GündemManşet

Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

Başkan Aras, Tam Kapanmada Kaybedenin Hep Küçük Esnaf Olduğunu Söyledi

 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bodrum şu anda gerçekten kapanmış durumda. Bodrum’da sadece perakende sektörü para kazanıyor” dedi.

Mayıs ayı meclis toplantısında pandemi döneminde küçük esnafın yaşadığı sıkıntılar üzerine konuşan Aras, Bodrum’da parayı zincir marketlerin kazandığını ve küçük esnafın büyük ekonomik sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Aras, sözlerine şöyle başladı:

“Salgının en büyük etkisi küçük esnafımıza oldu. Bodrum’da kısıtlamadan doğrudan etkilenen 340 lokanta, 1115 içkili lokanta, 315 kafeterya 536 içkili kafeterya, 90 bar, 21 disko, 123 kahvehane, 53 kıraathane, 235 berber-kuaför mevcut. Buralar Bodrum’da insanların iş yaptığı yerler. Bunun dışında çalışanlar nereler? Zincir marketler. Memlekete 5 kuruş faydası yok. Bu memleketteki kaynağı olduğu gibi hortumlayarak başka taraflara götürüyor. Buradan çöp bile almıyor. Belki bozulacak günübirlik bir şey alıyordur, haksızlık etmeyelim ama onun dışında Bodrum’da kazanılan parayı bu marketler alıyorlar, sadece 3-5 kişi çalışıyor buralarda. Çok zor şartlarda ve çok düşük maaşlara çalışıyorlar. Parayı alıp götürüyorlar. Burada kasaptan manavdan aldığınız tekrar berbere gidiyor, oradan bakkala gidiyor. Yani içeride dönen bir ekonomi var. Ben de zincir market düşmanı gibi algılanıyorum ama gerçekten de böyle bir durum var. Bu bir gerçek. Bizim gerçekten manavları, kasapları, pazaryerlerini açık tutmamız lazım. Pazarları kapatıyorsun ama zincir marketten insanların domates salatalık almasına izin veriyorsun. Bunun dikkate alınması vardır. Bodrum şu anda gerçekten kapanmış durumda. Bodrum’da sadece perakende sektörü para kazanıyor. Onlar kim? Zincir marketler. Para nerede, vergi kayıtları nerede bilmiyoruz. Memlekete kuruş faydaları yok. O yüzden bu işin hükümet kanadında ciddi şekilde ele alınması, pazarcılarımızın, küçük esnafımızın desteklenmesi lazım.”

İşi etkilenen esnaftan belediye meclis kararı ile dükkan kirası ve ecrimisil gibi bedelleri almadıklarını ile getiren Aras, “Salgının faturası küçük esnafa kesiliyor. Uçaklar dolu, AVM’ler çalışıyor, toplu taşıma çalışıyor. Sayı arttığı anda ‘kafeleri, restoranları, otelleri kısıtlayalım, berberleri kapatalım’ diyorlar. Biz bu konuda ciddi rahatsızız” dedi.

Bodrum’da faturalarını ve kiralarını ödeyemeyen vatandaşlara hayırseverlerin desteğiyle 400 bin TL’lik fatura ve kiralarını ödediklerini ifade ederek “Benim elimde bekleyen 150 bin TL’lik kira ve fatura var. Ben buradan hayırseverlere sesleniyorum. O vatandaşların faturalarının ödenmesini durumu iyi olan vatandaşlarımızdan talep ediyorum. Bu listeler belediyemizde var. Yardımcı olmak isteyen olursa 100 TL bile verseniz elektriği bir ay açık kalacak” şeklinde konuştu.

OSMAN GÖKMEN’E YANIT VERDİ

Ortakent’teki 1 milyon 102 bin metrekarelik alanın Özelleştirme İdaresi tarafından imara açılmak istenmesi ile ilgili tartışmalara katılan AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Osman Gökmen’in, Muğla Büyükşehir ve Bodrum Belediyelerini kendi yaptıkları imar planları nedeniyle sert sözlerle eleştirmesine de yanıt veren Aras, “Ortakent 1/100.000’lik planlarda tamamen ağaçlandırılacak alan, yeşil alandır. Ama Milli Emlak’ın şu anda sattığı araziler, biz bu satışlara da karşıyız. Kamu arazilerinin satılmasına her ne sebeple olursa olsun karşıyız. Milli Emlak’ın sattığı arazilerin hepsi imarlı araziler. Ortakent’teki alan yeşil alan, eski de mera. Bizim itirazımız buna. Lütfen burada sapla samanı birbirine karıştırmayalım. Kamu arazisine spor tesisi yapalım, kongre merkezi yapalım. Ticarete sosyal hayata girsin. Mesela bizim spor tesisi yapmayı planladığımız yer konut arazisiydi” dedi.

YEME İÇME VE EĞLENCE SEKTÖRÜ AÇLIK SINIRINDA

Aras’ın ardından konuşan bağımsız meclis üyesi işinsanı Atilla Serttaş, Türkiye’de yeme içme ve eğlence sektöründe 8-10 milyon kişinin çalıştığını ifade ederek “Bodrum’da 3 bin civarında alkollü veya alkolsüz işletme vardır. Bu da nüfusumuzun neredeyse yüzde 45’ine yakını bu sektörde çalışmakta ve aileleri ile birlikte şehrimizin yüzde 50’si, 60’ı buradan geçinmekte. 15 aydır siftah yapmayan bu işletmeler açlık sınırının altına inmiştir. Hükümetimizin yaptığı çalışmaların hiçbirisinde hiçbir destek alınamamıştır. Bu sebeple Bodrum çok ciddi bir ekonomik kriz içerisinde” ifadelerini kullandı.

Kapanma dönemlerindeki alkol satışı yasağını da eleştiren Serttaş, “Bunun hiçbir şekilde koronayla veya hastalıkla alakası mantığı yoktur. Marketlere gidip meyve suyu alıp da bir alkol alınamaması kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.

Muhabir: Hamdi Yörür

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu