EğitimGündemManşet

32. ULUSLARARASI FİZİK KONGRESİ BAŞLADI

32. Uluslararası Fizik Kongresi-bodrumTürk Fizik Derneği tarafından düzenlenen, Bodrum Belediyesi tarafından desteklenen 32. Uluslararası Fizik Kongresi, Herodot Kültür Merkezi’nde çok sayıda bilim insanının katılımıyla başladı.

6 – 9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kongreye konularında uzman 27 Türk ve yabancı çağrılı konuşmacıların yanında; yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile birlikte çok sayıda fizikçi bilim insanının katıldı.

Kongrede, ülkemizdeki fizikçiler ile Dünya’daki  alanında uzman fizikçileri bir araya getirmeyi; uluslararası katılımla, yurt içinde ve yurt dışında çalışan bilim insanlarının bilimsel gelişmeler hakkında bilgi alışverişi ve işbirliği olanaklarını arttırmasını hedefleniyor.

 

Saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasının ardından bir konuşma yapan Türk Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, “Dünyamız hızla değişiyor. Bu değişimi izlemekte hepimiz zorlanıyoruz” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın hemen her tarafında ismi konulmamış bir savaş yaşanıyor. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde, gücü elinde bulunduranlar dünyayı yeniden biçimlendirme işine soyundular. Bilimin ve teknolojinin en uç noktalarında rekabet eden büyük güçler değeri milyar dolarlarla ölçülen laboratuvarlarında aklımıza gelmeyecek silah sistemleri geliştiriyorlar. Bu güçler aynı zamanda dünya finans sistemini de yeniden şekillendirip ekonomiyi yeni bir yöne götürmek istiyorlar. Tüm bunların yanında ABD ve Avrupa’da beyin araştırmalarına çok yüksek miktarlarda ödenek ayrılıyor. Eğitim ve teknoloji biçim ve boyut değiştiriyor. Bu söylediklerimle bağlantılı olarak dünyanın yeni bir teknoloji devrimine doğru yol aldığı dile getiriliyor. Artık 3. Sanayi Devrimi de aşılmak üzere. 4. Sanayi  Devrimi’nden bahsediliyor. Yaşadığımız bölgede varlığımızı sürdürebilmek için dünyayı iyi okumak zorundayız. Her yeni Sanayi Devrimi yeni bir uygarlık inşa etmek demektir. Bu uygarlık inşasında her zaman karşımıza sihirli bir sözcük olan “enerji” kavramı çıkıyor. Son dönemlerde yaşadığımız olumsuzlukları bu düşünceler ekseninde değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz.”

Nükleer teknoloji konusunun çok önemli olduğuna vurgu yapan Akkuş şunları kaydetti:

“Ülkemiz elbette günümüzün jenerik teknolojilerinden olan nükleer teknolojiye geçmelidir. Bunu yaparken nükleer teknolojinin enerji üretiminde kullanımının yanısıra medikal ve endüstriyel uygulamalarının hem diğer teknolojileri geliştireceği hem de makro ekonominin önemli lokomotiflerinden birisi olduğu gerçeğini göz ardı etmemelidir.”

Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise konuşmasında 2015 yılı Nobel Kimya Ödülünü  Prof. Dr. Aziz Sancar’a da değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aziz Hoca aslında tıp eğitimi almasına rağmen temel bilim alanında yaptığı çalışmalarla Nobel Ödülü’ne layık görüldü. Akademimizin de şeref üyesidir. Ben de o ödül törenine katılma şerefine layık oldum. Değerli hocamızla o sevinci birlikte paylaştık.

Kongrede 2016 yılı Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Engin Arık Bilim İnsanı Ödülü  Prof. Dr. Erkcan Özcan’a, 2016 yılı Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü Dr. Gülfem Süsoy Doğan’a,  2015 Yılı Türk Fizik Derneği Özgen Berkol Doğan En İyi Deneysel Fizik Poster Bildiri Ödülü Oğuz Koçer’e, 2015 Yılı Türk Fizik Derneği Engin Abat En İyi Kuramsal Fizik Poster Bildiri Ödülü Yasemin Gündoğdu’ya verildi.

Panellerle devam eden kongre 9 Eylül tarihine kadar sürecek.

 

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu