ÇevreGündemManşet

Gökoava ve Mavi Yolculuk Açılaması

Başkanlardan Ortak Açıklama

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Bodrum Denizciler Derneği yayımladıkları ortak bir basın açıklamasıyla Mavi Yolculuğun kalbi Gökova Körfezi’ndeki yapılaşmaya karşı olduklarını açıkladılar.

İki kurumun başkanları Orhan Dinç ve Erol Erdoğan imzasıyla yayınlanan açıklamada, Mavi Yolculuk ve Gökova’nın bölge turizmi için önemine dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı;

Mavi yolculuğun ana merkezi olan Gökova Körfezindeve Bodrum’ lu denizcilerin uğrak yeri olan Çamlık (Şeytan Deresi), Cennet Koyu, Kissebükü, Adaboğazı ve diğer maviye karışan tüm koylarımızın yapılaşmasına elbet karşıyız. Bodrum’u Bodrum yapan mavi ile bütünleşen yeşil değil mi? Burada eşsiz manzarada bir nebzede olsa hayatın telaşından uzaklaşıp, Bodrum yapımı guletlerimizde denizin kokusunda kendimizi iyi hissediyoruz.

Deniz turizminin varlık nedeni olan koylarımız Gökova’dan başlayarak bölge bölge oralarda yaşayan ve geçimini denizden kazanan tüm üyelerimiz içinçok önemli.  Koylarımızdaki yapılaşma hem görüntü kirliliğine sebep olmakta hem de stratejik sektörümüz olan deniz turizminin değerini düşürmekte. Önce konaklama yapılan koylarda sonraları sualtı arkeolojisi için yapılan dalışlar, turizm ile ticari amaçlı olmaya başlamıştır. Yatçılık ve yat turizmi alanındaki düzenlemeler ile birlikte Turizm Teşvik Kanunu ile yat limanları ve marinalar yapılmaya başlanmıştır. Bodrum’u da en güzel bu marinalar, yat limanları ve koylarda duran tekneler anlatmış. Tüm bu teknelerin varlığı beraberinde yat bakım onarım ve yat imalatı sektörünün ortaya çıkmasına ve gelişerek dünyada tek olan bir marka haline gelmiştir. Birbirini destekleyen, biri olmadan diğeri var olamayacak olan deniz turizmimiz, bu koylarda her geçen gün artan yapılaşma sebebi ile zarar görmektedir. Değişim ve gelişim elbette ki şart. Fakat olması gereken ve doğru yerde. Biz Bodrum’da tarihin korunması gerektiğini düşünüyoruz. Şimdilerde tatil yöremize gerek yurdumuzun gerek dünyanın dört bir yanından gelen insanları çeken neden,  bu koylardaki güzellikler ile beraber Bodrum’un koyları ve mavi yolculuğu ile birlikte kendine özgü olması.

Bodrum Yarımadamıza ve koylarımıza yatırım yapılmasına karşı değiliz, ancak bölgemizin sosyo ekonomik yapısının bağlı olduğu deniz turizmimize zarar verebilecek Gökova Körfezi ve kıyılarımızdaki aşırı yapılaşmaya, çok geniş kapsamlı bir istihdam ve ekonomi sağlayan biz deniz turizmcileri ve bağlı sektör temsilcileri olarak bugün de, yarın da karşı olmaya devam edeceğiz. Atalarımızdan bugüne kadar miras kalan bu eşsiz güzellikleri sonraki nesillere bırakabilmek en büyük gayemiz.

Tarihi damga vurmuş, iz bırakmış şanlı denizcileri yetiştirmiş bu topraklarda  Bu güzellikleri gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu