ÇevreManşet

Risk Azaltma Planı Yapıldı

İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı Yapıldı

 

Muğla afetselliği ve afetlerin olası etkilerini en aza indirebilmek için, afetler olmadan yapılacak çalışmaları bir süreç dahilide tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısı yapıldı.

Toplantıya Vali Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Bayrakdaroğlu, AFAD İl Müdürü İsmail Özkan ile kurum müdürleri katıldı.

İl Afet Risk Azaltma Planlarının, 4 no’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde “Ülke düzeyinde uygulanacak afet ve acil durum müdahale, risk yönetimi ve zarar azaltma planlarını yapmak veya yaptırmak” başlığı ve Uluslararası düzeyde ise; Birleşmiş Milletler’in Afete Dirençli Şehirler Kampanyası, Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi (SFDRR) öncelikleri ve hedefleri doğrultusunda hazırlanması gerektiği vurgulanmıştır.

Afete Hazır Türkiye Projesi ile; Bireyden başlayarak toplumun tüm kesimine, afetlerin ilk 72 saatine hazırlıklı olmaları için afete hazırlık kültürünü kazandırmak, bireylerde farkındalık yaratmak,  bireylerle yaşadıkları mekânlarda alabilecekleri temel önlemleri paylaşmak, bireylerin afetlerde doğru davranış şekillerini öğrenmelerini ve uygulamalarını sağlamak, afet ve acil durum planlarının yapılmasına yönelik bilgilendirme yaparak, alınabilecek temel önlemleri paylaşmak, bireylerin afet eğitimi alabileceği mekânları yaygınlaştırmak ve kolay ulaşabilecekleri altyapıları kurmak, ülke genelinde çeşitli kanallarla verilen afet eğitimlerini standart hale getirmek, uluslararası organizasyonlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalardan da yararlanmak ve yeterli bilgi, tecrübeye sahip akredite olmuş eğitim yollarının oluşturulması amaçlanmaktadır.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının talimatıyla; İlimizin afet risklerinin belirlenmesi ve belirlenen afet risklerinin azaltılarak can vemal kayıplarının asgari düzeye indirilmesi amacıyla, İl Afet Risk Azaltma Planının (İRAP) hazırlanacağı bildirilerek, bu çerçevede planın yapılması çalışmalarının başlatılması talimatı verilmiştir.

İlimizin öne çıkan afet tehlikelerinin belirlenmesine yönelik İlimiz kamu kuruluşlarının katıldığı anket çalışması yapılmaya başlanmış olup, anket sonucuna göre; deprem, meteorolojik (sel/su baskını, dolu, fırtına) ve iklim değişikliği (kuraklık) kaynaklı afetler, taşkın, kütle hareketleri (kaya düşmesi, heyelan, çığ), yangınlar (yangın/ orman yangını) ve bulaşıcı hastalıklar gibi afet türlerinin Muğla İRAP Planının konusunu oluşturmasına anket sonucu belirlenecektir.

İl afet risk azaltma planları sırasıyla; İlin genel durumu, tehlike ve risk değerlendirmeleri, mevcut durum analizi, afet risk azaltma amaçları, afet risk azaltma hedef ve eylemleri, izleme ve değerlendirme bölümlerinden oluşmaktadır.

AFAD başkanlığının koordinesinde ilerleyen Muğla İRAP Planının Eylül ayı sonuna kadar tamamlanması sürecindeki İlin Genel Durumunu yansıtan Mödül-1, Şubat 2021’de tamamlanacaktır. Modül-1 ve Modül-2’nin içeriğini oluşturma yönünde diğer kurum ve kuruluşlardan uzman personel ve geçmiş yıllara ait bilgileri isteme çalışmaları başlamış olup devamında Mevcut Durum Analizini içeren Modül-3 için Çalıştaylar yapılacaktır.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu