

Çanakkale 1915 Gezici Müze Tırında bulunan eşyaları gören vatandaşları 100 yıl öncesine götürerek onlara duygu yüklü dakikalar yaşatıyor. Bodrum’da bir hafta kalacak olan Tır ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu