EkonomiGündemManşet

BODTO’DA AFRİKA PAZARINDAKİ FIRSATLAR TANITILDI

Türkiye-Afrika İş Konseyleri ile Bodrum Ticaret Odası (BODTO)  ev sahipliğinde Türk özel sektörünün Afrika kıtasına yönelik yatırımlarının artırılması ve ticaretinin kolaylaştırılması amacıyla “Afrika Tanıtım Günü” etkinliği 1 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleştirildi.

Toplantı, BODTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Meclis Üyeleri Gürkan Topan, Murat Pahna ve farklı sektörlerden Afrika pazarı ile ilgilenen üyelerimizin katılımıyla gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İbrahim Akkaya, “Öncelikle DEİK ve Zambiya Büyükelçimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Hep diyoruz farklı pazarlara açılalım, yeni pazarlar bulalım. Bu amaçtan yola çıkarak Asya’dan sonra en büyük 2’nci Anakara Afrika pazarını tanımak, yatırım ve iş imkanlarını görmek bununla beraber hangi alanlarda nasıl bu pazara girebiliriz, bugün öğreneceğiz. Konuşmacılarımıza teşekkür ediyor, sonuçları açısından faydalı bir toplantı diliyorum” dedi.

Zambiya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Joseph Chilengi ise, Afrika ülkelerinin geneli hakkında bilgi vererek, yatırım fırsatları, devlet teşvikleri konusundaki detayları katılımcılar ile paylaştı. bölge ve Afrika ile ilgili olarak ön yargılı olunmaması gerektiğini belirten Büyükelçi,  Afrika’da düşünüldüğü gibi olumsuzlukların yaşanmadığını söyledi. Chilengi, “Afrika bir hastalıklar kıtası değil. Geri kalmış bir kıta da değil. Size sunmak istediğim Afrika, fırsatlarla dolu bir Afrika’dır. Afrika birkaç ekonomik bölgeden oluşuyor. Afrika çok hızlı büyüyen bir kıtadır” dedi.

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın,  Afrika ekonomisi, tüketici profili, kültürü, ticareti ve Afrika’daki mevcut iş fırsatlarını anlatan sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye’nin Afrika’daki varlığının 2002’de başladığını belirten Taşkın, “Hükümetimiz bu işe önem verdi. Büyükelçilikler açtı, iş konseyleri kuruldu. Türk Hava Yolları sadece Kuzey Afrika’ya uçardı, bütün Afrika’ya uçmaya başladı. İlişkilerimiz gelişti. Bunlar bizi orada epey geliştiriyor. Türkiye’ye guletlere gelen çok Güney Afrikalı turist görüyorum. Hatta marinalarımızda Güney Afrikalı çok tekne var. Bu tekneler bütün sezon bu ülkeden gelen turistler tarafından kullanılıyor. Afrikalılar aralarında tekneleri devre mülk sistemiyle çalıştırıyorlar. Bodrum’un müthiş bir tekne imalatı var. Tekne kullanımı Afrika’nın birçok yerinde var. Bu gulet ve polyester tekne işimizi oralarda da yapabiliriz” dedi.

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Fatih Volkan Kazova ise, Afrika deneyimlerini aktararak, “Başta inşaat, maden, tarım ve balıkçılık sektörleri Afrika bölgesinde özellikle gelişim göstermektedir. Yatırım ve iş fırsatları konusunda devletin artık dışa bağımlılığını azaltmak için nihai ürün ithalatından ziyade girdi ürünlerin ithalatına önem vermesiyle ülkemizin bu alanlara doru kayması iyi olacaktır. Her ne kadar ülke olarak sömürge altında olsa da yeni devlet politikaları ve geçmişten bu yana Türklerin bu bölgeyle ilişkileri nedeniyle diğer ülkelere göre Türk iş insanları bölgede daha çok sevilmekteler. Bu bölgede yatırım yapmak isteyen işletmeler öncelikle doğru kişilerle muhasebe ve hukuk alanlarında destek alarak sorunsuz şekilde iş hayatlarını geliştirebilirler” önerisinde bulundu.

Açılış ve sunumların ardından soru-cevap bölümü gerçekleştirilen toplantıda, hediye takdiminin ardından Türkiye ve Afrika arasındaki iş birliklerinin geliştirilmesi temennisi ile sona erdi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu