GündemHayatManşet

GÜVENLİ GEÇİŞ HEMEN ŞİMDİ

Bodrum'da göçmen eylemi33 ülke ve 120 şehirde aynı anda yapılan “Güvenli Geçiş” eylemi Bodrum Belediye Meydanında başladı, Akyarlar kıyılarında sonlandı. Yaşanan göçmen dramların son bulması için Avrupa’ya seslenen eylemciler, mesajlarını koydukları şişeyi Aylan bebeğin cesedinin vurduğu kıyıda denize attılar.

Ülkelerindeki iç savaş ve karışıklıklardan kaçan sığınmacıların yaşadıkları zorlukları ve Avrupa ülkelerine güvenli şekilde geçişlerinin sağlanmasını isteyen eylemciler Bodrum Belediye Meydanında bir araya geldi.

Üstlerine can yeleklerini temsilen giydikleri yelekler ve ellerinde taşıdıkları “Safe Passage now” yazılı dövizlerle meydanda toplanan grup bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği sözcüsü Ece Kubat şunları söyledi:
“Şu anda aynı anda 33 ülke 120 den fazla şehirde insanlar tek bir yürek, tek bir ses olarak sesleniyor. Bizler, hemen şimdi, Avrupa yetkilileri ve hükümetlerinden, korunmaya muhtaç herkese güvenli geçiş yollarının açılması için harekete geçmelerini talep ediyoruz.

Güvenli geçiş yasal ve emniyetli yollar, sınırlarda daha fazla ölüm olmaması demektir.  Güvenli geçiş Avrupa’ya yolculukları sırasında mülteciler için koruma demektir.”

Açıklamanın ardından yürüyüşe geçen grup, Belediye meydanından Mendirek’e kadar çevredekilerin şaşkın bakışları arasında İngilizce ve Türkçe sloganlar atarak yürüdü.

Eyleme Bodrum’da yaşayan yabancılarda destek verdi. Avusturalyalı Türk vatandaşı Chris Drum Berkaya gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Burada herkes mültecilere yardım etmek istiyor. Hayatlarını kaybetmelerini istemiyoruz. Yunanistan’a güvenli geçmelerini istiyoruz” dedi.

Bodrum Merkezinde gerçekleştirilen eylemin ardından Akyarlar Mahallesi Fenerburnu Mevkiine gelen eylemciler burada Aylan bebeğin cansız bedenin vurduğu ve Yunanistan’a en yakın olan noktada toplandılar. Önceden hazırladıkları mesajlarla dolu şişeyi denize atan grup Avrupa’nın göçmenler konusundaki politikasını değiştirmesini istedi.

Derneğin kurucu üyesi Fahir Üzümcü şişeyi denize attıktan sonra şöyle konuştu:
“Güvenli geçiş eylemine katılan eylemcilerin ve bize daha önce mesajlarını ulaştıran kişilerin küçük kağıtlara yazılmış mesajlarını şişenin içine koyduk ve bugün buradan denize bıraktık. Avrupa ülkelerinin iki yüzlü politikalarını bırakıp bu insanların düştükleri durumların ortadan kalması için sınırlarını bir an önce açmalarını istiyoruz” dedi.

Bodrum’daki eylemi organize eden Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği Başkanı Ayça Kubat,  Avrupa’nın ikiyüzlü politikasını eleştirerek şöyle konuştu:
“Eylemimizin amacı Avrupa’ya sesleniş, kapıları açın, sınırları açın, mültecilerin güvenli geçmesi için aynı zamanda bu ikili oyunu bıraksınlar istiyoruz. O yüzden de hep bir ağızdan tek bir ağızdan konuşmak istiyoruz” dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu