DünyaGündemHayatManşetSpor

Cook Strait’i da Geçti

Aysu Tükoğlu'ndan Yeni Rekor

 

Yeni Zelanda’daki Cook Strait’i de yüzerek geçerek Aysu Türkoğlu’ndan bir rekor daha

23 yaşındaki Bodrumlu yüzücü Aysu Türkoğlu, 2022 yılında 60 kilometrelik Manş Kanalı parkurunu 16 saat 28 dakikada geçerek adeta bir efsaneye imza atan en genç Türk sporcusu olmuş, ardından 40 kilometrelik İrlanda-İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nı yaklaşık 11 saat 48 dakika 19 saniyede yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu unvanını almıştı. Yüzücü, 20 Mart’ta Yeni Zelenda Cook Strait Geçişi için Wellington’a 13.8 derecelik suda güçlü akıntılarına karşı mücadele ederek 23 kilometrelik zorlu bir parkuru gece saatlerinde yüzerek yeni bir rekora imza attı. Türk ultra maraton sporcusu Aysu Türkoğlu, “Oceans Seven” kanallarını 5 sene içerisinde tamamlayarak Guinness rekorunu da kırmayı hedefliyor.

Türk ultra maraton sporcusu 23 yaşındaki Aysu Türkoğlu, 20 Mart’ta Yeni Zelenda Cook Strait Geçişi için Wellington’a 13,8 derecelik suda güçlü akıntılarına karşı mücadele ederek 23 kilometrelik zorlu bir parkuru gece saatlerinde 7 saat 21 dakika 40 saniye sürede yüzerek yeni bir rekora imza attı. Aysu Türkoğlu’na Cook Strait Geçişi için daha önce Kuzey Kanalı’nda destek veren ve crew ekibinde bulunan Menajeri Nesli Özel ve açık su yüzücüsü Murat Öz eşlik etti.

2022 yılında 60 kilometrelik Manş Kanalı parkurunu 16 saat 28 dakikada geçerek “en genç Türk sporcusu” olmuş, ardından 40 kilometrelik İrlanda-İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nı yaklaşık 11 saat 48 dakika 19 saniyede yüzerek geçen “ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu” unvanını almıştı.

Yüzme dünyasında “Oceans Seven” etkinliği yedi benzersiz ve zorlu deniz koşulunda yüzücüleri sınıyor. Aysu’nun ve sarsılmaz kararlılığının, bu yeni zorlukla da doğrudan yüzleşerek başarı sağlayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Aysu Türkoğlu, “Oceans Sevens” kanallarını 5 sene içerisinde tamamlayarak Guinness rekorunu da kırmayı hedefliyor.

2024 yılında 3 geçiş

Aysu Türkoğlu, Cook Strait Geçişi ardından bu yıl Haziran’da 22 Bridges Manathan (48 km) ve Eylül ayında Catalina (30-35 km) kanallarını geçmek için hazırlıklara başladığını duyurdu. Bu geçişleri tamamladığı takdirde aynı zamanda Triple Crown unvanının da sahibi olan en genç Türk yüzücü olarak başarılarını taçlandıracak.

Aysu soğuğa dayanıklılık antrenmanları için kışın karlar, yazın da buz dolu küvet içinde yatıyor

Aysu, bu cesur girişim için aylar süren zorlu bir hazırlık ve sıkı bir eğitim süreci geçirdi. Manş Denizi ve Kuzey Kanalı zaferi sırasında edindiği paha biçilmez deneyimlerden yararlanan Aysu, daha da zorlu zaferler elde etme arayışında becerilerini ve metanetini titizlikle geliştirdi.

Aysu, karşı karşıya olduğu muazzam risklerin farkında. Ancak bu tür sınavların üstesinden gelmenin fiziksel ve zihinsel sınırlarını benzersiz yüksekliklere taşıyacağını da biliyor. Yeni Zelanda parkuru öncesinde geçtiğimiz kış günün yarısını yüzerek geçiren Aysu, Strait geçişinde ayrıca köpek balıklarına da meydan okumak zorundaydı. Bu nedenle rekortmen yüzücü önünde ve arkasında köpek balıklarını uzaklaştırma amaçlı düzeneği olan teknenin yakınında kalarak yüzüşünü tamamladı.

Aysu Türkoğlu Cook Strait geçişini tamamlarken hava sıcaklığı 10-15 derece arasında seyretti. Yüzücü müthiş bir kararlılıkla soğuğa dayanıklılık antrenmanlarını yepyeni bir seviyeye taşıyacak şekilde çalıştı. Aysu her yıl mükemmellik arayışında buzlu sularda saatlerce yüzüyor, haftanın altı günü doğa koşullarına göğüs geriyor ve sıkı bir kuvvet antrenmanı yapıyor. Ancak Aysu için bu yolculuğun özü salt fizikselliğin ötesine geçiyor. Kendisinin de ifade ettiği gibi, “Psikolojik ve zihinsel gücünüz ne kadar yüksekse, kanal geçişinde elde edebileceğiniz performans da o kadar yüksek olur. Bu nedenle, psikolojik yeterliliğiniz fiziksel yeterliliğiniz kadar önemli.”

Aysu Türkoğlu her kulaç atışında, güçlüklerden yılmayan insan ruhunu örneklerken, hayallerin ve özlemlerin sınır tanımadığını kanıtlıyor. Aysu’nun yolculuğu, azmin ve kendine olan inancın gücünün bir kanıtı olarak, gelecek nesillere yüzücüler ve maceracılar için ilham kaynağı oluyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu