ÇevreGündemManşet

Turgutreisliler ”EGE” Anıtının Eski Yerine Konulmasını İstiyor

Ege Anıtı İçin İmza Kampanyası Başlatıldı

 

Turgutreisin gelenler Ege Denizi’nin dostluk denizi olmasını simgeleyen ‘‘Ege’’ anıtının fotoğrafını çektiler. Artık bu görüntü olmayacak. Bodrum Belediyesi Anıtı Turgutreiste düzenlediği (belki de denizi görmeyen) yeni meydana konulmasını öneriyor. Anıt büyük bir süs havuzunun ortasında bulunan kaideye konulacak. Artık o anıtın fotoğraflarında günbatımı, deniz olmayacak. Meydanın arka tarafının görüntüsü olacak. Turgutreisliler bunu kabul etmiyor.

Günlerdir sosyal medyada bu konu konu tartışılıyor. Hatta bu konuda bir de imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya katılmak için: http://chng.it/26cxtwYV

2000 yılında Turgutreis’e Türk – Yunan dostluğunun pekişmesine katkı amacıyla, Ege Denizi’nin dostluk denizi olmasını simgeleyen ‘‘Ege’’ anıtı dikilmişti. Heykelin mozaikleri o kadar canlı ve güzeldi ki, heykelin çevresine gelenler hatıra amacıyla bu mozaikleri söküyorlardı. Anıt 2 sene evvel tamir amacıyla yerinden kaldırılıp heykeltraş Yavuz Tanyelinin atölyesine götürüldü. 6 ay gibi kısa sürede tamir edilen heykel “konulacak meydan aranıyor“ diye bir bahaneyle bir buçuk senedir atölyede bekletiliyor.

Bodrum Belediyesi EGE Anıtını Mendirek’in Milli Emlak’ın olması nedeniyle, Turgutreiste düzenlediği (belki de denizi görmeyen) şehrin ortasında yeni meydana konulmasını öneriyor. Anıt büyük bir süs havuzunun ortasında bulunan kaideye konulacak. Sanatçı da heykelin bir an önce yerini bulmasını beklemektedir.

Ancak Turgutreisliler Ege denizini simgeleyen, Turgutreisin sembolü olan   barış ve dostluk anıtı Ege / Aegean’ı Turgutreis Atatürk Meydanı’ndaki balıkçı barınağı mendireğinin Kos Adası’na bakan ucuna, tekrar aynı yerine konulmasını istiyor.

Turgutreisteki “Ege / Aegean” adlı Ege denizinin dostluk denizi olmasını simgeleyen barış ve dostluk anıtı Heykeltraş Yavuz Tanyeli, geçen sene kaybettiğimiz seramik ustası sevgili eşi Bedia Dipso ve asistanları Orhan İlyas’ın 2000 yılında bir senede tamamladığı bir heykel Türk – Yunan dostluğunun simgelemesi amacıyla Turgutreis balıkçı barınağı mendireğinin Kos Adası’na bakan ucuna, Kos adasına bakar vaziyette yerleştirilmiş, ellerini ve yüzünü gökyüzüne kaldırmış, elinde bir zeytin dalı tutan, hamile bir kadını temsil ediyor. 5.5 metre boyunda ve 500 kilo ağırlığında Turgutreisin simgesi haline gelmiş anıt günbatımındaki silüeti müthiş bir atmosfer yaratıyordu. Açılış töreninde İstanköy Kaymakamı, Belediye Başkanı katılmıştı.

Anıt kil, alçı ve fiber malzeme kullanılıp üzeri özel üretilmiş mozaiklerle kaplanmıştı. Kullanılan mozaikler Fransadan, yapıştırıcıda Almanyadan ithal edilmişti. Kullanılan malzeme mevcut en sağlam malzeme idi. Mozaikleri elle sökmek imkansızdı. Suya dayanıklıydı. Ancak mozaikler mutlaka sert bir cisim kullanılarak, zorlanarak sökülmüştü. Heykeltraş Yavuz Tanyeli; “Anıtın ana motifinin Ege ve Anadolu medeniyetlerinde barışın simgesi ‘Hamile Kadın seçilmişti.  Ana motifi oluşturan hamile kadının pekçok medeniyette analık özelliği nedeniyle barışın simgesi olmuştur. Bu yüzden heykele de deniz ve gökyüzünün renklerini uyguladık. Esasında ‘‘Ege’’ anıtının Tavşan Adası’na dikilmesine karar verilmişti. Tavşan adası o yıllarda 2. derece set alanı idi… Esasında anıt oraya konulabilirdi. Ancak İzmir 2 No’lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu izin vermedi.” dedi.

Anıtın tasarımını yapan Yavuz Tanyeli 1950′de Trabzon’da doğdu. 1978′de Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Yavuz Tanyelinin Bodrumda iki anıtı var. Bodrum’daki bronz “Dalgıç” anıtı ve Turgutreis’deki “Ege” anıtı. Anıtın mozaiklerini yapan Bedia Dipşo ise 1956′de Düzce’de doğdu. 1988-1994 yılları arasında çeşitli atölyelerde resim eğitimi aldı. Sanatçının “Bukalemun” adlı mozaik çalışması Bodrum Açıkhava Heykel Müzesi’nde yer almaktadır. Anıtın uygulamasını Orhan İylas yapmıştır.

mcafee lisans satın al

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu