ÇevreGündemManşet

YANGIN BİDONLARI DEVREDE…

Vatandaş belediye el ele verdi; orman yangınlarına savaş açtı. Turunç – İçmeler arasındaki 10 kilometrelik yola su dolu bidonlar yerleştirerek olası yangınları büyümeden söndürmeyi amaçlayan Marmaris Belediyesi ve üç vatandaşın tek isteği bidonların başka amaçlarla kullanılmaması.

Yaz mevsiminin gelmesiyle artan orman yangınlarının büyümeden önlenmesi düşüncesinden yola çıkan iki vatandaşa Marmaris Belediyesi de destek verince örnek görüntüler ortaya çıktı. “Bir bidon su, büyük bir orman yangınını önleyebilir” düşüncesiyle hareket eden Marmaris Belediyesi; Ali Demirtaş, Dursun Bayri ve Süleyman Bayri isimli vatandaşlarla birlikte ormanlık bölgelerde yol kenarlarına su bidonları koydu. Yapılan işbirliği çerçevesinde kızılçam ağaçlarıyla çevrili İçmeler ile Turunç arasındaki 10 kilometrelik yola kısa aralıklarla 70 adet su dolu bidon bırakıldı.

50’ŞER METRE ARALIK

Konuyla ilgili açıklama yapan Marmaris Belediyesi Başkan Yardımcısı Hakan Köksal, orman yangınlarının yaz mevsiminin en büyük acı olaylarından biri olduğunu belirterek “Herhangi bir yerde orman yangını çıksa hepimizin yüreği yanıyor. Dileğimiz hiçbir zaman yangın yaşanmaması… Ancak olası bir yangında küçük bir alevi söndürerek yangının büyümesini engelleyebiliriz. Esnafımızın bu yöndeki fikrine biz de belediye olarak destek verdik. İçi su ile doldurulan 20 litrelik bidonları 10 kilometrelik yola 50’şer metre mesafeyle yerleştirdik. Başka bölgelerde de aynı uygulamayı hayata geçireceğiz” dedi.

SULARI FARKLI AMAÇLA KULLANMAYIN

Esnafla birlikte zabıta ekiplerinin de her gün bidonları kontrol ettiğini, boşalanları yenileriyle değiştirdiğini ya da su takviyesi yaptığını söyleyen Köksal, yoldan geçen vatandaşlardan da bir ricada bulundu. Köksal, “Bu bidonların üzerinde ‘yangın için’ yazmasına rağmen bulaşık, araç ve el yıkamak için kullananlar oluyor. Onlardan ricamız bu bidonlardaki suları kullanmamaları. Unutulmasın ki çıkabilecek bir yangına karşı müdahalede bu bidonların önemi çok büyük. Ayrıca bir diğer ricamız da araçlarından yola özellikle de sigara izmariti, cam şişe gibi yangına neden olabilecek çöpleri atmamaları. Bu ormanlar hepimizin ortak değeri. Korumak için de hepimize büyük görevler düşüyor” şeklinde konuştu.

İKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Amaçlarının ormanları korumak ve farkındalık yaratmak olduğunu belirten esnaflar Ali Demirtaş, Dursun Bayri ve Süleyman Bayri ise “2015 yılı Temmuz ayında Bodrum ve Marmaris’te büyük bir yangın yaşanmıştı. Bu yangınları gördüğümüzde anında müdahale edilerek büyümesini engellemek için ormanlara su bidonları konulması fikri ortaya çıktı. 4 yıldır otel, restoran ve çeşitli işletmelerden topladığımız boş bidonları temizleyip su dolduruyoruz. Belediyemiz de bize büyük destek veriyor. İki yaz önce hatta ufak bir yangını bu bidonlarla söndürebildik. Yani büyümeden engelledik. Bidonlarda eksilen suları günlük tamamlıyoruz. Herkesi ormanlarımızın korunması için duyarlı olmaya davet ediyoruz” görüşlerine yer verdi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu