GündemManşet

SADUN BORO BODRUM’DA ANILDI

Bodrum-Sadun Boro1965 yılında Kısmet adlı 10.5 metrelik teknesi ile dünya turu yapan ünlü Türk denizcisi Sadun Boro, Gökova koyu girişinde düzenlenen bir etkinlik ile anıldı.

Etkinlik kapsamında Bodrum dan ve çeşitli koylardan yola çıkan denizciler, Gökova koyunun başlangıcı olarak kabul edilen Adalıyalı (Alakışla, Kissebükü  olarak ta adlandırlan) koyu girişinde bir etkinlik düzenlediler.

Muğla Büyükşehir ve Bodrum Belediyelerinin destekleri ile düzenlenen etkinliğe Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve denizciler katıldı.

Etkinliğe çeşitli bölgelerden gelen yaklaşık 40 tekne katıldı. Düzenlenen törenle denizcilerin bir projesi olarak gündeme gelen ve Sadun Boro’nun yaşamından esinlenerek sanatçı Ufuk Boy tarafından yapılan “Gökova, Sadun Boro’yu kucaklıyor” adlı heykelin açılışı yapıldı.

Sadun Boro anısına yapılan heykel, yaklaşık 6,5 metre yüksekliğinde ve soyut bir heykel.

İki gün sürecek olan Vira demir Sadun Boro seyrinde, ikinci gün denizciler, Gökova Değirmenbükü mevkisinde toplanıp Okluk koyuna gidecekler. Okluk koyu girişinde daha önce Prof. Tankut Öktem tarafından yapılan “Deniz Kızı “ heykelinin, bronzdan dökülen yenisi ile değiştirilmesi ve denizcilerin selamlamaların ardından etkinlik sona erecek.

 

Sadun Boro Kimdir:

Yelkenlisi ile dünya seyahati yapan ilk Türk denizcisi. 1965-1968 yılları arasında eşi Oda Boro ve kedileri Miço ile birlikte ,“Kısmet” isimli 10,5 metrelik tekneleriyle dünya turunu tamamladılar. Bu seyahatin Sadun Boro tarafından kaleme alınan seyir günlükleri Hürriyet gazetesinde seri olarak yayınlandı ve büyük ilgi ile takip edildi. Yurda dönüşleri coşkuyla kutlanan çiftin dünya seyahatini Sadun Boro “Pupa Yelken” ismiyle kitaplaştırdı.

1928 yılında İstanbul’ da doğan Sadun Boro, Erenköy’ de büyümüş, ilkokuldan itibaren Galatasaray’ da yatılı okumuştur. Üniversite eğitimini İngiltere, Manchester’ da tekstil mühendisliği alanında tamamlamıştır. İlk okyanus seyahatini 1952 yılında, İngiltere’ den Karayip Adaları’ na Ling isimli bir İngiliz teknesinde yapmıştır. “Bir Hayalin Peşinde” kitabında kendi yelkenlisi ile dünya seyahati yapma hayalinin başlangıcı olarak gördüğü bu deneyimi yazıya dökmüştür. Hayalini gerçekleştirdiği dünya seyahatinin ardından ikinci büyük seyahatleri 1977-79 yılları arasında kızları Deniz’ in de katıldığı Amerika yolculuğudur, bu macerayı “Fora Yelken” isimli kitabında anlatmıştır. 1980 yılından itibaren Boro ailesi Bodrum’ a yerleşmiş tir. Sadun Boro başta yeryüzü cenneti olarak nitelediği Gökova olmak üzere bu bölgenin doğası ve denizini korumak için olağanüstü çaba sarf etmiştir. Kısmet’ in Dümen Suyunda isimli kitabında Türkiye ve komşu kıyılara yaptığı seyirlerin anılarını derlemiştir. Hayatı boyunca en değer verdiği çalışması “Vira Demir”, kıyılarımıza ait detaylı bir seyir rehberidir. O’nun teşvikiyle amatör denizciliğimiz gelişmiş, yeni denizciler dünyaya yelken açmıştır.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu