EkonomiGündemManşetSiyaset

Gökcan Meclis Kürsüsündeydi

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan Stokçulukla Mücadele Yolunu Anlattı

 

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, “Kur üzerinden oynanan oyunları  hep birlikte gördük ve ibretle izledik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu ve uyguladığımız ekonomik politikalar ile kurda yaşanan oyunları yine bozduk” dedi.

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ve Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu’nun ilk imzaları atarak  teklif ettikleri  ve  AK Parti Milletvekillerinin imzaları ile destek verdikleri Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Kanunun lehinde konuşan Milletvekili Gökcan;  “Kanun teklifimizle Ülke ekonomimizin gelişimine katkı sağlanacak, Yatırımcıların önü açılacak,  Uluslararası rekabet gücümüz artacak,  Kapasite artırımı yapılan santrallerde yerli aksam kullanımı desteklenecek, Rafinelerin LPG depolama ihtiyaçları karşılanacak, vatandaşlarımız ekonomik olarak desteklenecektir.” dedi.

Vatandaşlarımızın, stokçuluk,  fırsatçılık ve buna bağlı olarak artan,  fahiş fiyatlarla, karşı karşıya kaldığını ve  mağdur edildiğini  belirten Gökcan konuşmasında şu bilgilere yer verdi:

” Bazı ürünlerdeki  fiyat artışlarının bir sebebi, küresel emtia fiyatlarının yükselişiyken, bir sebebi de maalesef piyasadaki açgözlü fırsatçılardır.

Vatandaşlarımızı, fiyat artışlarına karşı korumak ve tedarik zincirinin bozulmaması için,  gerçek anlamda stokçularla mücadele edeceğiz.

“Stokçuluk” üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin, piyasada darlık yaratan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozan, faaliyetleri ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetler”dir.

İşletmelerin ortaya çıkabilecek, ihtiyaçlarını karşılamak ve üretimin kesintiye uğramadan devamlılığını sağlamak amacıyla bulundurduğu ham madde, yarı mamul veya varlıklar için kullanılan stok tanımı ile piyasa bozucu bir davranış biçimi olan stokçuluk kavramının birbirine karıştırılmaması gerekmektedir.

Pandemi sürecinde ekonomik faaliyetlerin devamlılığına katkı sağlayacak, çok sayıda  yasal düzenlemeler yaptık.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle; fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarını engellemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan 13 üyeye sahip Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nu oluşturduk.

Stokçulukla mücadele kapsamında  da 6585 sayılı  Kanun’un  “ceza hükümleri” başlıklı maddesinde değişikliğe gidiyoruz.  Stokçuların;  idari para cezasının alt ve üst sınırını yeniden belirliyoruz.

Yapılan değişiklikle,  Cezaların ağırlaştırılarak, cezanın etkinliğinin ve caydırıcılığının artırılmasını amaçlıyoruz.

Ayrıca,   cezanın alt ve üst sınırları ile bu sınırlar arasındaki farkı yeniden belirleyerek, daha hakkaniyetli yaptırım uygulanmasına imkan sağlayacağız. Caydırıcılığın artırılması amacıyla 50 bin lira olan alt sınırı 100 bin liraya, 500 bin lira olan üst sınırı ise 2 milyon liraya çıkarıyoruz. Maalesef; stokçuluk yapan fırsatçılar ve halkımızın emeğini gasp eden  firmalar var. Otomotiv sektöründe bile stokçulukla karşılaşıyoruz.  Fahiş fiyat artışları  yaşanıyor. Stokçular ayaklarını denk alsınlar.. Üzerlerine kararlılıkla  gideceğiz.

AK Parti İktidarlarımızda vatandaşlarımızın hakkını nasıl koruduysak, korumaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız  da; stokçuların gözünün yaşına bakılmayacak diyerek tavrını net olarak ifade etmiştir. Vatandaşlarımızın lehine bir  düzenleme daha yapıyoruz. Esnafımızın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu uyarınca tahsil edilmesi gereken üye borçlarını 31 Aralık 2022 tarihine kadar erteliyoruz. Oda ve Borsa üyeleri hakkında borçlarından dolayı başlatılan icra ve takip işlemleri durdurulacak ve durma süresince zaman aşımı süresi işlemeyecektir.

Kur üzerinden oynanan oyunları da hep birlikte gördük ve ibretle izledik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu ve uyguladığımız ekonomik politikalar ile kurda yaşanan oyunları yine bozduk. Aldığımız tedbirlerle Türk Liramıza güven arttı. Ekonomik büyüklüğümüz, oynanan oyunların kayda değer bir ekonomik gerekçesinin ve derinliğinin olmadığını  gösterdi.

Bugün Türk ekonomisi, ufak tefek sarsıntılarla dengesi bozulmayacak kadar büyük ve güçlüdür. Milletimiz müsterih olsun, 20 yıllık tecrübemizle her türlü sorunun üstesinden el birliği içerisinde gelmeyi başardık, yine başarıyoruz. İhracatta, yatırımda ve  üretimde  yaşanan yükselişi büyüme rakamlarıyla da taçlandırıyoruz. 2021 toplam ihracatımızı geçen yıla göre yüzde 32,9 oranında artırdık.  225 milyar 368 milyon dolarlık ihracat  ile  bir rekora daha  imza attık.  Kamu çalışanlarımızı da enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Muhalefetin esip gürlemesine, boş vaadlerine rağmen halkımızın Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hükmetimize güveni tamdır.

Biliyoruz ki, inşa ettiğimiz güven zemininin arka planında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve bizlere duyulan inanç vardır.

Görüştüğümüz kanun teklifi ile;  Ülke ekonomimizin gelişimine katkı sağlanacak,  Yatırımcıların önü açılacak,   Uluslararası rekabet gücümüz artacak,  Kapasite artırımı yapılan santrallerde yerli aksam kullanımı desteklenecek,  Rafinelerin LPG depolama ihtiyaçları karşılanacak,  Vatandaşlarımız ekonomik olarak desteklenecektir.

Kanunun,  ülkemiz ve milletimiz için  hayırlı olmasını diliyor,   Gazi Meclisimizi saygı ile selamlıyorum.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu