ÇevreGündemManşet

KÖRFEZİN UĞRAK NOKTASI…İNGİLİZ LİMANI

Bodrum ve Datça’nın tam ortasında kalan, Gökova Körfezi’nin inanılmaz güzellikteki koylarından biri olan İngiliz Limanı, yaz boyunca mavi yolculuk teknelerinin ve yatların durağı oluyor. Liman, sadece sezonda değil senenin hemen her döneminde doğayı arayan ve denizden kopamayan macera tutkunlarına ev sahipliği yapıyor.

Peki nedir İngiliz Limanı’nı bu denli özel kılan şey? Bir kere İngiliz Limanı, konumu gereği hava koşullarından hiçbir şekilde etkilenmiyor… Bu son derece ilginç bilginin yanında, koyun bir de tarihi var elbette. Limanın isminin neden “İngiliz” olduğunu anlatarak başlayalım işe;
İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlardan kaçan İngiliz donanmasına ait bir gemi bu koya sığınmış ve birkaç ay burada saklanarak kendisini kovalayan gemileri atlatmıştır. Bu olayın yaşanmasının ardından koya bölge halkı tarafından İngiliz Limanı ismi verilmiştir. Bu bilgi bize Bodrum’un en genç denizcisi Süleyman Köylü’den geliyor. Köylü, bir de limanın fiziki özelliklerini anlatıyor bilmeyenler için;
“Koy sahilleri alçak ve kayalıktır. Girişteki derin su ilerledikçe azalır. Dip kumdur. Doğu tarafı boyunca 7-8 metrede demirleyip ağaçlardan birine koltuk alınabilir ya da batı veya kuzeye giren koylardan birinde sahile çıma tutabilirsiniz. Hiçbir hava burayı etkilememektedir.

NASIL GİDİLİR?

İngiliz Limanı ulaşımı biraz zahmetlidir. Koya ulaşmak için Okluk Koyu’ndan devam edip, küçük Ayın Deresi ve Ayın Koyu’ndan geçerek Mal Bükü’nün sonuna kadar ilerlemeniz gerekmektedir. Doğal yapısı itibarı ile korunaklı bir limandır. Bu yüzden bütün rüzgarlara kapalıdır. Yılın her dönemi sakin, huzurlu ve güvenlidir.

NE YENİR?

İngiliz Limanı içerisinde bulunan restaurantlarda çeşitli mutfakların yemeklerini bulabilirsiniz. Fakat özellikle deniz ürünlerinin en tazesini ve en iyi pişmiş halini burada bulabilirsiniz. Ege mutfak kültürünü benimseyen koyda mezeler ve zeytinyağlılarında mutlaka denenmesi gerekir.
Mavi turların uğrak noktalarından olan bu koya eğer kendi tekneniz ile ya da yatınızla geldiğiniz zaman koyda bulunan iskeleye bağlanabilirsiniz. Ayrıca elektrik, su gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek donanıma sahiptirler.
Etrafı çam ağaçları ile çevrili olan İngiliz Limanı denizi koyu turkuaz rengindedir. Gündüz yaşanan deniz trafiği akşam saatlerinde yerine sessizliğe bırakmaktadır. Bu yüzden gece sessizliği sevenler için demirlenmesi gereken koylardan biridir.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu