ÇevreGündemManşetSiyaset

SEYMEN: “BODRUM’A YERALTI DESARJ KANALLARI…”

CHP Bodrum Belediye Başkan A. Adayı Recai Seymen, son 45 yılda Bodrum’un kontrolsüz ve plansız imar uygulamalarısonucu olarak dere yatakları bile yapılaşmıştır. Hal böyle olunca; aşırıyağışlar ilçemizde sel felaketlerine dönüşmektedir. Tabii bende hem birBodrumlu, hem de Bodrum Belediye Başkan A. Adayı olarak bunu büyük ve önceliklibir sorun olarak görüyorum. 35 yıllık tecrübemle de bu soruna düşük maliyetlive kolay uygulanabilir, Bodrum’daki su baskını gündemini tamamen ortadankaldıracak; biri Tokyo modeli referansı ile bize özgü geliştirilen ”YERALTIDEŞARJ KANALLARI (G-CANS) BODRUM”, diğerini de önümüzdeki günlerdeaçıklayacağım 2 özel proje ile çözüm formülü geliştirdim. Ekip arkadaşlarımızlaçalışmalara daha şimdiden başladım dedi.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan sel baskınları ve halkın mağduriyeti ne Bodrum’un, nede Bodrumluların kaderi değildir. Böyle gelmiş ama böyle gitmeyecektir. Belediye başkanlığımda yapacağım ilk icraat bu sorunun çözümü doğrultusunda acil eylem planı çıkartarak çözüm masamızda öncelik olarak gerekeni yapmak olacaktır.

CHP Bodrum Belediye Başkan A. Adayı Recai Seymen son 45 yılda Bodrum’un kontrolsüz ve plansız imar uygulamaları sonucu olarak dere yatakları bile yapılaşmıştır. Hal böyle olunca; aşırı yağışlar ilçemizde sel felaketlerine dönüşmektedir. Tabii bende hem bir Bodrumlu, hem de Bodrum Belediye Başkan A. Adayı olarak bunu büyük ve öncelikli bir sorun olarak görüyorum. 35 yıllık tecrübemle de bu soruna düşük maliyetli ve kolay uygulanabilir Bodrum’daki su baskını gündemini tamamen ortadan kaldıracak biri; Tokyo modeli referansı ile bize özgü geliştirilen ”BODRUM’A YERALTI DESARJ KANALLARI(G-CANS)”, diğerini de önümüzdeki günlerde açıklayacağım 2 özel proje ile çözüm formülü geliştirdim. Ekip arkadaşlarımızla çalışmalara daha şimdiden başladım dedi. Seymen açıklamalarını şöyle sürdürdü…

Bodrum’un hızla yapılaşması beton ve asfalt yüzeylerin çoğalıp maalesef toprak zeminlerin azalması, dahası dere yataklarının bile imar yolu olması dolayısıyla bu su taşkınları daha da sık aralıklarla meydana gelecektir. Dere ve dere yatakları için Devlet Su işleri ile yapacağımız işbirliği ile öncelikle dere yataklarının başlangıç noktalarına setleri ve rezervuar alanlarını acilen yaptıracağız. Böylece bu setler dağlardan gelen suyun debisini düşürecek aynı zamanda suyla beraber gelen taş dal vs. tutulacaktır.

Öte yandan yurt dışı temaslarımda yaptığım görüşmelerden sonra başta Tokyo modeli referans olmak üzere 2 proje üzerinde acil eylem grubum çalışmalarına tüm hızı ile devam etmektedirler. Bu projeler sonucu imar alanlarında dere yatakları yol olduğundan buradan geçecek suyu yolun altına alacak özel beton kanal çözümü olan “YERALTI DEŞARJ KANALLARI” sistemi ile suyun denize ulaşması sağlanacaktır. Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca döşenecek olan kapalı kanallardan ve ayrı bir güzergâhtan suyun denize ulaşmasını da alternatif olarak hazırlamaktayız… Ayrıca bu kirli su çevreye duyarlı yönetim anlayışımız doğrultusunda temizlenecek; Denize ve sulama alanlarına deşarj edilecektir.

Bu konu siyaset üstü bir konudur.Ben Recai Seymen olarak; Bodrum’un temel sorunlarına bu bakış açısıyla çözüm getirmek için adayım. Tabii Bodrum’un başta altyapı olmak üzere tüm sorunlarına Muğla Büyükşehir Belediyesi ile üst düzeyde uyumlu olarak ciddi bir ekip çalışması yürüteceğim. Çalışkan, çözüm odaklı, Kent Konseyi, Sivil Toplum Kuruluşları ve meslek odalarıyla iyi bir iletişimi olan, uzlaşmacı bir yönetim anlayışı ile tüm sorunların üstesinden geleceğiz… Bu inanç ile Bodrum’un kentsel ve kültürel kimliğini koruyan yerel değerlerimize sahip çıkarak İNSAN – DOĞA – ÇEVRE dengesini gözeterek sorunlarını çözeceğim.

SEYMEN; BODRUM BİRLİKTE DAHA GÜZEL

Bodrum’da CHP’nin üç dönem ilçe başkanlığını sürdüren ve bu süreçte örgütüyle birlikte pek çok seçim başarısı kazanan Recai Seymen, “şimdi sıra Bodrum’a hizmette” diyerek kollarını sıvadı ve Bodrum Belediye Başkanlığına aday adayı olduğunu açıkladı. Köy enstitüsü bir babanın Elektrik Mühendisi oğlu Recai Seymen. Bodrum’la tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Bodrum’daki askeri kampın inşası sırasında geldiği Bodrum’da uzun yıllardır hem kendi mesleğini yapıyor hem de siyasetle uğraşıyor. CHP’nin üç dönem ilçe başkanlığını yapan Seymen, iki dönemdir de kurultay delegesi. “Sandıktan çıkarak seçildim” diyen Seymen, siyaseti bundan sonra Bodrum’a hizmet ederek yapmak istediğini ifade ediyor. Hayli iddialı projeleri var ve hepsinin de ayakları yere sağlam basıyor. “Bodrum’un büyümesini kademe kademe izlemiş biriyim. Mücadele insanıyım, uzlaşmacıyım ve bir hesap adamı olduğu için kaynak yaratmayı da iyi bilirim” diyor. İşte Recai Seymen…

İlk olarak CHP’den başlayalım. Siyasete giriş, akabinde gelişme ve sonuç nasıl oldu?

1999 seçimlerinden sonra eşimle birlikte partiye katılmaya karar verdik. 2001-2008 yılları arasında eşim CHP Bodrum Kadın Kolları başkanlığı yaptı. Ben de iki dönem ilçe yönetiminde bulundum. Üç dönem, üst üste kongrelerimizde ilçe başkanlığına seçildim. 

Bodrum’da ve Muğla’da yerel yönetimler ağırlıklı olarak CHP’nin elinde… Siz bir CHP’li olarak partinizin belediyecilik anlayışını ve hizmetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de ilçeler bazında yapılan bir araştırmaya göre, gelişmişlik endeksinde ilk 30 sırayı alan yerel yönetimlerin 20 tanesi CHP’li… Geri kalanı diğer partilerden. Bu da gösteriyor ki toplum CHP’li belediyelerin olduğu yerleri vaha gibi hissediyor… Toplumun rahat ve hiçbir baskı hissetmeden yaşadığı yerler CHP tarafından yönetilen ilçeler… Elbette hizmet anlamında bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Belediyelerimiz Merkezi hükümet tarafından ciddi baskı altında iş yapmaya çalışıyorlar. 

BODRUM VE BÜYÜKŞEHİR ARASINDA UZLAŞIYI SAĞLAYARAK HİZMET ETMEK İSTİYORUM

Neden Bodrum Belediye Başkanlığına adaysınız?

Bodrum yarımadası çok hızlı büyüyor. Ben bu büyümeye kademe kademe tanıklık etmiş biriyim. Bu büyüme ‘hormonlu’ bir büyüme… Devamlı inşaat ruhsatı kesiyoruz ancak altyapımız ilerlemiyor. Damarlarımız ince. Önümüzdeki birkaç yıl içinde eğer altyapı ile ilgili çözümler üretemezsek, Bodrum’u daha zor günler bekliyor. Ben mühendisim. Altyapı ile ilgili her şeyi, tüm yatırımları biliyorum. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, MUSKİ’nin Bodrum’a çok ciddi yatırım yapması gerektiğini görüyorum. Bunun için de Bodrum’la Büyükşehir arasındaki diyalogun çok daha artması gerekiyor. Ben uzlaşmacı bir insanım. Egolarım yok. Kavgacı bir insan değilim. Bu uzlaşıyı sağlayarak Bodrum’a hizmet getirmek istiyorum. 

Halen CHP’li ilçe belediyeleri ile Büyükşehir arasındaki zaman zaman ortaya çıkan uzlaşmazlıklar ‘gelirler’ konusunda yaşanıyor. Seçildiğiniz takdirde bu soruna nasıl çözüm bulmayı düşünüyorsunuz?

Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçe belediye gelirleri Büyükşehir’e aktarıldı. Bu sorunu çözebilmek için öncelikle Büyükşehir Yasası’nı iyi bilmek gerekiyor. Hangi yetki büyükşehirde, hangisi ilçe belediyesinde kalıyor? Bodrum da Büyükşehir uygulamasıyla birlikte gelirlerinden bazılarını kaybetti. Ama ben gelir yönünden bakmıyorum olaya. Esas olan Bodrum’a altyapı yatırımlarının gelmesidir bana göre. O giden para, yatırımlarla kıyaslandığında çok önemli bir miktar değil. Kaldı ki emlak vergileri iki misli arttı. Esasında belediyede kaynak bulma konusunda pek sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum. Bunu iyi idare edecek bir yapı gerekiyor sadece. Ben 30 yıldır şirket yönetiyorum. Bilançoyu, geliri gideri çok iyi bilen bir insanım. Bir hesap adamıyım aynı zamanda. Bu konuda sorun yaşamayacağımızı iyi biliyorum. 

Mesela nasıl kaynak yaratacaksınız?

Her şeyden önce nitelikli turizm açısından kültürel değerlerin ortaya  çıkarılması lazım. Bunlar için kaynak var. AB fonlarından bu kaynağı alırız merak etmeyin. Sadece belediye bütçesi yetmez zaten. Eskişehir örneğini vermiştim ben. Bu örnekleri kullanalım. Bir daha keşfetmeye gerek yok. AB’ye, Bodrum’dan 8-10 proje sunalım. Buradan destek alalım. Bunun yanında başka kaynaklar da var. Bodrum’da emlak vergilerinin yüzde 10’u Valilikteki bir bütçede toplanıyor. Kim kullandı bugüne kadar o fonu? Ciddi para toplanıyor orada.

Nedir Bodrum’un öncelikli sorunları?

Bunları hepimiz biliyoruz. Altyapı yatırımlarına gerektiği kadar girilemedi. İmar konusunda istenmeyen noktalara gelindi. Bodrum’un tabii ki çok ciddi sıkıntıları var. 164 bin nüfusa göre genel bütçeden kaynak alıyoruz. Ancak yıl bazında ortalama 350-400 bin kişiye hizmet veriyoruz. Tabii ki turizm yörelerindeki ilçe belediyelerinin özel bir konumla ele alınması gerekli. Bununla ilgili yasal bir değişiklik yapılmalı. Büyükşehir Yasası Muğla’ya uymayan bir yasa. Bunda hepimiz hemfikiriz. 

HALKIN İÇİNDE OLAN BİR BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIM

Sloganınız “Bodrum Birlikte Daha Güzel”… Açar mısınız anlamını biraz?

Bodrum’un demografik yapısı değişti. 131 bin seçmen var şu anda Bodrum’da. Bu seçmenleri tek tek incelediğinizde Bodrum’da doğanlar ve Bodrum’a sonradan yerleşenler, burayı yurt edinenler var. “Bodrum Birlikte Daha Güzel” derken bunu kastediyoruz biz. Bodrum’da doğmuş insanlar başımızın tacı. Bodrum’un yokluk yıllarının kahrını onlar çekmişler. Ama Bodrum’un gelişiminden yeterli pay alamamışlar. Bodrum’un rantının başka yerlere gittiğini hep birlikte gördük, tanıklık ettik.  Bir diğer anlayış da Bodrum’da hep kaymak tabaka oturuyor sanılıyor. Bodrum’da gelir düzeyi çok düşük insanlarımız da var. Asgari ücretle çalışan, alt gelir grubunda aileler, gençler var. Biz, projelerimizi bunu göz önüne alarak planladık. Örneğin alt grubundaki gençlere yönelik düğün salonları gibi… Bunlara dokunmamız lazım. 

BÜYÜKŞEHİRİN KAPISINDA MI YATARSINIZ, BAŞKANI BANDOYLA MI KARŞILARSINIZ BİLMEM… 

Nasıl bir belediye başkanı olacaksınız?

Ben sahada olan bir belediye başkanı olacağım. Makamımda oturmayacağım. Söz veriyorum. Çünkü belediye çoğunluğu teknik hizmetlerden oluşan bir kurum. Ben, hayatım boyunca 7’den sonra kalkmadım. 8’de işimin başında olmuşumdur her zaman. Çalışkan ve mücadeleci bir insanım. Sorumluluk duyan biriyim. Halkın içinde olan bir belediye başkanı olacağım. Çünkü siyasetten geldim ben. Halk belediye başkanına, meclis üyesine ulaşamazsa, siz doğru işler bile yapsanız, başka türlü konuşmaya başlar. İstekler çok olabilir. Bazılarını yerine getirir, bazılarını da yapamazsınız. Neden yapamadığınızı da anlatabilmelisiniz. Halkla diyalogunuzu koparırsanız halkçı bir belediye olamazsınız. Belediye başkanının en büyük görevi halkı mutlu etmektir. Yüzlerini gülümsetebilmektir. Öncelik bu olmalı. Denizcilerimizin büyük sorunları var. Ben “Bu benim değil büyükşehrin görevi” diyen bir belediye başkanı olmak istemiyorum. Bodrum’un ne sorunu varsa, büyükşehrin kapısında mı yatarsınız, başkanını buraya getirip bandoyla mı karşılarsınız, Ankara’dan çıkmaz mısınız bilmem. Yapacaksınız. Bizim görevimiz bu. Bodrum’un her sorunu Bodrum Belediye Başkanının görevidir. Ben bunun için adayım işte.

DÜNYANIN EN ZOR İŞİ ALT YAPI YATIRIMIDIR

Bodrum’un kemikleşmiş bir takım sorunları var. Katı atık tesisi, altyapı sorunu, trafik… Bunlar neden hala çözülemiyor?

Bodrum’un sorunları birikmiş durumda. Bir sihirli değnek olsun, tüm altyapı sorunları çözülsün, altyapı yatırımları tamamlansın istiyoruz. Dünyanın en zor işidir altyapı yatırımları. Çok uzun vadede görünür faydaları. Bakın Turgutreis 50 sene boyunca Belediye tarafından yönetildi. Arıtma sorununu çözememişiz. Şimdi iki senede hepsi olsun istiyoruz. Bodrum yarımadası altyapını yapılmasına şu anda MUSKİ’nin bütçesi bile yetmez. Dışarıdan kaynak bulmamız lazım. Büyükşehir, Dünya Bankası’ndan kaynak buldu. Birkaç ilçe ve Turgutreis ile Gündoğan’ın arıtması ile ilgili kullanılacak. Yakında başlayacak. Gecikiyor ama kolay değil altyapı. Projelendirmek, izinler, ihale süreçleri vakit alıyor.

BİZ BODRUM’DA GÜCÜMÜZÜ KULLANAMADIK

Bodrum cezalandırılıyor diye düşünenler var…

Katı atıkla ilgili yaşadıklarımı anlatsam, ne olduğunu anlarsınız. Biz o konuda çok çalıştık. Biz Bodrum’da gücümüzü kullanamadık. Kullansaydık bitirmiştik tesisi. İhalesi yapıldı. 8 ay o alana bir milletvekilinin ağaçlara sarılması nedeniyle giremedik. Sonra SİT çıktı diye 87 hektarlık bir alan kapatıldı. CHP’li Büyükşehir Belediyesi ‘başarısız’ olsun diye yapıldı Ama biz de Bodrum olarak yardımcı olmadık Büyükşehir’e. Sorun sadece Büyükşehir’in miydi? Burada hata nerede ona bakmak lazım. Yangınlarla gündeme gelen Torba ve Dereköy Çöp döküm alanlarının rehabilite etmek için 3 senedir Büyükşehir belediyesi istiyor. 2018 başında yapılan tahsis sonucu, Torba çöplüğünde bu sene yangın çıkmadı. Neden? Çünkü Büyükşehir orayı rehabilite etti. Peki, üç senedir niye tahsis etmediniz? Son olarak Çamarası’nda katı atık depolama tesisleri için yer tahsisi yapıldı. Bodrum’un artık kaybedecek zamanı kalmadı İşimiz de gücümüz de Bodrum bizim. Bodrum’un gücünü her yerde kullanmaya çalışacağız biz. 

SU HATLARININ ACİLEN REVİZE EDİLMESİ BİR DE BARAJ YAPILMASI GEREKİYOR

Bir de çok dile getirilmeyen ancak büyük bir tehdit arz eden susuzluk sorunumuz var. O konuda neler söyleyeceksiniz?

Su kaynaklarımız yetersiz. İklim şartlarından dolayı bu sene çok ciddi sıkıntılar çektik. DSİ’nin yaptığı su isale hatlarındaki hatalı yatırımlardan dolayı çok ciddi su kesintileri ve kayıpları oluyor. Büyükşehir 2012 yapılan Bodrum su isale hatlarını kesin kabulünü almadı. Bu projede ciddi mühendislik ve malzeme hataları var. Kalitesiz borulardan dolayı sık sık su boruları patlıyor. Ciddi su kesintileri ve kayıpları yaşanıyor. Bu hatalı su boruların DSİ tarafından acilen değiştirilmesi gerekir. Büyükşehir Belediyesi boruları biz değiştirelim teklifinde bulundu ancak borcumuzdan düşülsün denildi. DSİ Kabul etmedi. Kabul ettikleri anda hatalı yaptıklarını beyan etmiş olacaklar. Yeni su kaynakları bulmamız lazım. Bodrum’a su sağlayan Mumcular barajı, Geyik Barajı ve Çamköy kuyularından yeterli su alamıyoruz. Bodrum gitgide büyüyor. Buna acilen el atılması lazım. Deniz kullanılabilir. Savran suyu kullanılabilir. Yeni bir baraj inşaatı olabilir.

Kent kimliğine yönelik projeleriniz var mı?

Maalesef kentsel kimliğimizi kaybetmek üzereyiz. Bunun üzerinde çok duruyorum ben. Yunan adalarına bakıyoruz kimliklerini korumuşlar. Beyaz badanalı, çivit mavisi boyalı evleri… Ben Florida’da yapılan villaların Bodrum’a yapılmasını eleştiriyorum. Biz özgün Akdeniz mimarisini bırakmamalıyız. Yatırımcıları bu konuda ikna etmeliyiz. Bodrum’un imar planlarında, notlarında da yazıyor zaten. Ahşap kaplı, simsiyah binalar yapıyoruz. Yerel dokuya uygun binalar yapmalıyız. Bodrum’u bugüne kadar iyi kötü koruduk. Ama bundan sonra daha iyi korumamız lazım. 

Recai Seymen kimdir?

1959 Kocaeli’nde doğdu,1981 yılında Kocaeli Üniversitesi Elektrik Fakültesini bitirdi. 1983 yılında Bodrum’a yerleşerek, kendi firmasında eşi Mimar Ayşe Güler Seymen ile beraber Mühendislik ve Mimarlık hizmetlerini yürütmektedir.  2003-2008 yılları arası iki dönem CHP Bodrum İlçe Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Yerel ve Genel seçimlerde seçim komitelerinde çalıştı. Eşi Ayşe Güler Seymen 2001-2008 yılları arasında CHP Bodrum Kadın Kolu Başkanlığı yaptı. 1992-1997 arası Elektrik Mühendisler Odası Bodrum Temsilci yardımcılığı,1997-2008 arası Elektrik Mühendisler Odası Bodrum Temsilciliği, 2002-2012 arası üç dönem Elektrik Mühendisler Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu üyesi, 2012-2014 yılları arası EMO Ankara Merkez Denetleme Kurulu üyesi olarak EMO şubelerini denetleme görevlerinde bulundu. 2013 yılından beri üç dönem CHP Bodrum İlçe Başkanlığı iki dönem Kurultay Delegesi görevlerinde bulundu. Evli ve 2 çocuk babasıdır. 

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu