GündemManşetSağlık

KANSER TARAMASININ ÖNEMİNİ ANLATTILAR

Bodrum-kanser haftasıKanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelen toplumsal farkındalığın sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla her yıl yapılan “1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkinlikleri kapsamında Bodrum’da bir seminer düzenlendi.

Vatandaşalrın kansere karşı sağlıklı yaşam davranışları kazanmalarını hedefleyen seminer, öğlen saatlerinde Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonunda Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

1-7 Nisan Kanser Haftası Etkinlikleri kapsamında Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edilen seminere, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim görevlilerinden Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okay Nazlı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr.Hakan Camuzcuoğlu ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç Dr. Metin Pıçakçıefe konuşmacı olarak katıldı.

Kanser taramalarının önemi, meme, kalın bağırsak, rahim ağzı kanseri ile ilgili sunumların yapıldığı seminere, Muğla Halk Sağlığı Müdürü  Uzm.Dr.Mustafa Nuri Ceyhan, Bodrum Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Oğuz Şahin, Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Özgür Arıkan, Aile Hekimleri, Bodrum ve Milas Toplum Sağlığı Merkezi personeli, Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli ve vatandaşlar katıldı.

Seminerde, 2014 yılında yaklaşık 40 bin, 2015 yılında ise yaklaşık 50 bin vatandaşın kanser taraması yapıldığı, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğince belirlenen hastanelerde (Teşhis Merkezi) tarama sonucu pozitif çıkan kişilerin ileri tetkik ve tedavi işlemlerinin yapıldığı belirtilerek erken teşhis ve tedavi ile pek çok  vatandaşın hayatının  kurtulduğu vurgulandı.

Konuşmacılar, kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile erken teşhis imkanlarının olması kanserle mücadele için yapılan çalışmaları daha da önemli kıldığını, kansere karşı alınacak önlemlerde ve yapılacak savaşta temel ilkenin kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesi olduğunu ifade ettiler.

Seminerde, meme kanseri taramaları (kendi kendine meme muayenesi eğitimi, mamografi çekimi)40-69 yaş arası kadınlara, rahim ağzı kanseri taramaları (HPV DNA Testi-smear alınması) 30-65 yaş arası kadınlara ve kalın bağırsak kanseri taramaları 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere (gaitada gizli kan testi) Aile Hekimlikleri ,Toplum Sağlığı Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’ lerinde ücretsiz olarak yapıldığı hatırlatıldı.

Bodrum’da açılması planlanan KETEM’nin bu ay sonunda hizmete girmesi bekleniyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu