GündemManşetSağlık

MEME KANSERİNE YAKALANMA YAŞI GİDEREK DÜŞÜYOR!

bodrum-acıbaden hastanesiMeme ve prostat kanserinin teşhisinde erken teşhis hayat kurtarıyor. Acıbadem Bodrum Hastanesi Onkoloji Merkezi Konferans Salonu’nda bu amaçla bir sağlık söyleşisi düzenlenerek, meme ve prostat kanserlerinde erken teşhis ve düzenli kontrolün önemine değinildi. Özellikle meme kanserine yakalanma yaşının günümüzde hızla 20’li 30’lu yaşlara düştüğüne dikkat çekilen söyleşide, her genç kadının ayda bir elle meme muayenesi ve 2 yılda bir doktor muayenesi yaptırması gerektiğinin altı çizildi.

 

Acıbadem Bodrum Hastanesi Onkoloji Merkezi tarafından meme ve prostat kanserinde  erken teşhis ve düzenli kontrole dikkat çekmek üzere bir söyleşi düzenlendi. Söyleşide konuşmacı olarak, Acıbadem Bodrum Hastanesi Onkoloji Merkezi doktorlarından Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selma Tükel, Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Raşa, Tıbbi Onkolog Yrd. Doç. Dr. Hilmi Ege, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. İlker Tosun ve Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Erkan Altınyay yer aldı. 80 kişilik bir katılımcı grubuyla gerçekleştirilen söyleşide, Pembe İzler Derneği’ni temsilen Yönetim Kurulu üyesi Psikolog Seren Öztoprak da hazır bulundu. Derneğin meme kanseri hakkında farkındalık yaratmak için yaptığı çalışmaları anlatan Psikolog Seren Öztoprak, kadın kanserlerinde ilk sırada yer alan meme kanserinin tedavi sürecinde Pembe İzler Derneği olarak maddi durumu yetersiz olan kadınlara maddi ve manevi destek sağladıklarını belirtti ve bu amaçla düzenlenen etkinliklerden bahsetti.

 

Erken teşhiste yıllık takip önemli…

Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selma Tükel’in konuşmasıyla başlayan söyleşide, yıllık yapılan radyolojik tetkiklerin meme kanserinin erken evrede yakalanabilmesinde önemli bir etken olduğunun altını çizen Prof. Dr. Selma Tükel, “40 yaş ve üzeri kadınlarda yılda bir doktor muayenesi ve mamografik inceleme yapılmalı” diye konuştu. Prof. Dr. Selma Tükel, ayrıca kadınların kendi kendine yaptıkları meme muayenesinin de meme yapısında gelişen değişiklikleri farkına varmaları ve bir sağlık kurumuna başvurmaları açısından çok yararlı olduğunu vurguladı.

 

Cerrahi teknoloji yüz güldürücü…

Söyleşinin ikinci sunumunda Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Raşa ise, gelişen teknolojiyle birlikte ameliyat tekniklerinin de geliştiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık erken dönemde sadece kanserli doku alınarak kişinin sağlıkla hayatına devam etme oranı çok yüksek. Ayrıca erken dönemde kanserin fark edilmesi açısından Pembe İzler Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının gönüllü yaptığı bilinçlendirme çalışmaları toplumda farkındalık yaratıyor. Böylece kadınları düzenli kontroller yaptırmaya teşvik ediyor.”

Cerrahiye gerek kalmıyor…

Tıbbi Onkolog Yrd. Doç. Dr. Hilmi Ege ise erkeklerde görülme oranı en yüksek kanserlerden biri olan prostat kanserinden bahsederek, düzenli yapılan kan, idrar ve radyolojik görüntüleme tetkikleriyle dokunun büyümeden teşhis edilebildiğini vurguladı: “Erken evrede yakalanan prostat kanseri vakalarında operasyon gerektirmeden radyoterapi (ışın tedavisi) yöntemiyle tedavi yoluna gidilebiliyor. Cerrahi müdahale gerektiğinde ise, kişinin konforunu artıran ve iyileşme sürecini hızlandıran bir teknoloji olarak robotik cerrahi yöntemi tercih edilebiliyor.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu