ÇevreGündemKültür SanatManşet

NEKROPOL ALANI GENİŞLİYOR

goktepe_neler_oluyor_yeni (2)Göktepe Mevkiinde bulunan tarihi kaya mezarlarına yenileri eklendi.

Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi ekipleri tarafından 2015 Aralık ayında kurtarma kazılarının sonlandığı Göktepe mevkiinde, Muğla Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğünün talimatı ile bölgede bulunan inşaata giden yolda yeniden başlatılan sondaj çalışmalarında, yeni tarihi kaya mezarları bulundu.

Lüks villaların yapımı için açılan yolda bulunan kaya mezarlarının bir çoğunun büyük hasar gördüğü, bazılarının ise neredeyse tamamen yok olmak üzere olduğu dikkatlerden kaçmazken, yapılan çalışmalar sırasında tarihi mezarların görüldüğü ancak, yol yapmak için üzerlerinin toprak ile örtüldüğü iddia edildi.

Antik Halikarnassos’un nekropol alanı içinde bulunduğu anlaşılan bölgede 2015 Aralık ayında çalışmalar tamamlanmıştı. Uzmanlar tarafından, Göktepe Mevkiindeki kurtarma kazılarında toplam 59 tane mezar gün yüzüne çıkarılırken, mezarların her biri numaralandırılmıştı. Geçtiğimiz günlerde Muğla Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğünün talimatı ile bölgede yeniden sondaj çalışmaları başlatıldı ve lüks villalara giden yolun altından da, bir çoğu büyük ölçüde hasar görmüş tarihi kaya mezarları bulundu.

Bölgede daha önceden çalışmalarını tamamlayan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ekipleri, hazırladıkları sonuç raporunu Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne göndermişti. Yeni başlayan sondaj çalışmalarının ardından tarihi mezar sayısının rakamı iyice artarken, kesin mezar sayısının, ekiplerin çalışmasının bitmesinin ardından belirleneceği ve Muğla Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü tarafından incelenen rapor doğrultusunda, Göktepe’nin kaderi de belli olmuş olacak.

Öte yandan bölgede bulunan lüks villa inşaatından geldiği iddia edilen bir borudan da, doğaya pis suların aktığı görülürken, pis suyun aktığı bölgede de yosunlaşma olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Pis suyun aktığı bölgede sinekler yoğun şekilde bulunurken, akan pis suyun fosseptik mi, yoksa başka bir pis su olup olmadığı ise bilinmiyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu