GündemKültür SanatManşet

DİBEKLİHAN’DA SANATIN HER ÇEŞİDİ SEVENLERİ İLE BULUŞTU

Bodrum-dibeklihan kültür sanat köyüDibeklihan Kültür  ve Sanat Köyünde geçtiğimiz akşam gerçekleşen karma sergilerin açılışında izdiham yaşanırken Adaçayı Erbane Gurubunun müzik ve dans gösterisi seyircileri büyüledi.

Bodrum’da sanat hayatının nabzını elinde tutan ve bu yaz oldukça iddialı projelere imza atan Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, dün akşam yine birbirinden güzel sergilere ev sahipliği yaptı.

İçlerinde Rıfat Koçak, Aydemir Atalay, Şermin Güner, Ayşe Özlap, Hale Özensoy, Dilek Uslu ve Günsel Aşkan’ın eserlerinin yer aldığı sergilerin yanı sıra BODFAD Kumkuat Fotoğraf Gurubunun “Kaya Kadınlar” Fotoğraf sergisi ve Adaçayı Erbane Gurubunun müzik ve dans gösterisi izlenmeye değerdi.

Sergilerin açılış konuşması sanat köyünün kurucusu mimar Cenap Tezer tarafından gerçekleştirildi. Sergi açılışına yaklaşık 35o kişi katılırken Cenap Tezer, gelen konukların sayı olarak fazla oluşunu köşe yazarı Yılmaz Özdil’in köşesinde Dibeklihan’ı anlatan yazısına atıfta bulunarak “Biliyorsunuz bunlar hep Yılmaz’ın yüzünden. Sizleri aramızda görmekten son derece mutluyum” dedi. Tezer  daha sonra Bodrum’da yaşayan farklı meslek guruplarından 9 kadının 2015 yılında kurdukları Adaçayı Erbane gurubunu sahneye davet ederken konuklara Erbane müzik aletinin dini zikirlerde tempo tutmak için kullanıldığını söylerken tarihçesi ile ilgili bilgi verdi.  Sahneye çıkan Adaçayı Erbane Gurubu 3 eser seslendirdi. Mehmet Uyargil’in bestelediği son esere iki dansçı eşlik etti. Müzik eşliğinde doğaçlama yapılan dans gösterisi seyircilerden büyük beğeni topladı ve dakikalarca alkışlandılar.

Programın devamında kurucu Cenap Tezer sergileri açılacak sanatçıları tek tek anons ederek sahneye davet etti. Sahneye ayrıca BODFAD Kumkuat Fotoğraf Gurubunun “Kaya Kadınlar” konulu resimlerine model olan ve aralarında gazeteci yazar Mine Söğüt, çevirmen Sönmez Taner, arkeolog Ayşe Temiz’in de yer aldığı 10 kadın da anons edildi ve toplu fotoğraf çekildi.

Sanat Köyünde Orhan kemal Meydanında yer alan ve geri dönüşüm malzemelerinden yapılan çeşitli hayvan heykelleri ile ilgili olarak konuşan sanatçı Rıfat Koçak heykel sergisi ile ilgili şunları söyledi: “Heykellerimiz geri dönüşüm heykelleri. Hayatımızdaki otomobil parçaları, metal olan parçaların, artık işlevini yitirmiş olan malzemelerin yeniden birleştirerek hayatımıza sokmak, onları yeniden hayatımıza sokmak, yeniden sanat eseri haline dönüştürmek ve izleyicilere sunmak. Buradaki varmak istediğim noktalardan bir tanesi şu; ciddi bir tüketim toplumunda yaşıyoruz.  Bu tüketim toplumunda bunu biraz daha kısıtlamak ve daha mantıklı, bilinçli bir harcamaya dönüştürmek anlamında da bir mesaj verebilir.  Burada 21 heykel var. Bu heykeller arasında keçiler, balıklar, kartal, karınca ve birçok hayvan figürü var.  Bunlar yaklaşık 6 aylık bir süreçte ortaya çıktı.

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyündeki sergilerin geleneksel ritüeli olan açılış çanını 06 Eylül’de Bodrum Kalesinde, Aziz Nesin in “Hadi Öldürsene Canikom” isimli oyunu  sahneleyecek olan tiyatrocu Dilek Türker çaldı.  Türker “ Her sanat üreticisine içim sevgi ve şükran dolu. Nazım’ın bir şiirinde dediği gibi ‘Acılarımıza yenilmeyerek yaşıyoruz çok şükür der gibi.’ Sanatla üretiyoruz, var olacağız ve var olmaya da devam edeceğiz.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu