EkonomiGündemManşet

Gündemde Yer Tutan Emlak Vergisi Artışına Belediyeden Açıklama

Emlak Vergisi Bilgilendirme Sunum Toplantısı Gerçekleşti

 

Bodrum Belediyesi ‘Emlak Vergisi Bilgilendirme Sunumu’ belediyenin toplantı salonunda basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşti. Toplantıda Mali Hizmetler Müdürü Ahmet Demirel konuyla ilgili merak edilenleri basın mensuplarına aktardı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın kamuoyuna bilgilendirme yapılması istemesi üzerine düzenlenen toplantıda, Mali Hizmetler Müdürü Ahmet Demirel son günlerde kamuoyunda da yer alan Bodrum’da mülk sahibi olan vatandaşların emlak vergisi artışlarıyla ilgili merak ettiği soruları cevaplayarak konu hakkında bilgilendirme yaptı. Demirel, açıklamaya şu sözlerle başladı: ‘’Son günlerde gündemde olan ve gerçek bilgileri yansıtmayan durumlar gerek görsel gerek sosyal medyada gezinmekte. Başkanımız Ahmet Aras’ın konu ile ilgili bilgilendirme yapma talimatı üzerine buradayız. 22 Mart 2021 tarihinde, Gelir İdaresi Başkanlığı Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından bize bir yazı yazıldı. Vergi Usul Kanununun 72. ve 76. Maddeleri ile Emlak Vergisi Kanunun 29. Maddesi kapsamında bir takdir komisyonu oluşturuldu. 7 kişiden oluşan komisyon, vergi dairesi müdürü ve müdür yardımcısı, tapu müdürlüğünden görevli bir memur, ticaret odasından görevli bir memur, ilgili mahalle muhtarı, Bodrum Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü, Bodrum Belediyesi İmar Müdürlüğü’nden görevli bir memurdan oluşturuldu.’’

‘’Toplantılar şeffaf bir şekilde gerçekleşti, kararlar oy birliği ile alındı’’

Demirel, komisyonun faaliyetlerini açıklayarak: ‘’Komisyon, 1 Mayıs itibari ile faaliyetlere başladı. Çalışmalarımızın tamamında tüm mahalle muhtarlarımız bu komisyona iştirak etti. Arsa metre kareleri belirlenirken gayrimenkul değerlendirme uzmanı tarafından mahallelerin gelişmişlik düzeyi ve günümüz değerleri de göz önünde bulundurularak bir karar verildi. Arsa metrekareleri takdir edilirken daha önceki dönemlerde yapılan eksik ve hatalı işlemler göz önünde bulundurulmuş, önceki dönemde yüksek tutarda takdir edilen yerlerde artış oranı düşük, önceki dönemde düşük tutarda takdir edilen yerlerde artış oranı yüksek yapılmıştır. Örneğin, Bodrum Çarşı Mahallesi arsa metrekareleri yüksek tutarlı olduğundan dolayı çok cüzi artışlar yapılmış, ancak Bitez Mahallesi’ndeki arsa metrekareleri emsal değerine göre çok düşük kaldığından buradaki artış oranı daha yüksek tutulmuştur. Basında çıkan haberler için şunu vurguluyorum, toplantılar şeffaf bir şekilde gerçekleşti. Komisyonda müdüründen seçilmiş muhtarına kadar hiç kimsenin kimseye bir zorlama ve baskısı olmamıştır. Bu kararların hepsi takdir komisyonunun kararlarıdır ve oy birliği ile alınmıştır. Vergi dairesi müdürü, tapudaki ve ticaret odasındaki üyeleri ve yine bölgeyi en iyi bilen mahalle muhtarları ile mutabık kalınmıştır.’’ dedi.

Kırsal mahallelere vergi avantajı sağlanacak

Kırsal mahallelere de avantaj sağlayacaklarını belirten Demirel, sözlerine devam etti: ‘’6360 sayılı kanun kapsamında; Akyarlar, Bahçeyaka, Çamarası, Çamlık, Çömlekçi, Dağbelen, Dereköy, Gökpınar, Gürece, Güvercinlik, İslamhaneleri, Kemer, Kumköy, Mazıköy, Peksimet, Pınarlıbelen, Sazköy, Tepecik (Karaova), Yakaköy, Yeniköy (Karaova) Mahalleleri 2023 yılına kadar vergiden muaftır. Ayrıca kırsal mahalle olarak belirlenen yerler 01.01.2022 tarihinden itibaren ikinci bir meclis kararı alınıncaya kadar vergiden muaftır.’’

Bina vergileri konusu açıklığa kavuşturuldu

Açıklamada, basın ve kamuoyu bina vergileri hususunda da bilgilendirildi ve şöyle söylendi: ‘’1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi, binalardan, arazilerden ve arsalardan rayiç değerleri ve vergi değerleri göz önünde bulundurularak tahakkuk ve tahsil edilmektedir. Bina vergileri kendi arasında mesken ve işyeri olarak ayrılmakta, vergi hesaplanırken Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından gönderilen bina inşaat maliyetleri ile binanın büyüklüğü çarpılmakta, ayrıca üzerinde bulunduğu arsanın büyüklüğüne göre bina değerine pay verilerek hesaplanmaktadır. Bina vergileri her yıl Maliye ve Hazine Bakanlığınca açıklanan yeniden değerleme oranının %50’si oranında arttırılmaktadır. Burada belediyelere herhangi bir yetki verilmemektedir.’’

Narenciye bahçeleri ve tarımsal alanlar

Toplantıda narenciye bahçeleri ve tarımsal alanlarla ilgili kafa karışıklıkların gidermek adına üzerine şu sözlere yer verildi: ‘’Son zamanlarda çokça dile getirilen narenciye bahçelerinin ya da diğer tarımsal alanların vergilendirilmesinde ise yanlış bir algı söz konusudur. 8316122 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince imar planları içinde arsa olarak nitelendirilen yerler arsa olarak vergilendirilmektedir. Ancak aynı Bakanlar Kurulu’nda, tapuda arsa olarak tescil edilmemiş arazi üzerine ekili ya da dikili ziraat varsa bu yerler arazi olarak vergilendirilecektir. Örneğin bir mandalina bahçesi, incir bahçesi ya da buğday tarlası tapuda arsa olarak tescil edilmemişse arazi olarak vergilendirilmekte, bu da çok cüzi rakamlara tekabül etmektedir.”

Bilgilendirme, daha sonra 2021/2022 dönemleri vergisel farklarının karşılaştırılmalı örnekleri ile devam ettirildi. Toplantı, sermaye piyasası kurulu tarafından düzenlenen gayrimenkul değerlendirme raporunda belirlenen Bodrum geneli arsa metrekarelerinin güncel değerleri ve takdir komisyonlarının yaptığı değerlendirmeler karşılaştırılarak sona erdi.

Şahinbey masaj salonu

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu