GündemHayatManşet

49 YAŞINDA YENİ HAYATINA BAŞLADI

Bodrum-Ertun UranBodrum’da yaşayan işadamı Ertun Uran yeni hayatıyla alkol ve madde bağımlılarına örnek oluyor.

30 yıl boyunca alkol kullandıktan sonra tedavi olan Ertun Uran, hiçbir eğitimini görmediği halde yaptığı ahşap tekne maketleriyle ustalara taş çıkartıyor.

Göltürkbükü Mahallesi’nde uzun yıllar otel ve eğlence mekanı işleten Ertun Uran aradan geçen zaman içinde alkol bağımlısı oldu. Tam 30 yıl boyunca alkol kullanan Uran aldığı anlık bir kara ile bu illetten kurtulmak için tedavi gördü. Eşinin ve yakınlarının da desteği ile tedavisini tamamlayan Uran doktorunun tavsiyesi ile kendisine bir uğraş buldu.

Hiçbir eğitimini almadığı ancak çocukluk hayali olan maket tekne yapma kararı alan Ertun Uran kendisine bir atölye kurdu. Yaklaşık bir buçuk yıldır ahşap tekne maketleri yapan Uran yaptığı maketlerle ve yeni yaşantısıyla kendisine hayran bırakıyor.

Tarihte yeri olan teknelerin çizimleri ve fotoğraflarından yola çıkarak bire bir maketini yapan Ertun Uran alkol bağımlılığından kurtulmanın ve üretmenin keyfini çıkarıyor. Uran’ın en zor günlerinde yanında olan eşi ise desteğini hiç eksik etmiyor.

Ertun Uran eşi Gülbin Uran, eşinin verdiği mücadeleye kendisinin bile şaşırdığını ifade ederek şunları söyledi:

“Esasında eşim benim çocukluk arkadaşım. Aynı mahallede büyüdük, aynı okullarda okuduk, ortaokul, lise. İşte sonrasında bir alkol sıkıntımız vardı ciddi bir şekilde. Bir buçuk sene önce bunun tedavisini olma kararı aldı. Ondada çok büyük azim gösterdi. Tedavisini olduktan sonra doktorumuz bir iş yapmamasını, mevcutta yaptığı bir iş varsa birazcık askıya almasını istedi ama bu arada da bir şeyle uğraşması gerekiyordu. Ne olabilir, ne olabilir derken kendisi karar verdi, ben tekne yapacağım dedi, maket tekne yapacağım dedi. Öncelikle ben pek çok umutlu değildim ama yaptığı işleri gördükçe, ortaya çıktıkça ben çok heyecanlandım, o çok heyecanlandı. Yaptığı şeyleri herkeste beğenmeye başlayınca ne diyeyim artık, ya biz çok mutluyuz ya. Herkese tavsiye ediyoruz işte. Bu yani insanlar kafalarındaki bazı kötü alışkanlıkları atmak istiyorlarsa illaki kendi işlerinin dışında bir şeylerle uğraşmaları gerektiğine inanıyorum.”

Maket teknelerin ahşap bölümlerini en ince ayrıntısına kadar kendi atölyesinde yapan ve Uran bir maketi tamamlamak için en az bir ay uğraşıyor. Bu uğraş sayesinde alkol bağımlılığından tamamen kurtulan Uran kendisiyle övünüyor.

49 yaşında yeni bir hayata başladığını anlatan Ertun Uran, alkol bağımlısı olmasını ise yaptığı işe bağlayarak şöyle konuştu:

“Benim 20-30 yılım bu eğlence sektöründe geçti. Orada işlerimiz oldu yaptık ettik ama hep bazı alkol falan içinde olduğumuz için bizde girdik işin içine baya da bir öyle yıllarımız geçti. Sonradan bıraktım bir şekilde, bırakmak istedim alkolü. Bir tedavi gördüm bıraktım. Ondan sonra, tedaviden sonra doktorum bana bir şeyler yapmamı önerdi. Bende hep hayalimde vardı böyle bir şeyler yapmak. Araştırdım ettim ve bu işi yapmaya karar verdim. Şuanda da baya memnunum yani. Artık hiçbir, bir şekilde hayata bağlandım yani öteki türlü hiçbir şeyin anlamı önemi yoktu benim için. Şimdi hayatımın içinde bunlar var, tekneler var ve hayatım daha kaliteli bir hayat olmaya başladı.”

Önceki durumunda bir şeye odaklanamadığını ifade eden Uran sözlerine şöyle devam etti:

“Eskiden iki tane bir şeyi elimde tutamıyordum elim ayağım sallanıyordu. Şimdi çok ince milimlik şeyleri artık algılarımla çok rahat hareket ederek yapabiliyorum. Zaten en önemli konu beyne verdiği zarar o zararı önledikten sonra her şeyi yapabiliyorsunuz.”

Alkol kullandığı dönem ile şimdiki yaşantısını kıyaslayan Ertun Uran şöyle konuştu:

“Önceki hayatımda, her şey çok güzel görünüyordu. Sanki çok paralar kazanıyormuşuz çok iyi yaşıyormuşuz gibi görünüyordu ama hiçte baktığımda, şimdi baktığımda hiçte öyle değil. Tamamen bir karmaşa içerisinde her şey yaşanıyor ve gidiyor ve içinden alacağınız hiçbir şey yok. Tamamen bir rüya gibi gelmiş geçmiş bir hayat ama şimdi ben 49 yaşından sonra ilk defa yaşadığımı görüyorum. Bir şeyler yaptığımı görüyorum ve kendimle övünüyorum. Bu her insanın yapması gereken bir şey bence.”

30 yıllık bağımlılığında kurtulan Uran insanı bir ağaca benzeterek bağlılara şu mesajı verdi:

“Şöyle düşünsünler, kendilerini bir ağaç gibi görürlerse, madde bağımlılığı alkol sadece bir dalı ortaya çıkartıyor eğer öteki türlü olurlarsa bütün dallarını ortaya çıkartabilir insanoğlu. Yani tek bir şeyin üstüne kalmaktansa birçok hayatta birçok görülecek, gezilecek, yapılacak şeyler var onlarla da ilgili bir şey yapabilirler. Alkol, tamamen insanın beynini bir yönde bırakıp geçiyor ama zihniniz açılırsa birçok ufuklara da açılır bu zihin. Yani maket tekne yapmazsınız da başka bir uğraş yaparsınız ama her şeyde bir şeyler üretmek ortaya koymak çok güzel tabi ki. İnşallah gençlerde bu şekilde bir şeyler yapabilirler yani tüketmek değil de üretmekte çok önemli birazda üretmeye bakmak lazım.”

 

 

 

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu