EkonomiGündemManşet

DÜNYANIN EN İYİ 500 SIZMA ZEYTİNYAĞINDAN 2’Sİ MİLAS’TAN

Dünyanın en önemli zeytinyağı katalogu olan Flos Olei’nin 2019 yılına ilişkin sızma zeytinyağı sıralaması belli oldu.

5 kıt’ada 52 ülkeden 500 üreticinin ürettiği 779 sızma zeytinyağı arasına Milas’tan Menteşe Som ve Kairos zeytinyağları da girmeyi başardı. Türkiye’den 5 zeytinyağı markasının yer aldığı sıralamada 4 zeytinyağının Güney Ege’nin memecik türü zeytinlerinden elde edilmiş olması dikkat çekerken bir zeytinyağı markası da Körfez Bölgesindeki Ayvalık’ta sıralamaya girdi.

Flos Olei’nin 2019 yılı sızma zeytinyağı katalogu açıklandı. Dünyanın en saygın zeytinyağı değerlendirme katalogu olan Flos Olei’nin 100 puan üzerinden yaptığı değerlendirmede Aydın’ın Sultanhisar ilçesinden Zetay markalı sızma zeytinyağı, 92 puan toplamayı başaran 23 zeytinyağından birisi oldu. Milas’tan Menteşe SOM markalı sızma zeytinyağı ise 86 puan toplayan 35 firma arasında yer aldı. Milas’ın Şenköy mahallesinde üretilmekte olan Kairos markalı sızma zeytinyağı, Flos Olei – 2019 sıralamasında 84 puan toplayan 30 sızma zeytinyağı arasına girdi. Türkiye’nin Körfez Bölgesindeki Ayvalık’tan Nova Vera markalı sızma zeytinyağı da 84 puan toplamayı başaran 30 marka arasına adını yazdırmayı başardı. Güney Ege bölgesinin en büyük zeytinyağı üreticisi ve tek üretici kooperatifi konumundaki TARİŞ, bu bölgede memecik türü zeytinlerinden ürettiği sızma zeytinyağı ile 82 puan toplamayı başaran dünyadaki 20 markadan birisi oldu.

Avrupa’dan Asya’ya, Kuzey ve Güney Amerika’dan Okyanusya’ya kadar 5 kıtada 52 ülkenin 500 üreticisinin 779 sızma zeytinyağlarının değerlendirildiği yarışmada Türkiye, “Asya” ülkesi olarak yer aldı. 100 puan üzerinden yapılan ve en az 80 puan almayı başaran markaların sıralamada Türkiye 5 zeytinyağı markası ile yer aldı. Sıralamaya girmeyi başaran Türk sızma zeytinyağlarından, aralarında Milas’tan Menteşe SOM ve Kairos’un da yer aldığı dört sızma zeytinyağının Güney Ege’nin memecik türü zeytinlerinden üretilmiş olması, son yıllarda adı öne çıkmaya başlayan memecik türünün  değerini bir kez daha kanıtlamış oldu.

MİLAS ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE DOĞRU YOLDA

Flos Olei 2019 listesinin yayınlanması üzerine bir değerlendirmede bulunan Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, zeytinyağı üretiminde Milas’ın doğru yolda olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Reşit Özer “Biz, yıllardır horlanan memecik türü zeytinyağının aslında çok değerli bir zeytin çediği olduğunu iddia ediyorduk. Hemşerimiz Ali Osman Menteşe de girmiş olduğu uluslararası sızma zeytinyağı yarışmalarında yöremizin memecik türü zeytinlerinden elde edilmiş sızma zeytinyağları ile ödül üstüne ödüller kazanarak bunu kanıtlamıştı. Memecik zeytinlerinin üstün kalitesi, son olarak Flos Olei’nin 2019 listesine Türkiye’den girmeyi başaran 5 zeytinyağı markasından 4’ünün Güney Ege’nin memecik zeytinlerinden elde edilmiş olmasıyla bir kez daha ortaya çıktı. Hele bu 4 markadan 2’sinin Milas’ın zeytinyağı markası olması bizi daha da sevindirdi. Milas’ın memecik zeytinlerinden elde edilen zeytinyağımıza coğrafi işaret almış olmamız da bizim gerek MİTSO olarak, gerekse Milaslı zeytinyağı üreticileri olarak ne kadar doğru bir yolda yürümekte olduğumuzu gösterdi. Sıralamaya giren 5 Türk markamızı da kutluyorum. Özellikle de Milaslı ve Güney Ege’li memecik zeytinyağı üreticilerine daha büyük başarılar diliyorum” dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu