ÇevreGündemManşet

ÖLMEK ÜZEREYKEN EL UZATTILAR

Bodrum caretta carettaYalıkavak Mahallesi Küdür Koyunda vatandaşlar tarafından fark edilen caretta kurtarma ekibi tarafından DEKAMER Yetkililerine teslim edildi.

Yetişkin bir deniz kaplumbağasının koy içinde birkaç gündür yarı baygın bir şekilde hareket ettiğini fark eden vatandaşlar durumu Dalaman’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER)’ ne bildirdiler. DEKAMER’den ihbarı alan Bodrum AKUT ekibi Yalıkavak’a gelerek carettanın yerini tespit etti.

Caretta carettayı ilk olarak bir kano ile kıyıya getirilmeye çalışılan ancak başarılı olamayan kurtarma ekibine daha sonra Marinadan gelen şişme bot destek verdi. Su üstünde haliz bir şekilde görülen carettanın zaman zaman kafasını suyun yüzeyine çıkardığı görüldü. Başarılı bir şekilde bota alınan caretta kıyıya getirildi. Burada caretta için bekletilen özel küvete alınan hayvanın vücudunda her hangi bir yara olmadığı ancak son derece bitkin olduğu gözlendi.

Hayvanın görünürde açık bir yarası olmadığını ifade eden Bodrum AKUT Lideri Sadettin Uslu gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Görünürde açık bir yarası yok ama hayvan bitkin. Uzun zamandır burada, gören arkadaşlarda dünden buyana burada olduğunu söylüyorlar. Genelde bir rahatsızlıkları olduğunda kıyıya yaklaşıyorlar. Müdahale etmemek lazım, yiyecek vermemek lazım. Böyle bir şeyi kıyıda uzun süre gördüklerinde, kaplumbağa eğer uzun süre o bölgedeyse DEKAMER yetkililerine veya bize haber ederlerse gelip biz onu rehabilitasyon merkezine ulaştırıyoruz.”

Kurtarma çalışmalarını izleyen yerli ve yabancı turistler carettayı yakından görebilmek için bir birleriyle yarıştılar.

Caretta caretta kaplumbağalara yakın ilgisi olduğunu belirten bölgedeki bir İngiliz turist, böyle bir kurtarma çalışmasını İngiltere’de bile görmediğini söyledi.

Üzerine ıslak battaniye örtülen caretta Dalaman’daki yetkililere teslim edilmek üzere bölgeden ayrıldı. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ne denk gelen bu olay operasyonu ilgiyle izleyen yerli ve yabancı turistlerin takdirini topladı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu