EkonomiGündemManşet

BODRUM’DA EKONOMİ SEMİNERİ

ABD Merkez Bankası Fed Eski Araştırma Direktörü, Dünya Gazetesi Yazarı, Ekonomist ve KAME Danışmanlık Kurucu Ortağı Erkin Şahinöz, Bodrum’da yeni ekonomi konulu bir seminer verdi.

Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından Bodrum Ticaret Odası konferans salonunda düzenlenen seminer öncesi Kent Haber’e konuşan Erkin Şahinöz, şunları dile getirdi:

“Seminerimizin konusu aslında yeni ekonomi. Hayatımıza kripto paralar girdi. Facebook gibi dev bir kuruluş var. Ben Facebook’u Dünya’nın en büyük ülkesi diye tanımlıyorum. Gezegende 7,5 milyar insan yaşıyor, Facebook’un 2,5 milyar kullanıcısı var. 2,5 milyar Facebook kullanıcısı artık, önümüzdeki yıllarda kendi aralarında yaptıkları ticareti Facebook’un kendi kripto parası olacak Libra ile yapacak. Bunlar hayatımızın her noktasına girmeye başladı. Bir yandan endüstri 4.0’ı konuşuyoruz, turizm 4.0’ı konuşuyoruz. İnsanın kas gücüne artık çok fazla ihtiyaç duyulmayacağı, zihin gücüne, akıl gücüne, inovasyon gücüne ihtiyaç duyulacağı yeni bir dönem. Dolayısıyla bu yeni dönemde turizm sektörü olarak nasıl bir yapılanma içine girmeliyiz, mesela müşteri sadakat programlarını acaba blog zincir kayıt defteri üzerinde mi tutmalıyız, otelde coin uygulamasına geçmeli miyiz? Bunları konuşacağız. Geç kalmamamız lazım.”

YENİ DÜNYA DÜZENİNDEYİZ

Erkin Şahinöz, yeni bir Dünya düzeninde olduğumuz ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye endüstri 1.0’ı, 2.0’ı, 3.0’ı kaçırmış bir ülke ve dünün yöntemleri ile bugünü yönetenlerin yarın olmayacağı yeni bir Dünya düzenindeyiz. Bu yeni Dünya düzeninde şirket modellerini geçtim, kişiler olarak nasıl rekabet edeceğiz? Kendimize hangi alanlarda yatırım yapmalıyız? Hangi yetkinliklerimizi öne çıkarmalıyız? Bütün bunları konuşacağız.”

Bitcoin ile ilgili de konuşan Şahinöz, “İnsanlar Bitcoin dendiği zaman fiyatına bakıyor. 20 bin dolara yükseldi, 5 bin dolara indi… Fiyatı önemli değil, getirdiği teknoloji önemli. Bit demek 0 ve 1 demek. 0 ve 1’den ne anlıyoruz? Elektronik dünya. Coin nakit işlem demek. Ben nakit işlem yaptığım zaman kişiden kişiye işlem yapıyorum demek. Yani nakit işlemi artık elektronik dünyaya getiriyoruz. Düşünün, Amerika’ya Pazar günü bir ödeme yapacaksınız. Bunu bankacılık sistemi üzerinden yaptığınız zaman, banka Cumartesi, Pazar çalışmıyor. Saat 17.30’dan sonra çalışmıyor. Amerika’ya para gönderirsen 2 günde gidiyor, yüzde 4,5,6 işlem maliyeti var. Bitcoin aslında bütün bunları ortadan kaldıran bir ödeme metodu. Ben Pazar günü de para gönderebiliyorum, gönderdiğim para 10 dakika sonra onun cüzdanına varmış oluyor. Banka kullanmıyoruz, işlem maliyeti yok. Artık bunlara direnme şansımız yok. Bunların en güzel örneği Thomas Cook. Thomas Cook bundan kaç yıl önce Dünya’nın deviydi. Hem havayolu şirketi, hem de tur operatörü olarak. Ama 3-4 hafta önce iflas etti. Thomas Cook televizyonlarda anlatıldığı gibi yüksek borcundan batmadı. Thomas Cook dönüşümü yönetemedi. İş alemindeki dönüşümü yönetememiş bir şirkettir, çok da güzel bir örnektir” diye konuştu.

AMAZON DÜNYA’NIN EN BÜYÜK KİTAPÇISI AMA KİTAP DÜKKANI YOK

Aracıların devre dışı bırakıldığı, tur operatörlerinin etkisinin azaltıldığı bir döneme geçildiğini dile getiren Erkin Şahinöz, “Bugün Airbnb denen bir otel sistemi var, bir pazar var. Artık booking.com’u kullanma ihtiyacı yok. booking.com’un otellerden aldığı komisyona ihtiyaç duyulmayan bir dünya. Airbnb’ye girdiğim anda Hans’ın 4 odalı evinin bir odasını kiralayabiliyorum. Normalde Berlin’de 200 Avro’ya otel odası tutabilecekken, bir kişinin odasında kalabiliyorum. Yani buna paylaşım ekonomisi diyoruz. Aracı yok, bir pazar var. Amazon Dünya’nın en büyük kitapçısı ama kitap dükkanı yok. Uber Dünya’nın en büyük taksi hizmetini veren kuruluş ama taksisi yok. Udemy Dünya’nın en büyük online eğitim şirketi ve sınıfı yok. Airbnb Dünya’nın en büyük otel hizmetini sağlayan kuruluşlardan biri, gayrimenkulu yok. Biz büyümeyi, bilanço büyütme olarak algılıyoruz halbuki büyüklük önemli değil. En iyi olabilmeniz lazım. En iyi olabilmeniz için de teknolojiyi yavaşlatamıyorsak biz hızlanacağız” ifadelerini kullandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Barış Erdoğan, Türkiye ekonomisi üzerine konuşma yaparak 2018 yılında ekonominin küçüldüğünü ve işsizlik rakamlarının arttığını ifade etti. Erdoğan, “Artık klasik kriz önleme teknikleri çözüm üretmiyor. İşletmeler kendilerine yeni yol arayışları içine girecek devlet de onları sonuna kadar destekleyecek önlemleri alacak. Kriz öncesi alınacak önlemler, devleti ve düzenleyici kurumların alacakları kararlar, uygulayacakları politikalar bu işte en önemli işlevi yerine getirecek. Aslında devletin harcamalarını artırması gerekir. Devletten gelir elde eden kesimin gelirlerinin arttırılması gerekir. Devletin Türkiye ekonomisine sıcak para girişini sağlaması ve ekonominin hareketlendirilmesi gerekir. Diğer taraftan devlet vergilerde indirime gitmeli. Vergi cezalarını belki de sıfırlamalı, askıya almalı” dedi.

UZAYAN KONUŞMALAR TEPKİ ÇEKTİ

Oda üyeleri ve çeşitli sektörlerden temsilcilerin de katıldığı toplantıda Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği(TÜRMOB) Yönetim Kurulu Üyesi Fettah Açan ile Disiplin Kurulu Sekreteri Mehmet Çomak da konuşma yaptı. Açan ve Çomak’ın TÜRMOB seçimleri üzerine yaptıkları konuşmaların  uzaması, kimi katılımcıların tepkisini çekti.

Daha sonra kürsüye gelen Erkin Şahinöz, Kur ve Faizin Yönü, Endüstri ve Ticaret 4.0, Blok zincir, Yapay Zeka, Kripto Paralar, Nesnelerin İnterneti ve Büyük Veri ve Ekosistem Nasıl Tahmin Edilir konulu sunumunu yaptı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu