GündemKültür SanatManşet

HALİKARNAS BALIKÇISI CANLI YAYINLARLA ANILACAK

Bodrum Belediyesi Bodrum Deniz Müzesi, Halikarnas Balıkçısı’nın 130. doğum yıldönümü anısına 1 hafta boyunca müze Instagram hesabından canlı yayınlar yapacak. 17 Nisan 2020 tarihinde Balıkçı’nın 130. doğum yıldönümü olacak.

HALİKARNAS BALIKÇISI (Cevat Şakir Kabaağaçlı) (1890-1973)Müstesna “Şakir Paşa Ailesi”nin bir ferdi ve kendinden sonra gelecek dünyaca tanınmış sanatçıların ilk halkası olarak Girit’te doğdu. İlköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebi’nde, ortaöğrenimini Robert Koleji’nde yaptı. Sonrasında Oxford Üniversitesi’nde Yakın Çağlar Tarihi okudu. Edebiyat ve resim aşkı onu gazetecilikle tanıştırdı. İyi derecede hakim olduğu Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, eski ve yeni Yunanca dillerinde çeviriler yaptı, çizgi romanlar, karikatürler ve kapak resimleri çizdi, gazete ve dergilerde farklı isimler altında yazılar yazdı, öyküler yazdı. Roma’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gördü. Yazdığı bir makale nedeniyle Bodrum’a sürgün edildi ve o günden sonra Bodrum’dan kopamadı; kendine “Halikarnas Balıkçısı” takma adını vererek yazdığı eserlerini edebiyat dünyasına kazandırdı.

Romanlarında, öykülerinde, çizimlerinde, konuşmalarında, yaşantısında ve düşüncesinde hakim olan hep yaşama duyduğu “sevgi” oldu. Bu sevginin etrafında gelişen her şeyde, deniz insanları, deniz hayvanları, koylar, yıldızlar, ağaçlar, dalgıçlar, süngerciler, balıkçılar, mitolojik karakterler, arkeoloji, Anadolu, mavi yolculuklar, Ege ve Akdeniz vardı.  Engin denizlerin, büyülü coğrafyaların hikayeleri, Balıkçı’nın kaleminde efsaneleşti. 1946 yılında yedi aydın arkadaşıyla çıkarak başlattığı ilk “Mavi Yolculuk”da; Batı uygarlığının temellerinin Anadolu topraklarında başladığını savunan “Mavi Anadoluculuk” (Mavi Hümanizma) fikir hareketi de; Türkiye’de ilk turist rehberi dediğimizde ilk akla gelen kişi de; Bodrum’un bir turizm destinasyonu olmasına en büyük katkıyı sağlayan da Halikarnas Balıkçısıdır.

Müze yönetiminin paylaştığı canlı yayın programı şöyle:

13 Nisan, Pazartesi 16.00
Harun Özakıncı
“Halikarnas Balıkçısı”
14 Nisan, Salı 16.00
Tuluğ Tırpan
“Mavi Sürgün Projesi”
15 Nisan, Çarşamba 16.00
Haldun Sevel
“Balıkçı ve Deniz Edebiyatı”
16 Nisan, Perşembe 16.00
Ömer Durmaz
“Basın Ressamlarının Öncüsü Halikarnas Balıkçısı”
17 Nisan, Cuma 16.00
Prof. Dr. Haluk Oral
“İlk Mavi Yolculuk”

13 Nisan Pazartesi günü saat 16.00’da Harun Özakıncı’yla yapılacak canlı yayında, Özakıncı’nın Halikarnas Balıkçısı’yla ilgili yaptığı belgesel ve diğer çalışmalardan bahsedilecek. Hayatı Bodrum’da geçmiş, Yürügari İbram, Hadi Gari Cumhur, Sıfır Noktası, Simbiyotik filmlerinin ve Anadolu’nun Avukatı Cevat Şakir, Atölye gibi belgesellerin yönetmenliğini yapmış Harun Özakıncı, aynı zamanda Bodrum’un kültürel kimliğinin korunması ve Bodrumluluğu yaşatmasıyla da bilinip Bodrumlularca seviliyor. Geçtiğimiz sene gönüllü olarak Bodrum Deniz Müzesi’nde gerçekleştirdiği “Halikarnas Balıkçısı” sahne gösterisi gibi daha önce Bodrum’da gerçekleştirdiği sahne performansları da bulunuyor.

14 Nisan Salı günü saat 16.00’da müze Insagram hesabıyla ortak canlı yayına katılacak diğer bir isim ise Sabri Tuluğ Tırpan. Besteci Tuluğ Tırpan, senfonik müzik, sahne müziği, caz müziği, film müziği alanlarında eserler vermektedir. Mavi Sürgün, Mevlana-Simyacı Senfonik Şiiri ve Kahraman Türk Kadınları Oratoryosu’nun bestecisi olan Tuluğ Tırpan’ın müzikal vizyonu bunlarla sınırlı değil; Alice ve Hababam Sınıfı müzikalleri, Türk rock müziği repertuarının butik sunumu ‘Türk Rock Antolojisi’ ve Ahmet Ertegün’ü anma projesi ‘Atlantikli Yıllar’ ile müzik direktörlüğünü yaptığı  ‘Çağan Irmak Filmlerinden Şarkılar’ konseri, TEGV yararına yapılan Şarkılarla Filmler konseri ile ‘Rock Müzikaller’ serisi popüler müzik çalışmalarına birkaç örnek. Kendi grubu Tuluğ Tırpan Trio ile yaptığı çalışmaların yanı sıra Trilok Gurtu, Antonio Sanchez, Kai Eckhardt, Benny Greb, Juan Garcia Herreros, Al di Meola, Dave Weckl, Mike Stern, Nicholas Simion, Fernando Paiva, Wolfgang Puschnig, Paulo Fresu, Nils Peter Molvaer, Ibrahim Maalouf, klasik kemancı Patricia Kopatchinskaja gibi dünyaca ünlü müzisyenler ve Türkiye’den Cihat Aşkın, Zara, Sertab Erener, Göksel Baktagir gibi isimlerle çalıştı. Tuluğ Tırpan’ın Halikarnas Balıkçısı için bestelediği “Mavi Sürgün” eseri ise 2019 senesinde Zorlu PSM ve İş Sanat’ta izleyicilerle buluşmuştu. Tırpan bu eserin ortaya çıkışını ve Halikarnas Balıkçısı’na olan bu ilgisini canlı yayında izleyicilerle paylaşacak.

15 Nisan Çarşamba günü deniz edebiyatının son neferlerinden Haldun Sevel müzede canlı yayına katılacak. Çizgi roman kahramanı ‘Ustura Kemal’in yaratıcısı ve ressamı Haldun Sevel, Anı – Anlatı – Günlük – Seyahatname, Çizgi Roman, Deneme kategorilerinde eserler yazmış yazarımızdır. Halikarnas Balıkçısı’nın ve Sadun Boro’nun izinden gitmiş, “Rüzgar Baba” adlı teknesiyle denizleri evi bilmiş bir deniz edebiyatı yazarımızdır. Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Böyledir Denizler Ülkesinde Yaşamak, Devlerin Aşkı, Dünyanın Ucundaki Fenerin Bekçisi, Merhaba Denizci, Ustura Kemal, Ustura Kemal – Son Karakol, Üçüncü Türün Ülkesi’dir. Sevel, Ören’de bulunan teknesinden bağlanacağı canlı yayında, Balıkçı’dan esinlenerek yazdığı yazılarından seslendirip Balıkçı’nın deniz edebiyatına kattıklarından bahsedecek.

16 Nisan Perşembe günü, 9 Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü öğretim görevlisi Ömer Durmaz, Grafik Tasarımcılardan Önceki Grafik Tasarım konusuyla, Halikarnas Balıkçısı’nın Ressam kimliğini aktaracak. Bodrum’a olan aşkı ve edebi eserleriyle tanınıp bir yazar olarak bilinen Halikarnas Balıkçısı’nın tüm bunlardan önce bir “ressam” olarak Babıali’ye adımını attığı, basın-yayın dünyamız için kapak ressamlığı, kitap, dergi vb. için resimlemeler yaptığı konusunda bilgi aktarımı yapacak Durmaz konuyla ilgili belgeleri de canlı yayında izleyicilerle paylaşacak.

17 Nisan Perşembe günü canlı yayında Prof. Dr. Haluk Oral, Halikarnas Balıkçısı ve arkadaşlarının çıktığı ilk mavi yolculuktan bahsedecek. Matematik profesörü olmasına rağmen tarihe ve edebiyata büyük bir merakı olan araştırmacı Haluk Oral, Türkiye’nin en büyük imzalı kitap koleksiyonlarından birine sahiptir. Yaklaşık 20 yıldır Çanakkale Cephesi’ni araştıran yazarın kitapları şunlardır: “Çanakkale 1915”, “Arıburnu 1915”, “Erol Güney’in Ke(n)disi (M.Şeref Özsoy ile), “Şiir Hikâyeleri”, “Bir İmzanın Peşinden” ve “Bir Roman Kahramanı Orhan Veli”. Haluk Oral 2015’de Avustralya Hükümeti’nin verdiği Onur Madalyasına (OAM) layık görüldü. Orhan Veli kitabıyla da 2016 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Oral, “Erol Güney’in Ke(n)disi” adlı kitabında 1945 yılında Halikarnas Balıkçısı’nın yol göstericiliğinde Bodrum’dan çıkılan ilk tarihi Mavi Yolculuk’un ekibinden ve ilk mavi yolculuktan bahsedecek.

Canlı yayınlar, müze Instagram hesabı olan @bodrummaritimemuseum üzerinden belirtilen gün ve saatlerde yapılacaktır.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu