ÇevreGündemManşetSiyaset

Cennet Koyu’nu Meclis Gündemine Taşıdı

İYİ Parti Muğla Milletvekili Ergun'da Soru Önergesi

 

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Bodrum’un Cennet Koyu’ndaki 700 dönümlük kamu arazisinde yapımına devam edilen otel inşaatı ile ilgili yazılı soru önergesi verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle verilen önergede Ergun öncelikle, 2010 tarihinde özelleştirilmesine karar verilen Cennet Koyu’nun, 2012 yılında yapılan bir ihale ile özel bir şirkete satışının yapıldığını, ancak 2016 yılında Danıştay’ın kararıyla bu özelleştirme ve satış işleminin kesin olarak iptaline karar verildiğini anımsattı.

Planlarda orman olarak görünen, arkeolojik ve doğal sit alanlarının içinde bulunduğu bir bölgede otel inşaatı yapıldığını ifade eden Ergun, kesinleşmiş mahkeme kararlarının uygulanmadığını ve yasal olarak koruma altında olmasına rağmen ısrarla bu alanda otel projesinin yapılmak istendiğine dikkat çekti.

Tüm bunlara rağmen söz konusu proje ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu alınması gerekli değildir” şeklindeki kararının, kamuoyunun bu konudaki tepki ve endişeleri dikkate alınarak gerekçesinin açıklanması gerektiğini vurgulayan Ergun; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şu konuları sordu:

  1. Bakanlığınızca amacı “çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak” olarak açıkladığınız Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun, Cennet Koyu’nda yapılmak istenen otel projesinde alınmasına gerekli görülmemesi yönündeki kararınızın gerekçesi nedir? Çevre değerlerinin korunmasından daha elzem olan bir ekonomik politika mı benimsenmiştir ve gerekçesi nedir?
  1. Bakanlığınızca ÇED’in Ana İlkelerinden biri “Çevresel değerlendirmenin, bir ülkede projelere ilişkin karar verme sürecindeki demokrasi düzeyini yükseltebileceği görülmektedir.” şeklinde ifade edilmiştir. Bu kapsamda yerel yönetimlerden, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve bölge halkından proje ile ilgili görüş alınmış mıdır? Alındı ise bu görüşler nelerdir?
  1. Danıştay tarafından, otel projesi yapılmak istenen bölgenin özelleştirilmesi kararının ve satış ihalesinin kesin olarak iptaline karar verilmiş olmasına rağmen, ÇED raporu alınması gerekli değildir şeklinde karar verdiğiniz otel projesinin, işbu kez genişletilmesi talebi ile ilgili kamuoyunu aydınlatacak bir çalışmanız mevcut mudur?

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu