Kültür SanatManşet

UESYO-D “Zeytin Aşkına” Sergisi 

1 Ekim'de Sanatseverlere Kapılarını Açacak



İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu Mezunları “Zeytin Aşkına” ismini verdikleri sergi 1 Ekimde Bodrum Ali Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi Trafo’da,15 Ekimde Edremit Altınoluk: Abdullah Efendi Konağı Antandros Kazı Evinde, 28 Ekimde Ayvalık Destek Sanat Akademisinde açılacak.

Bodrum Ali Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi Trafo’da 1 Ekimde açılacak sergi 7 Ekime kadar, Edremit Altınoluk: Abdullah Efendi Konağı Antandros Kazı Evinde 15 Ekim’de açılacak sergi 23 Ekime kadar, Ayvalık Destek Sanat Akademisi Barbaros Caddesi No: 46’de 28 Ekim’de açılacak sergi 14 Kasıma kadar görülebilir.

UESYO Derneği Başkanı Tayfun Tuncel Serginin konusu hakkında; “İspanya, Tunus, İtalya, ve Yunanistan’dan sonra Türkiye olarak zeytin üretiminin %10’u oranında dünyada 5. Sıradayız. Yıllardan beridir ülkemiz zeytinliklerinde, dış güçlerin yoğun bir şekilde etkin olma çabalarını görüyoruz. Toplumumuzun sağlığı, nesillerimizin geleceği, zeytin ağacı katliamlarıyla yok edilmek isteniyor. Dünyayı felç eden salgın hastalık sonrası, biz Güzel Sanatlar Akademisi mezunları olarak zeytine hak ettiği değeri verebilmek ve zeytinin bu durumuna dikkat çekebilmek adına “ZEYTİN AŞKINA” diyerek, zeytinin hasat dönemine denk gelen tarihlerde aynı konuda üç ayrı yerde sergiler gerçekleştirmek üzere yola çıktık.” diyor.

Bilindiği gibi zeytin, insanlığın kader birliği ettiği sembol meyvedir.

Yapılan arkeolojik çalışmalarda; Ege Denizi’ndeki Santorini adasında 39.000 yıllık zeytin ağacı fosillerine rastlanmıştır. Yine yapılan başka bir arkeolojik çalışma ise İzmir’in Urla ilçesi yakınlarında bulunan antik Klazomenai şehrinin, zamanının önemli bir zeytinyağı üretim merkezi olduğunu göstermiştir. Tahminlere göre zeytinin ilk hasadı Akdeniz bölgesinde yaklaşık 7000 yıl önce yapılmıştır.

• Zeytin öyle bir bitki ki ilk meyve hasadını ancak 15 yıl sonra alabilirsiniz.
• Zeytin öyle bir bitki ki yaz kış yaprakları yemyeşil kalıyor.
• Zeytin öyle bir bitki ki o yapraklar hiç dökülmüyor.
•  Zeytin öyle bir bitki ki 300 ile 600 yıl arasında yaşam sürüyor.
• Zeytin öyle bir bitki ki her yıl 2.5milyon  litre zeytinyağı üretilmesine sebep oluyor.
• Zeytin Öyle bir bitki ki hasat sonrası %90’ı zeytinyağı sadece %10’u sofralık zeytin olarak önümüze geliyor.
• Zeytin öyle  bir bitki ki, muhteşem bir antioksidan… Cildimizde, sindirim sistemimizde çok büyük rol oynuyor.


Dünyada yaklaşık 800 milyon civarında zeytin ağacı yaşam sürüyor. Şu an en yaşlı zeytin ağacı Girit adasında 4000 yaşını kutluyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu