ÇevreGündemManşet

GELENDOST MEZARI BAŞINDA ANILDI

Saynur Gelendost-bODRUM2003 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybeden, sağlığında çevre ile ilgili çalışmaları nedeniyle “Çevreci Anne” olarak tanınan Saynur Gelendost, her yıl olduğu gibi Bodrum’da mezarı başında düzenlenen sade bir törenle anıldı.

Çevre hareketlerinin öncülerinden sayılan “Çevreci Anne” ve “Mavi Kadın” olarak adlandırılan Saynur Gelendost’un 13. Ölüm yıldönümünde, Bodrum Türbe mezarlığında bulunan mezarı başında anıldı. Törene Gelendost’un çevreci arkadaşlarının yanı sıra Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu da katıldı.

Törende bir konuşma yapan Gökova Sürekli Eylem Kurulu Üyesi Reşat Uygun, “Ülkemizde yaşanan çevre sorunları Saynur’un eksikliğinin daha da katlanarak hissedilmesini sağlıyor” dedi. Gündoğan Mahallesi’ndeki Gelendost Özgürlük Anıtı’nın yıkılmasından duyduğu üzüntüyü de dile getiren Uygun sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gündoğan’daki sınırsızlık meydanı ve o meydandaki rölyef de yıkılmış. Gündoğan’daki arkadaşlarımız bu konuyla ilgili taleplerini anlatacaklar. Ancak Sınırsızlık Meydanı gibi bir özgürlük projesini hayata geçiren Saynur Gelendost yaşasaydı bütün meydanları sınırsızlık meydanı projesi haline getirebilecek bir kadındı. Muğla’daki sınırsınız meydanı 10 Kasım 1995’de açılmıştı. A açılışta bir konuşması vardı; “Türkiye’de bugün bir demokrasi varsa bu demokrasinin olmadığını Atatürk’e şikayet ediyorum” diye haykırdığı zamanları biliyoruz. Türk Yunan dostluğu için yaptığı çalışmaları biliyoruz. Yunan çocukları ile bizim çocukları buluşturup Dünya’ya mesaj veren çalışmaları olduğunu biliyoruz.”

Gelendost’un Bodrum’da bir ekoloji köyü projesi hayali de olduğunun altını çizen Reşat Uygun şu sözlere yer verdi:

“Bodrum’da Dünya çocukları için kültür ve ekoloji köyü talebi vardı. Yeri de belliydi, hatırlayanlar bilir. Türkbükü’ndeki Badem Adası’nda Dünya çocukları için ekoloji köyü talebi vardı. Çünkü biliyordu ki çocuklar geleceğin mimarları, geleceğin savaşçılarıydılar. İşte bütün bu yönleriyle Saynur Gelendost’u çevre mücadelesinden ziyade bir Dünya kadını olarak, Dünya barışını savunan bir kadın olarak bugün eksikliğini bir kez daha hissediyoruz.”

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu ise “Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Türkan Saylan büstünün bir benzerinin de Saynur Gelendost için yapılacağının sözünü Başkanımız Mehmet Kocadon verdi.
Reşat Uygun, geçtiğimiz dönemlerde Saynur Gelendost’un isminin Bodrum’da bir sokağa verildiğini belirterek şunları kaydetti:

“Mehmet Kocadon Başkanımızın önderliğinde Saynur Gelendost’un ismi bir sokağa verilmişti. Fakat bu sokağı biz aradık, neresi olduğunu bulamadık. Eğer ki o sokağı da canlandırıp tabelasını asabilirsek son derece sevindirici olur. Alınmış bir karardı, neresi olduğunu biz bilmiyoruz.”

Taner Uslu ise söz konusu sokakla ilgileneceğinin sözünü verdi.

Çevreci Sema Höcek ise yapılması planlanan Saynur Gelendost anıtı ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“Bir kez daha sizden o sözü alalım. Zamana yaymayalım. Verilen sözler zamana yayıldığı zaman tutulmuyor. Tabi ki asıl olan değerlerimizi korumaktır, kent kimliğimizi, bize bırakılan miraslarımızı korumaktır. Maalesef koruyamadık. Ama sözde kalmasın, bir an evvel çağırın bizi sözde kalmasın. Ne yapacağız, nerede yapacağız ortak bir kararla dilekçelerimizi biz size verelim.”

Taner Uslu da bir daha aynı sorunları yaşamamak için resmi prosedürleri hallederek gidilmesi gerektiğine işaret etti.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu