ÇevreGündemManşet

TORBA HALKINI SEVİNDİREN HABER

Bodrum_torba_sahil_vatandas_eylem-2Torba Mahallesinde vatandaşların yıllarca Albay’ın yeri olarak gittikleri sahilde 3 yıl önce yapımına başlanan lüks malikânenin kıyısında “Yapılması mümkün olmayan bir takım uygulamaların” yapıldığı tespit edildi.

Torba Mahallesinde yaşayan bazı vatandaşlar 2 yıldır sahillerinin işgal edildiğini iddia ederek birçok kuruma resmi başvuruda bulunmuş ve yıllardır denize girdikleri bölgede eylemler gerçekleştirmişlerdi. Vatandaşlar Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kaymakamlığına yaptıkları şikayetlerden sonuç alamayınca konuyu Başbakanlık İletişim Merkezine bildirdiler. Vatandaşların BİMER’e yapmış olduğu başvuru sonrasında, Geçtiğimiz günlerde Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde konuyla ilgili cevap geldi.

Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediye Başkanlığına gönderilen tespit yazısında ise şu ibareler yer alıyor;

“Söz konusu taşınmazın bulunduğu alanda kıyı kenar çizgisi tespiti 34M- III d Nolu hali hazır harita üzerinde yapılarak  30.05.1988 tarihinde Bakanlığımızca onaylanmış, 07.12.2005 tarihinde de N18-c-20-a1-b ve N18-c-20-a1-c Nolu halihazır haritalar üzerine aktarılmıştır. Bu alanda yerinde yapılan incelemede kıyıda yapılması mümkün olmayan bir takım uygulamaların yapıldığı görülmüş olup bu uygulamaların kaldırılmasının sağlanarak 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre gerekli yasal işlemlerin yapılması hususunda; Gereğini ve Bilgilerinizi Rica Ederim”

BİMER’e yaptıkları başvurunun olumlu sonuçlanması sonrası büyük sevinç yaşayan Torba’da yaşayan bazı vatandaşlar, “İnşallah bu yaz yıllardır olduğu gibi yine aynı yerimizde denize girmeye devam edeceğiz” dediler. Vatandaşlar gelen dilekçede yazılı olan, “3621 Sayılı Kıyı Kanununun 5. Maddesinde kıyıların, Devletin hüküm ve tasarrufu altında herkesin eşit ve yararlanmasına açık olduğu, kıyı ve sahil şeritlerinde yararlanmada öncelikle kamu yararının gözetileceği belirlendikten sonra, 6. Maddesinde de kıyılara hiçbir yapı yapılamayacağı; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engellerin oluşturulamayacağı hükmedilmiştir” maddesinin bir an önce uygulanmasını da istediklerini belirterek Bodrum Kaymakanlığı ve Bodrum Belediyesini göreve davet ettiler.

Öte yandan bölgedeki eski binalarda tadilat yapıldığını iddia edildiğini fakat durumun farklı olduğunu öne süren vatandaşlardan Orhan Özdem yaz başında yaptıkları eylem sırasında, “benim bildiğim tadilat eski binaların orada düzenli bir şekilde kuvvetlendirilmesidir. Burada yapılan tadilat değildir” demişti.

Elinde Yargıtay’ın emsal kararları da olduğunu sözlerine ekleyen Orhan Özdem sözlerine şu şekilde devam etmişti;

“Anlaşılan devletin burada bir tapusu var. Benim iddiam şu; buradan sahil şeridi geçmemiş ve bu tapuyla sahil şeridi belirlendiği zaman üst üste gelecek. Tapu eğer sahil şeridi içinde kalıyorsa bu tapunun iptali gerekir. Ben de onun için uğraşıyorum. Benim elimde yargıtay kararları var, emsal kararlar var. Bunların nasıl yıkıldığını, yıkılan yerleri de resimleriyle ibraz edebilirim” dedi.

Torba Mahallesinde yaşayan ve yıllar boyunca o bölgede denize giren vatandaşlar yaklaşık 3 yıldır verdikleri mücadelenin sonuca ulaşacağını ve yıllardır denize girdikleri bölgede yeniden rahatlıkla denize girecekleri günü bekliyorlar.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu