GündemKültür SanatManşet

BOĞAZ’IN YALILARI, BODRUM’DA YENİDEN HAYAT BULUYOR

Boğazın yalıları-BodrumBodrum’a yerleşen İstanbul aşığı turizmci Yalçın Keresteci, eşi Çiğdem Keresteci ile birlikte özlemlerini, Boğaziçi’ni süsleyen tarihi yalıların maketlerine yansıttılar.

Bir zamanlar kendi oturdukları da dahil, Boğaz’ın alamet-i farikası kabul edilen tarihi yalıların maketlerini, büyük bir özenle sanata dönüştüren çift, sahip oldukları 150’den fazla yalı maketinin yer aldığı koleksiyonlarını, Bodrum’da sergilediler. “İstanbul Yalıları Bodrum’da Hayat Buluyor Maket Sergisi” TRAFO Hakan Aykan Sanat Galerisi’nde 25-28 Temmuz’da sanatseverlerle buluştu.

Uzun yıllar İstanbul ve yurtdışında yaşadıktan sonra Bodrum’a yerleşen Yalçın ve Çiğdem Keresteci çifti,  İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakasındaki, Emirgan’dan, Sarıyer’e kadar olan pek çok tarihi yalının maketini yaparak, onları kilometrelerce ötede yeniden yaşatıyorlar. Son 15 yılda eşiyle birlikte yaptığı, İstanbul’daki tarihi yalılara ait 150’den fazla maketi, Bodrum’da sergileyen 82 yaşındaki turizmci Yalçın Keresteci, “Bu mekanların sadece birer barınak olmadığını, ayna zamanda birer yaşam biçimi sunduğunu anlatmak istedik. Bugünün mimari karmaşasını yaşayan insanlar olarak bunun anlaşılabilmesi çok önemli. Ancak o zaman bu tarihi değerlerimizi koruyabiliriz” diye konuştu.

Bodrum Yalıkavak’a 4 yıl önce yerleşen Yalçın Keresteci ile 75 yaşındaki eşi Çiğdem Keresteci, İstanbul Boğazı’nın sahil şeridindeki 100-200 yıllık tarihi yalıların maketlerini hazırlıyor. 25 yıl ABD’nin Florida kentinde seyahat acenteliği yapan ve emekli olduktan sonra Bodrum’a yerleşen Yalçın Keresteci, gerçeğini bire bir yansıtan yalıların maketleriyle büyük ilgi görüyor.

Aralarında Keresteci çiftinin yaşadığı tarihi yalının da bulunduğu maketlerin büyük bölümünü ‘İstanbul Boğaziçi Sahilhaneleri’ isimli kitaptan yararlanarak yaptığını belirten Yalçın Keresteci, yaklaşık 15 yılda 150’ye yakın yalı maketi yaptığını anlatarak, şöyle dedi:
“Eşim ile birlikte yaptığımız yalı maketlerinin içerisinde Boğaziçi’nin yanı sıra Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine kadar gelen ve yurdun çeşitli sahil kentlerinde bulunan yalılar da var. En büyük amacım; bu tarihi yalıların günümüzde çoğu zaman restorasyonuna dikkat edilmeden yapılması ve orijinal hallerini yitirmesini gündeme getirmek. Bu nedenle tarihi yalıları bir anlamda maketlerini yaparak yaşatmak istedim. Bu sergi ile birçok kişinin resimlerde veya uzaktan gördüğü tarihi İstanbul yalılarını meraklıları ile buluşturmuş olduk.”

Yalıların bir deniz kenti olan İstanbul’un kıyılarını süsleyen mimari şaheserler olduğunu dile getiren Keresteci, yaptıkları bu maketlerde, o dönem İstanbul’un ne muhteşem bir kent olduğunu ve evlerin içinde yaşayacak insanlara ne denli büyük bir saygıyla inşa edildiğini yansıtmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu