AsayişGündemManşet

BODRUM’DA KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI

pageAlınan bir ihbarla harekete geçen Muğla Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Gümbet Mahllesindeki bir işlteme çalışanlarının kredi kartı dolandırıcılığı suçunu işlediklerini tespit etmesi üzerine harekete geçti.

Konu hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüze  gelen ihbarda ilimiz Bodrum ilçesi Gümbet’ te bulunan bir otelde kalan Ö.E ile R.G isimli iki erkek şahsın bilgisayarlarında başkalarına ait banka ve kredi kartı bilgilerinin bulunduğunu, aynı zamanda kart kopyalama cihazlarının olabileceği bilgisi elde edilmiştir.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olarak gelen ihbar değerlendirilmiş ve belirtilen adrese geçilmiş ve Bodrum ilçesi Gümbet’ te bulunan  otelde kalan Ö.E ile R.G isimli iki erkek şahıs araştırılmış araştırma neticesinde şahısların söz konusu otelde kaldıkları tespit edilmiş şahıslardan Ö.E otel odasında tarafımızdan  yakalanmış otel odasında yapılan aramada şahsın sırt  çantasının içerisinde 2 adet  Magnetic Stripe Reader (MSR) kart kopyalama cihazı cihazlara ait veri aktarım kabloları elde edilmiştir.

Arama sonucu elde edilen 2 adet  Magnetic Stripe Reader (MSR) kart kopyalama  cihazları  üzerinde şube müdürlüğümüzce yapılan incelemede  neticesinde başkalarına ait (18) adet banka kartından (40) adet kopyalama işleminin yapıldığı, kart şifrelerinin şahsın üzerinden elde edilen iphone marka cep telefonuna kayıt edildiği anlaşılmıştır.

Şahıslardan Ö.E isimli 1993 doğumlu  erkek  şahsın Bodrum ilçesinde bulunan bir  işyerinde garson olarak işe başladığı ve işyerine gelen müşterilerin hesaplarını  ödemek için banka kartlarını şüpheli Ö.E isimli şahsa verdikleri şüphelinin ise banka kartlarını POS  cihazına takmadan önce üzerinde bulunan Magnetic Stripe Reader (MSR) kart kopyalama cihazından geçirerek banka kartı bilgilerini kopyaladığı şifrelerini ise görerek cep telefonuna kayıt ettiği anlaşılmıştır.

Son zamanlarda Ülkemizde bilgisayar teknolojilerinin ve internetin gelişmesiyle birlikte maddi çıkar amacı güden suç örgütleri, bankaların kartlı ödeme sistemlerini hedef almış manyetik kopyalama cihazları vasıtasıyla alışveriş sırasında kart bilgilerinin elde edilmesi yöntemiyle suç örgütleri direkt olarak alış veriş esnasında kredi kartı bilgilerini kopyalama yoluna gitmektedirler.”

 

Vatandaşlarımızın bu suçların mağduru olmamaları için dikkat edeceği hususlar şunlardır:

  • Vatandaşların şüpheli gördükleri iş yerlerinden banka ve kredi kartları ile alışveriş yapmamaya özen göstermeleri gerekmektedir.
  • Kredi kartlarını POS makinelerinin haricinde başka bir cihazdan geçirilmemesine dikkat edilmelidir, işlemler bizzat göz önünde yapılmalıdır.
  • Vatandaşlarımız kullanmış oldukları banka kartlarını ve şifrelerini hiç kimse ile paylaşmamaları, alışveriş esnasında şifre girmeleri gerektiğinde şifrelerini diğer el  ile perdeleme yaparak girmeleri şifrelerini başka şahısların görmelerini engellemeleri önem arz etmektedir.
  • Kullanılan banka kartı ile internet ortamında yapılacak alışverişlerde güvenlik sertifikası olan alışveriş siteleri tercih edilmeli, şüpheli alışveriş sitelerinde kartın ön ve arka yüzlerindeki yazılı numaraları (kart numarası, son kullanma tarihi, ccv2)  gibi bilgiler verilmemelidir.
  • Banka kartı internet ortamında kullanılmıyor ise internet bankacılığına ve mail order işlemine kapatılması önem arz etmektedir..
  • Banka ve kredi kartı kullanıcıları yapmış oldukları alışverişlerle ilgili banka hesap özetlerini zamanında kontrol etmeliler ve alışveriş yapmadıkları hususlarla ilgili durumları anında bankalarına ve kolluk kuvvetlerine bildirmelidirler.
  • Bankalar meydana gelebilecek bu tür hırsızlıklara ait müşterilerine zaman zaman uyarıcı e-posta, mesaj ve uyarıcı mektuplar göndermelerinin fayda sağlayacağı değerlendirilmiştir.
  • İşyerleri alışveriş esnasında kullanılan kart çekil işlemleri ile ilgili POS cihazlarını yetkisiz kişilere vermemeleri bizzat işyeri yetkilisi tarafından işlemin yapılması önem arz etmektedir.
  • Ticaret Odalarının kendilerine bağlı esnaf odalarını konu ile ilgili zaman zaman bilgilendirmeleri ve uyarmaları önem arz etmektedir.
  • Ayrıca Ulusal ve yerel basınımızın bu konu ile ilgili haberleri gündeme getirmeleri ve haber yapmaları vatandaşlarımızın bilinçlenmesi adına önem arz etmektedir.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olarak gelen  ihbarın  değerlendirilmesi sonucu elde edilen dijital materyallerin görselleri  ekte sunulmuş olup talep edilmesi durumda Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzden temin edilebilir.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu