ÇevreGündemManşet

“BÜYÜKŞEHİR HALKTAN KOPMUŞ DURUMDA DİKKAT EDİN” UYARISI GELDİ…

Bodrum-imar tartışmalarıGüzel Sanatlar Fakültesi Şükran -Rauf Nasuhoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda 25 binlik Nazım İmar Planı ile ilgili bilgiler veren ve soruları yanıtlamaya çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Dair Başkanı Ayşe Ünal “Planlarda TOKİ ve RES ile büyük boyutlu dini yapılar asla bulunmayacak” dedi. Toplantı sırasında anlatılanların tatmin edici olmadığı ifade edilince gergin anlar yaşandı.

Bodrum Kent Konseyi tarafından organize edilen Muğla 25 binlik Nazım İmar Planı ile ilgili bilgilendirme toplantısı Bodrum  güzel Sanatlar Fakültesi Şükran -Rauf Nasuhoğlu Kültür Merkezinde yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Zaman zaman gergin anların da yaşandığı toplantıya Murat Artu’nun “Büyükşehir halktan kopmuş durumda dikkat edin” şeklindeki sözleri damgasını vurdu.
Toplantıya Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Erol Turgut, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ve Bodrum belediyesi meclis üyelerinin bir kısmı, MHP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun, geçmiş dönem belediye başkanları Mazlum Ağan, İbrahim Çömez, Mehmet Ülküm, Mustafa Saruhan, Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, çeşitli STK temsilcileri ile çevreye duyarlı yurttaşlar katıldı.
1,5 YILDA ULA İLÇESİ KADAR BÜYÜDÜK…
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu kendi işinin şiir yazmak olduğunu ve planları da şiir gibi okuduğunu ifade ederek çok dikkat çeken bir mesaj verdi. Bodrum’un inanılmaz bir hızla büyüyen bir yerleşim olduğuna dikkat çeken Topçuoğlu şöyle konuştu; “30 Mart 2014 seçimlerine 140 bin nüfusla girmiştik, 1 Kasım seçimlerine ise 156 bin nüfusla girdik. Bir buçuk yıl içinde yaklaşık bir Ula ilçesi kadar büyüdük.” Topçuoğlu konuşmasında önümüzdeki süreçte Bodrum’un en büyük sorunun su olacağını da vurguladı.
“Kent Konseyinin ortak akıl yaratmak zorundadır” diyen Topçuoğlu, “Bölgeyi ve kenti planlayanlar şu an karşımızda. Onları dinleyeceğiz. Belki de biz kendimize göre bir yol çizeceğiz. Bodrum 2 bin 23 yılında 500 bin nüfuslu bir kent olsun mu? Olmasın mı? Belki de buna karar verme pozisyonundayız.” dedi.
PLANLARDA ÇELİŞKİLER VAR, BİRBİRİNİ TUTMUYOR…
Daha sonra Prof.Dr.Tuncay Kuleli 1970’li yıllardan bu güne arazi kullanımlarını incelediklerini ve bunu bilimsel bir makale haline dönüştürmek istediklerini ve bu makaleyi de yurtdışında bir konferansta sunmayı hedeflediklerini, lakin bir noktaya geldiklerinde bazı verilerden emin olamadıklarını kaydetti. Prof.Kuleli şöyle devam etti; “En son onaylanan 1/25 binlik Nazım İmar Planı, ondan bir önceki 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı bazı uyuşmazlıklar mı var? Bazı tutarsızlıklar mı var? Yada biz mi öyle sanıyoruz? Emin olamadığımız bazı noktalar var. Bu konuyu kendi çevremizden teyit etmeye çalışırken Hamdi bey ile bu konuyu geniş katılımlı bir toplantı yapalım, siz bilimsel manada tespit etmiş olduğunuz bu durumları birinci ağızlardan dinleyelim.”
YEŞİL VE FUNDALIK ALANLAR KULLANIMA AÇILMIŞ…
Prof.Dr.Kuleli sunumunda 1/25 binlik Nazım İmar Planı, ondan bir önceki 1/100 binlik Çevre Düzeni Planlarını karşılaştırdıklarında Turgutreis, Gümüşlük gibi yerlerde yeşil alanların kentsel dönüşüm alanına dönüştürüldüğünü gördüğünü ifade ederek bunlara yanıt beklediğini görsel bir sunum ile anlattı.
Prof.Dr.Kuleli tarafından sorulan ve sorgulanan konular ile ilgili olarak söz alan Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Dair Başkanı Ayşe Ünal konuşmasına sitemle başladı. Ünal şöyle konuştu; “Hocamız keşke o bilimsel çalışmaya başlarken bizimle istişarede bulunsaydı. Keşke bize iki satır yazı ile de olsa ‘buralar da bu türden tespitlerim var’ acaba buralarda ne var diye keşke bir sorsaydı. O zaman bu gün burada bunları konuşmamız olurduk.”
İMAR DAİRE BAŞKANI ÜNAL İKNA EDEMEYİNCE SERTLEŞTİ…
Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Dair Başkanı Ayşe Ünal 1/25 binlik plan ile ilgili olarak ne yaptıklarını ve neyi amaçladıklarına dair bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardından Prof.Kuleli sorularına yanıt bulamadığını ifade edince ortam oldukça gerildi. Prof.Kuleliye yönelik olarak “Siz bu soruları, mimar mı, planlamacı mı ne olarak soruyorsunuz” şeklindeki sorusuna Prof.Kuleli “Ben bir vatandaş olarak soruyorum” yanıtını verdi.
ŞEHİR PLANCISI KUTLUAY; BENİM İŞİM BİTTİ…
Toplantıyı yöneten Topçuoğlu 1/25 binlik planları yapan Şehir Plancısı Semra Kutluay’a söz verdi. Kutluay kendisinin işinin bittiğini ve planların artık kamuya ait olduğunu kaydederek şöyle konuştu; “Planlarımız bakanlığa gitti. Bakanlıkta bir takım fikirler, eleştiriler devreye girdi. Daha sonra Büyükşehir devreye girdi. Büyükşehir bir takım çalışmalar yaptı. Bizler de bu çalışmanın içinde yer aldık. Dolayısı ile planlar bu güne kadar gelmiş oldu. Şu anda planlar onaylanmış olduğundan, artık kamunun malı haline geldiler. Şu anda benim bir şey ilave etmemin hiçbir anlamı yok.”
TOSUN; PLANLARDA ÇELİŞKİ VAR UYARIYORUM…
Prof.Dr. Kuleli’nin planlarda çelişkiler olduğunu vurgulaması üzerine söz alan geçmiş dönem Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun Gümüşlük’te bulunan 270 hektarlık bir alana dikkat çekerek şöyle konuştu; “O kadar hektarlık fundalık makilik bir alanı alt ölçekte kullanım kararı getiriyorsak, kentsel gelişim alanı ilan ediyorsak, bunun 10 binlik plan revizyonu gerekmez mi? Bu bir. İkincisi özellikle benim yöneticilik yaptığım Konacık’ta hemen sanayinin doğusunda 30 hektarlık, bizim yüzde 5 kullanım kararı getirdiğimiz tarım alanını kentsel gelişim alanı olarak planda işaretlendiğini görüyoruz. Burada da bir çelişki var. Yarın bunlar mahkemeden döner, buradan dikkatinizi çekiyorum. Bunların bir incelenmesi gerekir. Orada eski plan yok.”
Başkan Tosun dikkatlerden kaçan bir şeylerin var olduğunu düşündüğünü ifade ederek uyarıda bulunarak sözlerini tamamladı.
CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ GÖKTEPE; O YEŞİL ALAN, YAPILAŞMAYA KAPALI DEĞİL…
Sorular devam ederken oldukça gerilen Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Dair Başkanı Ayşe Ünal Gümüşlük’te bahsi geçen yerin aslında kentsel kullanım alanı olarak gözükmesine karşın fundalık alan olduğunu anlatmaya çalıştı. Ortamın iyice gerilmesi nedeni ile söz alan Bodrum belediyesi Meclis Üyesi Dursun Göktepe ise şunları söyledi; “Makilik ve Fundalık alan 100 binlik icabı belli bir emsali olan, yapılaşmaya kapalı olmayan, bir alandır. Birde tapuludur.”
Bir katılımcının TOKİ, RES ve dini alanların planda yer alıp almadığı yönündeki soruya Ünal “Planlarda TOKİ ve RES ile büyük boyutlu dini yapılar asla bulunmayacak” şeklinde yanıt verdi.
ARTU; ANLATILANLARI KİMSE ANLAMADI…
ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Mimar Murat Artu ise söz alarak bu planın iki kişi için yapıldığını söyleyerek, şunları söyledi; “Bu planın iki kişi için yapılıyor, birisi kamu kurumları için, diğeri de kamu için. Yani buradaki halk için. Kimse bir şey anlamıyor, kimsede bir şey anlamadı. Tuncay Kuleli bir soru sordu. 1/100 bin ile 1/25 bin arasında tutarsızlık var dedi. Bunları sunusunda da gösterdi. Siz buna cevap verdiniz. Cevabınızda şunu söylediniz; Elbette tutarsızlık olacak çünkü; biz 1/25 binde daha önce muktesap hak almış olanların parsellerini buraya işledik. Çok açık bu. Anlaşılmadı.”
ARTU; MEVZUAT İLE ÇÖZEBİLECEK MİSİNİZ?
Bodrum’a Büyükşehir dışında, Turizm Bakanlığı ile İmar ve Şehircilik Bakanlığının da plan yaptığını ifade eden Murat Artu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sunumunuzdan anladığım kadarı ile planda bir ton yanlış var. Bu yanlışlardan siz sorumlu değilsiniz, Büyükşehir Belediyesi de sorumlu değil. Çünkü siz mevzuata uyuyorsunuz. Buradaki soru şu; Mevzuatı mevzuat ile çözebileceğinize inanıyor musunuz?”
Bir an sessizliğin ardından Ünal şu yanıtı verdi; “Şimdi olmasa da ileriki dönemlerde mevzuat ile çözülebileceğine inanıyorum.”
ARTU; ŞU ANDA HALKTAN KOPMUŞ VAZİYETTESİNİZ.”
Artu’nun son sözleri ise toplantıya damgasını vurdu. Artu konuşmasının sonunda çok tartışılacak şu ifadeleri kullandı; “Yargı yolu açık diyorsunuz ya, kimseye yargı yolu filan açık değil. Siz Bodrum’u öldürdükten sonra, katilini bulup assanız da Bodrum gitmiş olacak. Dolayısı ile biz bu işlerden yargıyı çıkartalım. Son önerim biz Muğla’ya gelip bunları takip etmeyelim, siz Bodrum’da bir büro açın, Marmaris’te bir büro açın ve bunları halka anlatın. Şu anda halktan kopmuş vaziyettesiniz.”
Toplantı katılımcıların soruları ve Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Dair Başkanı Ayşe Ünal’ın çok tatmin etmeyen yanıtları ile sona erdi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu