GündemKültür SanatManşet

MÜZEDE DENİZCİLİK BULUŞMALARI BAŞLIYOR

Bodrum Deniz Müzesi’nde Denizcilik Buluşmaları başlıyor. Bodrum Belediyesi’ne bağlı, Türkiye’nin ilk ve tek özel denizcilik müzesi olan Bodrum Deniz Müzesi müze etkinliklerine bir yenisini ekledi. Denizcilikle ilgili mesleklerinde uzmanlaşmış kişiler ve bu alanda söz sahibi araştırmacıların konuşmacı olarak katıldığı buluşmalar Güz ve Kış Dönemleri’nde müzede gerçekleşecek.

Denizcilik Buluşmaları’nın Aralık ayı programı Antropolog ve Tarih Araştırmacısı Timuçin Binder’in konuşmacı olarak katılımıyla çift dilli olarak gerçekleşecek. “Bodrum’un Geçmiş Kayıkları:  1750’lerden 1950’lere Bodrum Yelkenlilerinin Öyküsü” ana başlığının İngilizce ve Türkçe toplam 6 oturum halinde sunulacağı programın Türkçe sunumları 10, 17, 24 Aralık 2019, Salı günleri saat 18:00’da; İngilizce sunumları ise 11, 18, 25 Aralık Çarşamba günleri yine 18.00’da müzede gerçekleşecek.

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu Denizcilik Buluşmaları’yla ilgili şu sözleri sarfetti:

“Her alanda olduğu gibi denizcilik alanında da karşılıklı paylaşımlar şart. Bir deniz müzesi sadece kültürel değeri olan eserlerin sunulmasından ibaret değildir; hem bu eserleri, hem de diğerlerini ortaya çıkaracak kültürün, teknik bilginin, deneyimin kaybolmaması ve geniş kitleler arasında paylaşılarak yayılmasının sağlanması da müzenin önemli işlevlerindendir. Bunun bilinciyle başlattığımız Denizcilik Buluşmaları bundan böyle Güz ve Bahar dönemlerinde Bodrum Deniz Müzesi’nin etkinlikleri arasında yer alacaktır.”

Aralık ayı programına kendi bilgi birikimi ve araştırmalarıyla katılacak Timuçin Binder ise şu şekilde konuştu, “ Modern yaşam her geçen gün biraz daha fazla geçmişin izlerini örtüyor. Bu durumdan denizcilik kültürü de payını alıyor. Hâlâ limanlarımızda yelkenli tekneler var ama yelken döneminin temsilcileri değil bunlar. O dönemden geriye çok az sayıda tekne var aramızda. Bu geçmiş kültürün tamamen kaybolmasını önlemek veya en azından yavaşlatmak için, Bodrum Deniz Müzesi’nde sadece yelkenlilerin var olduğu dönemi keşfetmeye çalışan üç oturumluk bir dizi düzenledik. Bu oturumlarda yelkenli dönem armalarının teknolojik tasarımları ve tarihsel gelişimleri üzerine çalışmalarımı, özelde Bodrum ve genelde Ege’nin yelken armalarıyla ilgili çalışmalarımı aktaracağım”

Türkçe Sunular:

10.12.2019 (Salı): Tekneden Kayığa: Gövdeler

En eski Bodrum resimlerindeki yelkenliler ve Ege’nin belli başlı modern

dönem gövde tipleri

17.12.2019 (Salı): Yelkenler: Latin’den Markoni’ye

Sadece yelkenle gitmek, yelken tipleri, terminoloji

24.12.2019 (Salı): Yelken Armaları: Aganta BurinaBurinata

Halikarnas Balıkçısı’nın ünlü Aganta BurinaBurinata’sı nereden geliyor? 1750’de

İngilizce Sunumlar:

11.12.2019 (Wed): From “Teknes” to Caiques: Hulls

Sailing boats in the oldest pictures of Bodrum and the main modern hull types of

the Aegean

18.12.2019 (Wed): Sails: From the Lateen to the Marconi

Moving only by sails, sail types and terminology

25.12.2019 (Wed): Sailing Rigs: “AgantaBurinaBurinata”

Where does the famous expression of AgantaBurinaBurinataby the Fisherman of

Halicarnassus come from? From 1750s to 1950s the sailing rigs of Bodrum and the

Aegean, their development and change.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu