ÇevreGündemManşet

Başkan Aras’tan Su Açıklaması

Yeni Kuyular Devreye Girecek

 

Bodrum’da yaşanan su sıkıntısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yeni açılan kuyularla birlikte 15 gün içerisinde su arzında önemli bir iyileşme olacağını söyledi. Başkan Aras ayrıca deniz suyu arıtması ile ilgili de çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Su konusunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Aras, “Bu yıl su sorunu bu yaz bizi çok zorladı. 2 baraj da kapanınca su arzında çok büyük bir azalma oldu. Yeraltı sularında da çekilme oldu. Yoğun bir döneme denk gelmesi ve tüketimin yüksek olması ile beraber Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında büyük sıkıntı yaşandı. Şu an MUSKİ ile yaptığımız görüşmeler sonucunda yeni açılan kuyuların olduğu bilgisini aldık. 10-15 gün içerisinde su arzında büyük bir iyileşme olacak, su arzlarımız barajlar kapatılmadan önceki haline yaklaşacak. Böylece biraz rahatlamış olacağız. Ancak nihai çözüm içinde çalışılıyor. Bir daha kuraklıktan da etkilenmemek için Ekinanbarı’nda bir su kaynağı var biraz tuzlu onun arıtılması için bir proje hazırlanıyor. Ben denizden arıtma tesisi için proje hazırlattırıyorum. Suyun yönetimi sevk ve idaresi büyükşehir belediyelerine aittir. Bizim belediyelerimizde su yönetimi ile ilgili bir yetkimiz yok. Sorumluluk var mı derseniz, tabi hepimizde var. Herkesin sorumluluğu var. Kentle ilgili her türlü sorun problem sadece benim değil sizin de sorumluluğunuz, tüm vatandaşlarımızın sorumluluğu ve sorunu bu.” diye konuştu. 

Vatandaşlara suyu idareli kullanma çağrısını yineleyen Başkan Aras, özellikle sahillerde duşların kullanımı konusunda tavsiyede bulunarak “Gündeme getireceğim asıl büyük su israf kalemlerinden bir tanesi plajlarda alınan duşlar. Denize her giriş çıkışlarda alınan duşlar. Bir plajda binlerce insan var, giriyor denize çıkıyor duş alıyor. 10 defa girip çıksa 10 defa duş alıyor. Bu tamamen israf edilen su. Önceden denize girmeden bir duş alınır, sonra orada bulunduğunuz süre içerisinde tuzlu kalabilirsiniz. Her seferinde duş alınmasına da gerek yok. Gideceğiniz zaman duşu alabilirsiniz ama diğer türlüsü inanılmaz bir su sarfiyatı. Ben şimdi onun hesaplarını da yaptırıyorum. Sadece havuzlar ile ilgili hesap yaptırmıştım. 4.5 milyon metreküp, yani bizim su ihtiyacımızın yüzde 10’u her yıl havuz suyunun değişiminde gidiyor. Havuz suyunun değişmemesini hem Belediye Meclisimizde ve hem de Kent Konseyimizde tartışıyoruz. Veya yeni yapılacak havuzlara izin verilmemesi, imar kanununda gerekirse değişiklik yapacağız. Çim alanlara izin verilmemesi ile ilgili imar kanununda değişiklik yapacağız.” dedi. 

Başkan Aras, yeni yapılan arıtma tesislerinde atık suyu maksimum kalitede arıtarak çıkan suyu peyzaj ve bahçe sulamaları, araç yıkamalarında, cadde yıkamalarında kullanıldığını aktardı. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, havanın neminden su üreten makine de getirteceğini aktararak “Bunu prototip olarak Bodrum’a kuracağız. Oradan en azından yaşamsal suyu elde etmek için çalışacağız. Bu deprem bölgesinde yapıldı. Elektrik yoktu orada, jeneratörle çalıştırıldı. Havanın neminden en azından içecek suyu üretebiliyorsunuz.” dedi. 

 

Kaynak: kenttv.net

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu