GündemKültür SanatManşet

UNESCO YILI VE MERHABA GÜNÜ GÜNDEMDE

Halikarnas Balıkçısı, 46. ölüm yıl dönümünde, Bodrum Deniz Müzesi’nin düzenlediği etkinliklerle müzede anıldı. Müzede ve Bodrum’da farklı yerlerde gerçekleşen etkinliklerle, Balıkçı’nın her geçen gün giderek artan bir farkındalıkla sevildiği ve sahiplenildiği anlaşıldı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın da katıldığı ve ilgiyle izlediği “Efsane Çevreci Halikarnas Balıkçısı” sunumu, Bodrum Deniz Müze’sinde, eski diplomat ve “Dört Efsane Çevreci” yazarı Metin Erdoğan tarafından yapıldı. Metin Erdoğan’ın, Balıkçı’nın doğum günü olan 17 Nisan günlerinin “Merhaba Günleri” olarak kutlanması ve tüm dünyada UNESCO 2023 Halikarnas Balıkçısı Yılı olarak kutlanması için Bodrum Belediyesi’yle gerekli adımların atıldığının bilgisini vermesi dikkat çekti. Sayın Ahmet Aras da bu konuda Bodrum Belediyesi olarak gereğinin yapılacağını, Bodrum Deniz Müzesi ile işbirliğinde çalışmaların yürütüleceğini ve müze projelerine önem verdiğini belirtti.

Müzede iki gece boyunca sahnelenen “Bodrum İşeleri: Halikarnas Balıkçısı Provaları” oyununu iki yüz kişinin üzerinde izleyici izledi. Hadigari Cumhur, Yürü Gari İbram, İnaf Gari, Anadolu’nun Avukatı gibi film ve belgeselleriyle; Naptorun Pansiyon ve Usta ile Balıkçısı tiyatro oyunlarıyla tanınan, Bodrum’u, ve Bodrum’un geleneklerini yaşatan yönetmen Harun Özakıncı kendi yazdığı ve oynadığı oyunu şöyle anlattı: “Bir hikaye var, o hikayeden oyun nasıl yapılırı oyunun içinde bulmaya çalıştım. Yeni bir oyun yazmak için yaptığım provayı izlettim insanlara ve bu insanlara geçti, çok memnunum, çok mutluyum. Bizim oyunumuz meşrebi anlatıyor; bu bir simbiyoz yani ötekisiz varolamama hali, birbirinden geçinen faydalanan değil, beslenen yapılar bunlar. Oyunda da söyledim, Oxford’u bitirmiş bir Halikarnas Balıkçısı Bodrum’a geliyor, sene 1927 ve İlkokul mezunlarıyla sohbet edebiliyor, insanlardaki enginliğe bakın” diyerek Bodrumluları övdü.

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu Balıkçı’yla ilgili şu sözleri sarfetti: “Bodrum’u adında taşımayı tercih eden, ülkemizin tanıtımı ve tarihiyle ilgili yazdıkları dahil, deniz edebiyatına, edebiyat dünyasına kazandırdığı onca eseri Halikarnas Balıkçısı adıyla yazmayı tercih eden Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı tanıtmak ve daha iyi aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Müze eğitim programları, sergiler, kitap çalışmaları ve farklı projelerle ile Balıkçı’yı yaşatmayı borç bildik. Herkes, Halikarnas Balıkçısı Özel Koleksiyonu’nu Bodrum Deniz Müzesi’nde ziyaret edebilir”dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu