Kültür SanatManşet

3 Bin Yıllık Çömlekçi Mahallesi

Mylasa'nın "Ölüler" Şehri

 

Milas ilçesine bağlı Hayıtlı Mahallesi’ndeki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda kalan bir arsada, 15 yıl önce inşaat çalışmaları için temel kazısı başlatıldı. Temel kazısında arkeolojik kalıntılara rastlanmasıyla birlikte 3 yıl önce Milas Müzesi alanda kurtarma kazılarına başladı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün bilimsel destekleriyle 700 metrekarelik inşaat temeli alanında yapılan kazı çalışmalarında, 4 yıllık periyotta toplam 32 adet mezar ve 3 adet çanak çömlek üretilen fırın gün yüzüne çıkarıldı.
Sırasıyla 2005, 2006, 2016 ve 2017 yılında yapılan kurtarma kazılarında ortaya çıkan mermer plaka tekne tipi ve örgü tipindeki mezarları ve içerisinden çıkan eserleri, kemikleri inceleyen bilim insanları, alanın Arkaik Dönem (M.Ö 7-6 yy.) ve Klasik Dönem (M.Ö 5-4 yy.) içerisinde Mylasa Antik Kentinin nekropolü (ölüler şehri) olduğunu belirtiyor.

Ayrıca kazılarda, Batı Anadolu’da çok fazla rastlanılmayan tiplerde üç ayrı fırın bulundu. Çalışmalar sırasında arkeologları heyecanlandıran son derece iyi korunmuş haldeki fırınların, Geç Hellenistik ve Erken Roma (M.Ö 1 Y.Y.- M.S 1. Y.Y.) döneminde kullanıldığı düşünülüyor.

Bu fırınlarda üretilen çanak çömleklerin arasında ticari amphoralar, lekaneler (leğen), sürahiler, pişirme kapları, su künkleri, döşeme tuğlalara rastlayan arkeologlar, Hellenistik ve Roma dönemlerinde alanın önemli bir üretim merkezi ve bir çömlekçi mahallesi olabileceği öngörüsünde bulunuyor.
Arkeolojik alandaki buluntuların çeşitliliği ve zenginliği Mylasa Antik Kenti’nin bilinmeyenlerini aydınlatmaya devam ediyor.

Kaynak:habermilas.com

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu