EğitimGündemManşet

ANNE BABALARA ÖNEMLİ UYARI

karneBinlerce öğrencinin karne heyecanı yaşadığı bugün aynı heyecanı velilerde yaşıyor.

Karne dönemi, notları iyi olan çocuklar ve aileleri için heyecan, mutluluk ve başarı,  iyi olmayanlar için ise kaygı, stres ve başarısızlık anlamına gelebiliyor.

Karnedeki notlar sadece öğrencinin başarısı ya da başarısızlığı değil velilerin başarısı olduğunu dile getiren Acıbadem Bodrum Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Seren Öztoprak, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Karnesi kötü olan çocuklarımız bugün maalesef kaygı, stres ve başarısızlık duygusuna kapılacaklar. Bu dönemi travma haline dönüştürmeden ailelere ve çocuklarına bildikleri fakat uygulamada aksaklığa düştükleri bazı konularda önerilerde bulunmak istiyorum. Bunlardan ilki, aileler çocuklarını koşulsuz sevdiklerini hissettirmeliler. Çocuk eğer bu hissi yaşarsa sadece karne dönemi ile bu sevginin ve değerin etkilenmeyeceğini fark ederler” dedi.

Çocuklarla empati kurmanın önemine değinerek konuşmasını sürdüren Öztoprak sözlerine şöyle devam etti:
“Çocuklarımızın iç dünyasını kuracağımız empati ile anlayabiliriz. Onların duygularına ancak empati kurarak ortak olabiliriz. Çocuklarımıza güvendiğimizi, her zaman yanında olduğumuzu hissettirirsek karne dönemi travmasını daha az hissetmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Çocukları ödüllendirmede aşırıya kaçılmamasını belirten Psikolog Seren Öztoprak şunları söyledi:
“Karnesi başarılı olan her çocuk ödül beklentisi yaşıyor. Fakat aşırı ödüllendirme, çocuklara ceza vermek kadar hatalı bir davranış.   Ödüllendirmeleri küçük seviyede tutmak gerekir. Seni tebrik ediyorum ve seninle gurur duyuyorum gibi sözcüklerin ne kadar değerli olduğunu çocuğa öğretmeliyiz” dedi.

Anne babaların çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslanmaması gerektiğine dikkat çeken Öztoprak önerilerine şöyle devam etti:
“Anne babalar nasıl diğer anne babalardan farklı ise gibi tüm çocuklar da birbirinden farklı. Bu davranış özgüven eksikliğine, arkadaşlarından uzaklaşmasına ve içine kapanmasına neden olabilir” dedi.

Başarısız çocukların mutlaka başarılı oldukları bir alan olduğunu ve anne babaların bu keşfetmesi gerektiğini ifade eden Psikolog Seren Öztoprak,  çocukların aldığı belgenin sadece çocuğun değil eğitim sisteminin ve velilerin belgesi olduğunu söyledi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu