Kültür SanatManşet

“Akdeniz’in Ebedi Genci Halikarnas Balıkçısı” Kitabı Tanıtıldı

Başkan Aras: “Balıkçı Bize Doğa Biriktirdi, İnsan Biriktirdi, Onun Bize Mirası Bu Duygulardır”

 

Bodrum Belediyesi tarafındanCevat Şakir Kabaağaçlı adına UNESCO 2023 Anma Programı’na yapılan başvurunun kitaplaştırılmasıyla,Bodrum Deniz Müzesi Yayınları’ndan çıkan “Akdeniz’in Ebedi Genci, Halikarnas Balıkçısı” kitap tanıtımı ve imza günü Marina YachtClub’da gerçekleşti.

Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlu Prof. Dr. Şadan Gökovalı anısına atfedilerek yayımlanan kitabın tanıtım ve imza gününe Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kitabı kaleme alan Metin Erdoğan ve Selen Cambazoğlu, yayıncı İzzeddin Çalışlar, Halikarnas Balıkçısı’nın torunu Sibel Kabaağaçlı, İlhan Şeşen ve çok sayıda davetli katıldı.

‘’O Bodrum oldu, Bodrum o oldu’’

Başkan Aras, imza ve tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmasında Bodrum’un öne çıkan değerlerinden biri olan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın önemine vurgu yaparak şu sözlere yer verdi:“Balıkçı’nın anısını daha fazla yaşatmak için çalışmalar yapıyoruz. Halikarnas Balıkçısı, “Bir gün gelecek herkes Bodrum’u tanıyacak.” diyecek kadar Bodrum hayranıydı. Halikarnas’ın bahçıvanı ve balıkçısı, Bodrum’a sadece cebine doldurduğu tohumları serpmedi. O Bodrum oldu, Bodrum o oldu.’’

‘’Balıkçı doğa ve insan biriktirdi’’

Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlu ŞadanGökovalı’yı anarak konuşmasına devam eden Aras: ‘’ŞadanGökovalı’yı kaybetmeden önce bende kendisi ile tanışma fırsatı buldum. Bize Balıkçı’nın el yazmalarını, notlarını bağışladı, bu belgeleri müzemize kattık. Balıkçı doğa biriktirdi, insan biriktirdi. Onun bize mirası bu duygulardır.Araştırmacı Yazar ve emekli ataşe Metin Erdoğan, 2018 yılında yayımlanan “Dört Efsane Çevreci” kitabının Halikarnas Balıkçısı’na ayrılmış bölümü üzerinde çalışırken Prof. Dr. ŞadanGökovalı’yla iş birliği yapmış ve bu buluşma yeni bir projenin de esin kaynağı olmuştu. Metin Erdoğan Bodrum’un simgeleşmiş ismi Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın dünyaya tanıtılması gerektiği düşüncesinden hareketle, proje taslağını 2019 yılında Bodrum Belediyesi’ne sundu.Balıkçının 50. ölüm yıl dönümünün 2023 yılında UNESCO tarafından anılmasının sağlanması ve doğum günü olan her 17 Nisan’ın “Dünya Merhaba Günü” ilan edilmesiyle, kutlamaların geleneksel hale getirilmesi böylece gündeme geldi.Bu konularda resmi başvuru süreçlerinin başlatılması için adımları attık” dedi.

Halikarnas Balıkçısı’nın felsefesi genç nesillere aktarılacak

Yazarlardan Selen Cambazoğlu: “Halikarnas Balıkçısı sevenleri ve kitapseverleri burada görmek bizim için çok değerli. Bodrum Belediyesi olarak Halikarnas Balıkçısı’nın UNESCO 2023 anma başvurusu ile ilgili hazırladığımız başvuru dosyasını kitaplaştırdık ve müze yayınevimizin ikinci yayını olarak yayımladık. Müze projelerine destek veren Sayın Ahmet Aras başta olmak bizlere destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kitabın diğer yazarı Metin Erdoğan ise duygularını şöyle ifade etti: “Onun Bodrum’un en büyük markası olmasından gurur duyuyoruz. Artık Balıkçı’yı kendi aramızda konuşmayacağız, bütün dünyada konuşacağız. Balıkçı’nın özelliklerini saymakla bitiremezsiniz, biz çok şanslıyız ki böyle bir insan uzun yıllar Bodrum’da yaşadı. Burayı yeşillendirdi. Mavisini, korusunu, mavi yolculukları dünyaya tanıttı. Amacımız onun felsefesini genç nesillere anlatmak. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Etkinlik kapsamında Halikarnas Balıkçısı’nın 131. doğum yıldönümü nedeni ile kurgulanan özel film gösterimi de yayınlandı.

Sincan masaj salonu

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu