ÇevreManşet

Uluslararası Malakoloji Sempozyumu Bodrum’da Gerçekleşti

Bilim İnsanları Malakoloji Sempozyumu İçin Bodrum’da Buluştu

 

Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Bodrum Deniz Müzesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi iş birliğinde, Bodrum Ticaret Odası destekleriyle 25-28 Ekim 2022 tarihlerinde Diamond of Bodrum Hotel’de 1. Uluslararası Malakoloji Sempozyumu gerçekleştirildi. Omurgasızlar zoolojisinin yumuşakçalarla ilgilenen branşı olan Malakoloji sempozyumunda Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Portekiz, İspanya, Almanya ve Rusya’dan katılan bilim insanlarınca 28 bildirinin sunumu gerçekleşti. Sempozyum, Bodrum Deniz Müzesi kurucu ortağı olan ve 6000’e yakın deniz kabuğunu müzeye bağışlayan Hasan Güleşçi onursal başkanlığında gerçekleşti.

Malakoloji alanında önemli katkılar sağlamış bilim insanları; araştırıcılar, denizel, karasal ve tatlı su yumuşakçalarının (Mollusca) biyolojik, ekolojik, taksonomik ve dağılım özelliklerinin yanı sıra, bunların yetiştiriciliği ve avcılığı konularında ve arkeomalakoloji alanında orijinal çalışmalarını İngilizce olarak sundu.  Sempozyumun açılışına Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Ağan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Halit Filiz, Bodrum Belediyesi Mali İşler Müdürü Ahmet Demirel, Bodrum Belediyesi Strateji Geliştirme ve Projeler Koordinatörü Haydar Ali Ulusoy ve Bodrum Deniz Müzesi danışma kurulu üyesi Volkan Acar da katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, sempozyumun müzeye binlerce deniz kabuğu bağışında bulunan Hasan Güleşçi onursal başkanlığında düzenlendiğini iletti. Bölgenin denizcilik kültürü ve tarihi üzerine yaptığı çalışmalarını aktaran Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, “Müzecilik faaliyetlerimiz arasında koleksiyonlarımızla ilinti birçok program yürütüyoruz. Bunlar arasında, kurduğumuz yayınevimiz aracılığıyla yayımladığımız kitaplar, eğitim programları, Denizcilik Buluşmaları gibi birçok etkinlik yer alıyor. Ana koleksiyonlarımızdan biri ise Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu. Hasan Bey ve koleksiyonla ilgili resmi olarak yetkilendirdiği Volkan Bey müzemiz 2011 senesinde ziyarete açılmadan önce 6000’e yakın deniz kabuğunun taksonomik çalışmalarını yaptırdılar. Hayalleri deniz kabuklarını bilim dünyasıyla buluşturmaktı. Geçtiğimiz senelerde fosil bölümümüzdeki deniz kabuklarının tarihlendirmelerini yaptırmıştık. Bu sene ise ülkemizdeki ilk uluslararası sempozyumu müzemiz organizasyonunda, Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Hasan Bey sağlık durumu nedeniyle sempozyuma katılamamış olsa da hayalini gerçekleştirmiş olduğumuz için mutluyum. Bizim bir amacımız var, o da devamlılık sağlamak; ikinci ulusal malakoloji sempozyumu için çalışacağız. MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Halit Filiz’e, Assoc. Prof. Bahadır Önsoy’a, Prof. Bilal Öztürk’e özellikle teşekkür etmek isterim” dedi.

Cambazoğlu’nun açılış konuşmasından ardından kürsüye gelen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bahadır Önsoy, sempozyumun akışı ve işleyişi hakkında bilgiler aktararak “Sempozyumda yedi çağrılı konuşmacı ve üçü online olmak üzere toplam 30 sunum olacak. Sunumlar, yumuşakçaların taksonomisi, dağılımı, yetiştiriciliği, gıda işleme teknolojileri, biyolojik ve ekolojik özellikleri ve arkeomalakoloji gibi pek çok alanı kapsamaktadır. Türkiye’de düzenlenen üçüncü ancak uluslararası olarak birinci olan sempozyumumuzun ülkemizdeki genç malakologları ve tecrübeli araştırıcıları uluslararası araştırmacılarla bir araya getirecek olmasından dolayı son derece mutluyuz.” dedi.

Sağlık sebepleri dolayısıyla sempozyuma katılamayan Hasan Güleşçi’nin adına torunu Koç Üniversitesi öğretim üyesi Murat Can Bilgincan açılış programına online olarak bağlanıp konuşma yaparak ailesi adına teşekkürlerini iletti.

Programın ilk gününde sunumların ardından bilim insanları ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi üyeleri ile Bodrum Deniz Müzesi ziyaret edildi ve müzedeki Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu’nda bulunan 6 bine yakın deniz kabuğu büyük bir ilgiyle incelendi; bilim insanları bu koleksiyonun taksonomik açıdan oldukça önemli olduğunu dile getirdiler. Sempozyum, Malakoloji alanında uzman bilim insanlarının sunumlarıyla 27 Ekim tarihine kadar devam etti. Sempozyuma katılamayan bilim insanları ile online bağlantı yapılarak sunumlarını yapmaları sağlandı. Kapanış seremonisinde sempozyumla ilgili görüşlerini dile getiren bilim insanları, 1. Uluslararası Malakoloji Sempozyumu’nun benzer sempozyumlara örnek olması adına oldukça önemli bir adım olduğu konusunda hem fikirdi. Sunumlarını tamamlayan bilim kurulu üyelerine plaketleri teslim edildi. Sempozyumun son günü ise bilim insanları ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi üyeleri ile Bodrum’da bir şehir turu gerçekleştirildi.

Türkiye’de Malakoloji alanında uluslararası anlamda gerçekleşen ilk sempozyum olması sebebiyle de büyük öneme sahip sempozyum, Bodrum’da tamamlandı.

Sempozyum bildirileri hakkında bilgi almak için http://www.malacology22.org/ adresini ziyaret edebilir, malacology_2022 adlı İnstagram hesabını takip edebilirsiniz.

MALAKOLOJİ NEDİR?

Malakoloji, omurgasızlar zoolojisinin yumuşakçalarla ilgilenen branşıdır. Yumuşakçalar tür sayısı bakımından eklem bacaklılardan sonraki en büyük hayvan grubudur. Salyangoz, sümüklüböcek, deniz tarağı, ahtapot, kalamar ve çoğu kabuklu olan birçok hayvan bu gruba dahildir. Malakoloji bir alt dalı konkoloji yumuşakçaların kabuklarıyla ilgilenir. Malakoloji Yunanca “yumuşak” anlamına gelen malakos, ve -loji anlamına gelen -λογία kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

Bodrum Deniz Müzesi Hakkında:

Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesinin önemli katkılarıyla 15 Ekim 2011 tarihinde ziyarete açılmış; Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu, Bodrum Tekne Modelleri Koleksiyonu ve 6.000’e yakın kabuğun yer aldığı Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonları ile Bodrum denizcilik tarihinin geçmişten günümüze intikal eden belgeleri, objeleri ve değerleri üzerinde deniz tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları yaparak deniz ve denizcilik kültürüne sahip çıkmak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.

Müze, Bodrum ile özdeşleşmiş entelektüel yaşam ustası Halikarnas Balıkçısının albümünden seçilmiş özel fotoğraflarıyla yaşamından kareler, tarihi belgeler, kendi kaleminden yazdığı yazıları, çizdiği resimleri ve kişisel eşyaları ile kızı İsmet Kabaağaçlı ve Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlunun Prof. Dr. Şadan Gökovalı’nın bağışları ile zengin bir arşive ait. Bodrumlu sanatkâr/usta Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapılan 48 adet “Bodrum tipi” model tekneler müzede süngercilik, balıkçılık ve nakliyecilik koleksiyonları olarak sergilenmekte. Portal üzerinden arşivini ve koleksiyonlarını araştırmacılara ve meraklılara sunmak için faaliyetlerine ve çalışmalarına devam etmekte olup eğitim programları, çocuk atölyeleri, etkinlikler, programlar, birçok proje sahipliği ve proje ortaklığını yürütmektedir. Yayınevi olarak da çalışmalarına devam etmekte ve yayınlarını okuyucuyla buluşturmaktadır

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu