EkonomiGündemManşetTurizm

BODER’DEN ÖNERİLER…

Bodrum Otelciler DerneğiBodrum Otelciler Derneği (BODER) Yönetim Kurulu ve üyeleri turizmin sorunlarını değerlendirmek ve çözüm önerilerini konuşmak için bir araya geldi.

Her 15 güne bir Yarımada’nın farklı noktalarında yapılması planlanan toplantıların ilki Turgutreis Mahallesi’nde hizmet veren Sundance Hotel’de yapıldı. Toplantıya katılan işletmeciler, geçtiğimiz turizm sezonunda yaşanan düşüş ve önümüzdeki turizm sezonlarında yapılması gerekenler üzerinde fikir alış verişinde bulundular.

Toplantı öncesinde Kent Haber’in sorularını yanıtlayan BODER Başkanı Halil Özyurt, BODER olarak Bodrum’un farklı noktalarında toplantılar yapacaklarını anlatarak şunları söyledi:

“Her hafta Çarşamba günleri BODER Yönetim Kurulu toplantısını otellerimizde ve ofisimizde yapıyorduk. Bundan sonraki toplantılarımızı bölgelerimizde yapacağız. Bölgemizdeki işletmecilerin sorunlarını dinleyeceğiz ve 2017 turizm sezonunda yaşayabileceğimiz sıkıntıları yerel idarelere, belediyelere, bakanlığımıza ileteceğiz.”

Geçtiğimiz hafta katıldıkları EMITT Fuarı’nda yerli turistler için erken rezervasyonun avantajlarını gündemlerine aldıklarını sözlerine ekleyen Özyurt, konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçen hafta EMITT Fuarı’ndaydık. Fuarda erken rezervasyonu ön saflara aldık. Çünkü erken rezervasyonu bizim vatandaşlarımız hala alışkanlık haline getiremediler. Eskiden ‘yabancılar ucuza kalıyorlar, bize pahalı veriyorsunuz’ diyorlardı. Biz de diyorduk ki ‘Siz Temmuz, Ağustos ayındaki yüksek sezonda geliyorsunuz, yabancı tur operatörleri daha önceden kontrat yapıyorlar, bu kontratlar esnasında da düşük fiyatlar alıyorlar’. Son 3-5 senedir yerli tur operatörleri de aynı şekilde Aralık ve Ocak ayından başlayarak erken rezervasyon yapıyorlar. Böylece yüzde 45-50’lere varan indirimler yapılıyor. Onun için de yurtiçinden gelecek misafirlere bunu anlatmaya çalışıyoruz. Otellerimize de erken rezervasyonun ekonomik olarak büyük fayda sağlayacağını gelen misafirlerine anlatmalarını rica ediyoruz.”

Rezervasyon iptalleri konusuna da değinen BODER Başkanı Halil Özyurt, şunları kaydetti:

“Yüksek sezonlarda Bodrum iç pazardan çok sayıda turist alıyor. Düşük sezonda rezervasyon iptalleri son 3 güne kadar yapabiliyorsunuz. Ama yüksek sezonda son dakika iptalleri olursa konaklama tesislerimiz ekonomik açıdan büyük zarar görüyor. Bundan dolayı rezervasyon iptallerinin belirli günleri var. 14 veya bir hafta önceden rezervasyon iptali ve değişikliği yapabiliyoruz.”

Toplantıda bir açılış konuşması yapan Halil Özyurt, charter ve tarifeli uçak seferlerinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“İngiltere, Belçika, Hollanda gibi ülkelerden gelecek olan müşterilerimiz gelmek isteseler de tur operatörleri uçak koymazsa buraya gelemeyecekler. Buraya daha önceki yıllarda gelen müşterilerimiz gelemiyorlar. Çünkü uçak yok. Charter veya tarifeli sefer olmayınca İstanbul üzerinde gelecek. Örneğin 100 – 200 avroya gelecekse, uçak olmayınca aktarmalı 500 avroya geliyor. Biz turizm kongrelerinde havayollarından Bodrum gibi olan bölgelere ek seferler konmasını istedik. Şunu söylemek istiyorum; yurtdışından gelecek insanlar bile olsa öncelikle hava ulaşımı olması lazım.

Toplantıda son 10 yıl içinde Bodrum’a farklı ülkelerden gelen yabancı turist oranları rakamsal olarak irdelendi. Son 10 yılda Polonya ve Ukrayna’dan gelen turist sayısında büyük artış olduğu vurgulanırken, Bodrum’un en çok misafir çektiği ülkeler olan İngiltere ve Hollanda’dan  gelen turist sayısında ise çok büyük düşüşler olduğu belirtildi.

Toplantıda ele alınan konulardan biri de yüksek sezonda verilen fiyat ile düşük sezonda verilen fiyat arasındaki istikrarsızlıktı.  BODER Genel Sekreteri Orhan Kavala da fiyat istikrarı ve dengesi ile erken rezervasyon hususunun altını çizdi. Kavala şöyle konuştu:

“Yerli turistte erken rezervasyon olayını organize etmemiz ve devreye sokmamız lazım. Yabancı tur operatörleri büyük oteller için olmazsa olmaz. Onların gelmesinin mutlaka sağlanması gerekiyor. Onlar gelmezse haksız rekabet, fiyat indirimi gibi şeyler onun peşinden otomatikman geliyor. Fiyat istikrarı ve dengesini kurarsak ve güvenlik de olursa o eski turist gelir. Artarak Bodrum’a gelmelerini sağlarız. Mayısta çok düşük olan ücreti biraz yükseltin, Temmuzda çok yüksek olan fiyatı indirin aşağıya. Eğriyi doğru haline getirin ondan sonra o tur operatörleriyle daha güçlü olarak masaya oturun ve konuşun. Bugün Temmuz ayında ne kadar yüksek fiyat verseniz bile gittiğiniz fuarlarda yüzde 50’ye kadar varan seviyelere kadar indiriyorsunuz. Bunları yapmamanız için fiyatınızın istikrarlı olması lazım. Özellikle büyük otellerin bu dönemde çok dikkat etmesi gerekiyor. Yabancı turist gelmezse büyük otelin dönme şansı yok.”

Turizmdeki yerel ve genel sorunların konuşulduğu toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu