EkonomiManşet

Tarlada Balık Üretimi Artıyor

Milas Bölgesinde Yıllık 65 Bin Ton Balık Üretiliyor

 

Milas’ta artezyenle çıkarılan berrak tuzlu suyla doldurulan toprak havuzlarda levrek, çipura ve granyöz başta olmak üzere çeşitli türlerde balık üretimi yapılıyor.

Milas, Türkiye’de hem denizde hem de tarlada kültür balıkçılığı yapılan tek yer olarak bir adım öne çıkıyor. Yıllık 56 bin ton denizde, 9 bin ton ise tarlada kültür balığı üretilen Milas, yurtdışına tam 60 ülkeye balık ihracatı yaparak ülke ekonomisine yıllık 330 milyon dolar katkı sağlıyor.

Denizdeki balıkların temiz su kaynakları dolayısıyla üremek için tercih ettiği Güllük Dalyanı havzasında yapılan tarla balıkçılığı faaliyeti, oldukça ilginç ve meşakkatli bir iş… Yıllar önce, çorak arazilerde ektiğinden umduğunu bulamayan çiftçilerin doğal yollarla geliştirdiği bir üretim şekli olan tarla balıkçılığı, zamanla profesyonel bir ekonomik faaliyet haline geldi. Çipura, levrek ve granyöz başta olmak üzere çeşitli türlerdeki anaç balıklardan alınan yumurtalar, şuan son teknoloji kuluçkahanelerde yumurtadan çıkarılıyor ve toprak havuza atılmadan önce canlı yemle beslenerek belirli bir boyuta getiriliyor.

Tesislerde özel tanklarda adeta bebek gibi bakılan balık yavruları, yaklaşık 4-5 aylık zamanın ardından tarıma elverişli olmayan çorak arazilerde açılan toprak havuzlara salınıyor. Yıl boyunca yeraltından 18 derece olarak çıkan tuzlu suyla doldurulan toprak havuzda büyütülen balıklar, 15-18 ay sonra hasat edilerek tüketime sunuluyor. Lezzetiyle fark yaratan bu balıklar, öncelikle lüks restoranların tercihleri arasında yer alıyor.

2005 yılında Milas’a bağlı Kıyıkışlacık’ta Faruk Enginsu ve Köksal Enginsu kardeşler ile Ahmet Vural işletmeciliğinde kurulan Enginsu Balıkçılık da yöredeki örnek tarla balıkçılığı işletmelerinden birisi…

Havuzlarda çeşitli gramajlarda, iri ya da porsiyonluk levrek, çupra ve granyöz üretimi yaptıklarını anlayan üretici Köksal Enginsu, balık pazarlamasını kendileri yaparak tüketiciyi hem kalite hem de fiyat bakımından memnun etmenin gayreti içinde olduklarını anlattı.

İzmir ve Muğla’da lüks restoranlara balık verdiklerini söyleyen Enginsu, tarla balığının lezzetiyle ve tazeliğiyle tüketimde ciddi rağbet gördüğünü belirtti.

Kaynak:Habermilas.com

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu