GündemManşet

TÜRKAN SAYLAN BÜSTÜ TÖRENLE AÇILDI

IMG_803218 Mayıs 2009’da yaşamını yitiren Türk bilim kadını ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan’ın Bodrum’a yaptırılan büstü törenle açıldı. Törene Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl da katıldı.

6 Haziran2016 tarihinde yapılan Bodrum Belediye Meclisi toplantısında Tepecik Camii yanında bulunan yeşil alana Türkan Saylan adı verilmesi kararlaştırılmıştı. Yine Bodrum Belediyesi tarafından üzerinde Türkçe ve İngilizce olarak “Anadolu’yu karış karış dolaşarak cüzam hastalığının tedavisini yapan, ülkemizde bu hastalığı sonlandıran, bu alandaki çalışmalarıyla Uluslararası Gandhi Ödülü’nü alan, kurucuları arasında olduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yoluyla her yıl binlerce öğrenciye eğitim desteği sağlanmasının öncülüğünü yapan Türk Bilim Kadını” yazılı bir büst hazırlatıldı. Tepecik Meydanı’ndaki büstün açılışı için bugün bir tören gerçekleştirildi.

Törene, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcıları Taner Uslu, İsmail Altındağ, Kemal Orman, Bodrum Belediyesi meclis üyeleri, ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Nadiye Sarıtosun ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Nadiye Sarıtosun, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın büstünün Bodrum’a çok yakıştığını belirterek şunları kaydetti:

“Bu bizim sekiz yıldır, Hocamızı yitirdiğimizden bu yana hayalini kurduğumuz bir andı. Ne yapıp ne edip de bu güzel ilçemizin bir köşesinde onun adını yaşatsak diyorduk hep. İşte bu gün, Çağdaş Yaşamı destekleme Derneğinin her üyesinin ve hepimizin hayali gerçekleşti. Bunda büyük katkısı olan başta Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Kocadon’a Belediye Meclisinden bu kararı oy birliği ile geçiren tüm Meclis üyelerine teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Sevgili Bodrumlular, Bodrumun aydınlık yüzüne ülkemize, Türkiye’ye kardelenleriyle , deniz yıldızlarıyla aydınlık saçan bu Türk bilim kadınının büstü çok yaraştı. Ama içimiz buruk. Ne yazık ki, Sevgili Gündüz Saylan, Sevgili arkadaşımız, bu anı yaşayamadı, dayanamadı, aramızdan ayrıldı. Bu açılışta ele ele tutuşacaktık öyle demişti. Ama ben eminim o şu anda bizlerle birlikte. Belki şu zeytin ağacının dalında, belki şu bulutun ucunda Ama eminim şu anda eli elimde, elimi tutuyor.”

Daha sonra kürsüye gelen ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl ise Türkan Saylan’ın mütevazi kişiliğine işaret ederek şunları kaydetti:

“Onun hep bize söylediği bir şey vardı. Benim heykellerimi, büstlerimi yaptırmayın. O çok mütevazi bir insandı. Biz tabi ki onun ne demek istediğini biliyorduk. Asıl yaşatmamız gereken durumun onun yolundan gitmek ve Atatürk’ün ilke ve devrimlerini takip etmek olduğunu biliyorduk.”

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu ise üniversite yıllarında Türkan Saylan’ın kendi hayatına 2 yıl kazandırdığının altını çizerek şu sözlere yer verdi:

“Üniversitenin 4. Sınıfına geçtiğim yıl kendisiyle tanışmıştım ve alttan 22 tane dersim vardı. Daha sonra burs almaya gittiğimizde bize kendisi bir tek bir şey söylemişti ki, bu şimdi de yol yürümemizde en büyük etkendir. ‘Arkadaşlar biz size yardımcı olacağız, yalnız bize kesinlikle yalan söylemeyin ve Atatürk ilke, inkılapları yolunda yürüyün’ dedi. Bu bizim aynı çizgide gittiğimin bir göstergesidir de. Ondan sonra ben 8 arkadaşımla birlikte üniversiteyi bütünlemeye kalmadan 4 yılda bitirdim.”

Konuşmaların ardından büstün açılışı yapıldı. Törende Türkan Saylan için şiirler okuyan ÇYDD Bodrum Şubesi Gençlik birimi öğrencileri hep bir ağızdan Türkan Saylan için sloganlar attılar.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu