GündemKültür SanatManşet

HURDALARI SANATA DÖNÜŞTÜREN ADAM…

Onun fırçası kaynak ve spiral makinesi boyaları ise atık makine ve motor parçaları…

Bodrum’da yaşayan sanatçı Rıfat Koçak atık demir parçaları birer sanat eserine dönüştürüyor.

1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Mezun olan 48 yaşındaki sanatçı Rıfat Koçak resim ile başladığı sanat hayatına kattığı heykeltıraşlıkta adeta bir çığır açtı.

Şimdiye kadar yurt içi ve yurt dışında 50’nin üzerinde sergiye katılan sanatçı bir süredir Bodrum’daki atölyesinde geri dönüşüme farklı boyut kazandırıyor.

Gerek oto tamircilerden gerekse yakın çevresinden temin ettiği eski motor aksamlarına çivi, cıvata, somun, dişli ve zincirler ekleyerek heykeller yapan Rıfat Koçak’ın eserleri hayranlık uyandırıyor.

Kızılağaç’taki atölyesinde çalışmalarını sürdüren Sanatçı Rıfat Koçak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Günümüzde ciddi düzeyde bir tüketim toplumu haline geldik ve haliyle atıklarımızda olabildiğince fazla. Bunları değerlendirmek açısından, sanatsal bir objeye, bir sanat eserine çevirmenin önemli olduğunu düşünerek yıllardır çalışmalarıma devam ediyorum.”

Koçak geri dönüşüm sanatı için kullandığı malzemeleri nasıl temin ettiğini şöyle anlattı:

“Genelde araçlar, motosiklet ve bisiklet parçaları olsun makinelerin çok ciddi miktarda atığı oluyor. Bu malzemeleri yan yana getirerek recycle art yani geri dönüşüm sanatı diye adlandırdığımız eserler ortaya çıkıyor. Genelde metal ağırlıklı parçaların temini de genellikle tamirhanelerden oluyor. Ayrıca birçok arkadaşımız, dostumuzda sağ olsunlar biriktirdikleri parçaları getiriyorlar.”

Son dönemde ağırlıklı olarak hayvan figürleri üzerinde çalışan sanatçı önümüzdeki aylarda İstanbul, Ankara ve Bodrum’da açılacak sergileri için hummalı bir çalıma içerisinde bulunuyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu