GündemManşetMekan

MARDİN’DEN, BODRUM’A UZANAN BAŞARI HİKAYESİ

Siyah siyah kabuklar Mardin’liŞehmus ustanın hayatını değiştirdi

30 yıl boyunca tezgahta sattığı midyeler sayesinde Türkiye’nin ilk midye restoranını açarak patron olan Şehmuz Özay’ın Mardin’den, Bodrum’a uzanan başarı hikayesi duyanları şaşırtıyor.

Türkiye’nin ilk midye restoranını Bodrum’da açarak büyük bir ün kazanan Mardinli Şehmuz Özay’ın, midyeden yaptığı bin bir çeşit lezzeti tatmak için insanlar kuyruğa giriyor. 30 yıl boyunca sahillerde tepside midye satan Şehmuz ustanın başarı dolu hikayesi ise duyanları hayrete düşürüyor.

Mardin’de iş bulamayan Şehmuz Özay 16 yaşındayken, 1971 yılında İzmir’e geldi. 1 ay boyunca iş Arayan Özay’ın, İzmir’in Kordon sahilinde yürürken gördüğü midyeler hayatını değiştirdi. İlk kez İzmir’de tanıştığı midye ile işe başlayan Şehmuz usta5 yıl İzmir’de midye sattıktan sonra özel bir gece için aldığı midye siparişi ile Bodrum yollarını tuttu. 35 yıl boyunca Bodrum koylarında elinde tepsi ile midye satan Özay, İnşaatlarda yattı, sahilde uyudu. Evlenen ve çocuk sahibi olan Özay daha sonra çocuklarıyla beraber sahillerde midye satmaya devam etti. Çocuklarının araştırmaları sonucu Avrupa ülkelerinde Midye restoranları olduğunu öğrene Şehmuz usta 5 çocuğunu da kış aylarında Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göndererek midye restoranlarında çalıştırdı. Midye üzerine yapılan yemekleri öğrenen Özay ailesi daha sonra bir restoran açmaya karar verdi. Midyeci Şehmuz usta Gündoğan sahiline Türkiye’nin ilk midye restoranını açtı. Büyük ilgi gören midye restoranıyla patron olan Midyeci Şehmuz usta yıllarca hayalini kurduğu restoranda 5 çocuğu ve 20 çalışanıyla hizmet vermeye başladı.

MİDYEDEN 1001 ÇEŞİT YEMEK YAPIYORLAR

Midye dolmasından ve tavasından daha fazlasını öğrenen Şehmuz usta domates soslu, makarnalı, pilavlı, kıymalı, fırında ve kaşarlı midye olmak üzere birçok çeşit midye yemeği yapıyor. Restorantın mutfağında Midye pizza, Midyeli ekmek, midye çorbası gibi bir çok ürün yapılıyor.

ÜNLÜLERDEN RESTORANA YOĞUN İLGİ

Şehmuz Özay’ın ünü o kadar yayıldı ki sanat, spor, siyaset ve sosyete Şehmuz Usta’nın midye restoranına akın etti.Yurt içi ve yurt dışından gelen turistler Şehmuz usta’nın açtığı restoranda kuyruğa girmeye başladı. Bazı yatırımcılar ise Özay’ın restoran ismini almak isterken, bazı iş adamları ise ‘Şahmuz Usta’ isimli midye bayileri açmak için girişimlerde bulundu.

SİYAH SİYAH BİR ŞEYLER GÖRDÜM HAYATIM DEĞİŞTİ
1971 yılında memleketinden çıktığını açıklayan Şehmuz Özay, “Ben Mardin’den İzmir’e geldim o zamlar kara kabuklu bir şeyler satıyorlardı. Bunların ne olduğunu sordum. Midye dediler. Tadına baktım çok güzel, satmaya başladım. Yıllarca tepside midye sattım. 35 yıldır Bodrum’da midye satıyorum. 4 yıl önce Türkiye’de bir ilk olan midye restoranı açtım. Çocuklar yurt dışında midyenin çeşitli yemeklerini öğrendi. Hanımım ve gelinlerim midye dolma dolduruyor. Ben ve çocuklarım ise restoranda duruyoruz.” dedi.

  Yurt dışına giden oğullarından Ömer Özay ise “1971 yılında babam bu iş başladı. 1981 yıldın da ise Bodrum’a geldik. Bizlerde tepside midye satıyorduk. 5 kardeş biz bu işi neden geliştirmiyoruz diyerek kış aylarında yurtdışına gittik. Dünya’nın en ünlü midye restoranlarından çalıştık kışın. Yazı aylarında ise Bodrum’da çalıştık. İşin püf noktalarını öğrendikten sonra midye restoranı açtık. Midyeden bin bir çeşit yemek Türk damak tadına uyarladık. Napoliten soslu midye, Kremalı midye, midye makarna, beşamel soslu makarna, midye çorbası, midye pizza gibi daha ismini sayamayacağım birçok çeşitte yemek ürettik. Kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Hedefimiz Türkiye’nin birçok bölgesinde restoran zinciri kurmak” ifadelerini kullandı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu