GündemKültür SanatManşet

BODRUM KALESİ’NDE NELER OLACAK?

bodrum_kalesiBodrum Kalesi’nin yıkılacağı yönünde çıkan haberler herkes tarafından merak edilirken, yapılacak çalışmaların kalenin daha modern ve çağdaş hale gelmesi amaçlı olduğu öğrenildi.

Bodrum’un en önemli simgesi olan ve UNESCO’nun “Korunması Gerekli Kültür Varlıkları” aday listesinde yer alan Bodrum Kalesi’nde önümüzdeki aylarda çeşitli yıkım, bakım ve onarım çalışmalarının yapılacağı öğrenilirken, yapılan çalışmalar kapsamında müzenin daha modern ve çağdaş bir hal alacağı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre; Bodrum Kalesi’nde yaklaşık 3 yıldır devam eden çalışmalar neticesinde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde önümüzdeki aylarda geniş kapsamlı bir restorasyon, peyzaj, bakım, onarım ve yıkım çalışmasının başlayacağı, çalışmalar kapsamında kalenin tarihinde bulunmayan sonradan yapılan modern bazı sergileme alanlarının da yıkılacağı, bu yıkımlardan sonra sergileme yerlerinin aynı yerlerine inşa edileceği öğrenildi.

Sergileme alanlarında yapılacak yıkım çalışmasının nedeni ise, binaların yapıldığı zamanda kullanılan harç malzemeleri nedeniyle bina içlerinde gereken iklimlendirme oranları oluşmaması nedeniyle tarihi eserlerde yıllar geçtikçe tahrip meydana geldiği, yeni kurulacak iklimlendirme sistemlerinin uyum sağlaması ve eserlerin daha sağlıklı ve uzun vadede korunabilmesi için olduğu öğrenildi.

Yapılacak çalışmalar kapsamında kalenin altyapısında da büyük bir bakım onarım çalışması yapılacağı öğrenildi. Kaledeki mevcut elektrik altyapısının çok eski olduğu ve yangın tehlikesinin bulunduğu, bu nedenle yapılacak çalışmalar sonunda kalenin başta elektrik olmak üzere bütün altyapısının değişeceği öğrenildi.

Bodrum Kalesi’nde yapılacak bir diğer çalışmanın ise genel bir peyzaj çalışması olduğu öğrenilirken, Kuzey Hendeği’nde herhangi bir yıkım olmayacağı ancak, yapılacak büyük çalışmalar için kurulacak kule vinçlerin buraya kurulması öngörüldüğü için çalışmalar sırasında Kuzey Hendeğindeki tribünlerin kaldırılabileceği edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Öte yandan önümüzdeki günlerde Bodrum Kalesi’nde yapılacak çalışmalarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılacağı öğrenildi.

Muhabir: Mehmet Can MERAL

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu