GündemHayatManşet

YILBAŞINDAN SONRA MÜRACAATLAR BAŞLIYACAK

yeni-kimliklerTürkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi kapsamında bazı illerde dağıtımı yapılan yeni kimlikler yılbaşından itibaren tüm Türkiye’de olduğu gibi Bodrum’da da verilmeye başlanacak.

Kırıkkale’yle başlayan projeye daha sonra Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak gibi illerde devam etmişti. Yılbaşından sonra tüm Türkiye’de olduğu gibi Bodrum’da da yeni kimliklerinin başvuruları alınarak dağıtımına başlanacak.

Konu hakkında açıklama yapan Bodrum İlçe Nüfus Müdürü Ahmet Güner şunları söyledi:

“2 Ocak tarihinden itibaren yeni Türkiye Cumhuriyet Kimlik Kartı verilmeye başlanacak. Bundan sonra eski kağıt kimlikler verilmeyecek, çipli dediğimiz kimlikler verilmeye başlanacak.  Ancak bu süreçte bir takım aksaklıklar yaşanacak gibi görünüyor. Halkımızın yoğun talebi olacak. Bodrum’da biz 3 masada yeni kimlikler ile ilgili hizmet vereceğiz. Bu da yaklaşık normal şartlarda 10 dakikaya bir kimlik düşüyor. Aksaklık olursa bu süre 20 dakikayı bulabilir. O yüzden biz Bodrum’da ortalama günde 120 tane kimlik verme kapasitemiz bulunuyor.

Yeni kimlik çıkartmadaki alınacak ücrete de değinen Güner konuşmasına şöyle devam etti:

“Kimliklerimiz ücreti 2017 yılı itibariyle yenileme ve dğiştirmede 16 lira olarak belirlendi. Kayıp kimliklerde ise bu ücret 32 olarak belirlendi. Bu süreçte parmak izi okumasında bir takım aksaklıklar yaşababilir. Bizim arkadaşlarla yaptığımız denemelerde cihazların parmak izi okumada biraz zorluk çekiyor. Bu aksaklıkların da zamanlar aşılacağını düşünüyorum.”

Kimlik başvurusu yapmaya gelirken vatandaşların yanlarında getirmeleri gereken belgelere de değinen Bodrum İlçe Nüfus Müdürü Ahmet Güner şunları konuşmasına şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımız İlçe Nüfus Müdürlüğümüze gelirken yanlarında biyometrik fotoğraf, kaybedilen kimliklerin başvurusunda ise cüzdan talep belgesi ile gelmeleri gerekmekte. Bir de bu yeni kimliklerde ayrıca kan grubu yazılması belgeye dayalı olacak. Kan grubu kartı da yeni kimlik başvurunda gerekiyor, eğer kan grubu yazdırılmak istenirse.”

Eski kimliklerin de kullanım da olacağınının bilgisini veren Güner şunları kaydetti:

“Eski kimlikler halen kullanılacak olup, bunlar için 5 yıl kadar süre öngörülmekte. Bu süre içinde vatandaşlarımız eski kimliklerini kullanacaktır. Vatandaşlarımızın aşırı yoğunluk oluşturmamaları için aciliyeti olanların başvurması ilk zamanlarda başvurmaları uygun olur. Çünkü vatandaşlarımız haklı olarak kimlik değiştirme konusunda oldukça meraklı. Bodrum’da da yoğun bir katılım olacağını düşünmekteyiz. Bu da burada izdihama neden olabilir. O yüzden aciliyeti olmayan vatandaşlarımızın paniğe kapılmamalarını istiyoruz. Aciliyeti olmayan vatandaşlarımız fırsat bulduklarında kimliklerini değiştirmek için başvuruda bulunabilirler.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu