ÇevreGündemManşet

BODRUM MANDALİNASINDA HASAT ZAMANI

Bodrum-erman-arasBodrum’un farklı bölgelerinde yaklaşık 3 bin dekar alanda,  200 bine yakın ağaçtan ortalama 10 bin tona yakın Bodrum Mandalinası üretimi yapılıyor. Pazarlama açısından sıkıntı yaşanan üretici direk internetten satış yaparak, koliler halinde mandalinaları tüketiciye ulaştırıyor. Mevsiminde, bahçeden 50 kuruşa, pazarda ise 1 – 1,5 liraya alıcı bulan mandalinadan kar yerine zarar eden üreticiler ise ellerindeki mandalinaları, gazoz, kolonya, reçel, lokum ve sabun gibi ürünler yapılarak pazarlama gücü artırılmaya çalışıyor.

Hasat içi sabahın erken saatlerinden bahçeye gelen üretici ve çalışanlar önce mandalinaları toplayıp kasalara koyuyor. Daha sonra kazanlarda suyla yıkanan mandalinalar havlu bezlerle teker teker siliniyor. 3 ile 6 kilogramlık özel kolilere konulan mandalinalar internet üzerinde sipariş veren tüketiciye ulaşıyor. Mandalinayı tanıdıklarına hediye olarak göndermek isteyen vatandaşlar için ise teker teker özel kağıtlara sarılan mandalinalar kolileyip kargo yolu ile istenen adrese gönderiliyor.

Mandalinayı turizme heba etmemek için uzun uğraşlar veren Ömer Aras, ömrü boyunca kendi elleriyle diktiği mandalina bahçesine gözü gibi baktı. 93 yaşında vefat eden Aras son vasiyeti olarak oğlu Erman Aras’a “Mandalina bahçesini satmamasını ve yaşatmasını istedi.” Erman Aras ise mandalinanın zarar ettiğini bildiği için mandalina ile ilgili birçok alternatif yol arayışına girdi. En sonunda bahçesine küçük bir araştırma tesisi kurarak mandalinadan; gazoz, lokum, sabun reçel, yağ, cips, krem ve kolonya üretmeye başladı. Mandalina lokumu üzerinde ise uzun çalışmalar yapan Aras sonunda mandalinadan şekersiz ve katkı maddesiz lokum yaptı.  Lokumu satışa çıkaran Aras daha sonra internet üzerinden de Bodrum mandalinası 3-6-9 kiloluk paketlerde www.bodrummandalini.com adresinden satışa başladı. Günlük taze olarak topladığı mandalinaları, hummalı bir çalışma sonucunda aynı gün kargoya vererek tüketiciye ulaştırmayı başardı.

Bodrumlulara seslenen Aras, mandalina bahçelerini terk etmemelerini istedi. Aras baba yadigarı bahçelere sahip çıkılması gerektiğinizde sözlerine ekleyerek “Mandalina bahçeleri tamamen bir risk altında. Mandalina bahçelerini üreticiler terk edelimi devam edelim mi noktasında. Biz tam bu noktada sosyal sorumluluk projesi yapmaya başladık. Bahçelerde bu ürünlerden elde edilecek katma değer ürünlerle çok rahatlıkla bahçelerin bakıla bileceğini, mandalinanın para edebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Bu bahçeler babalarımızda kalan bir yadigar bizlere. Babalarımız, dedelerimiz kendi elleri ile dikmişler mandalinaları. Bizler ise bu devam ettire bilmemiz için mandalinayı katma değerli ürünlere dönüştüre bilmemiz gerekiyor. Mandalinadan çok güzel reçel, lokum yapılıyor. Biz kendi ürünümüzden yaptığımız şeker ilavesiz mandalina lokumları üretiyoruz.  Yüzde yüz mandalina suyundan yaptığımız zaman mükemmel bir tat oluşuyor. Biz mandalina reçeline şeker katmadan yapmaya başladık. Birde araştırmalarımız sonucunda mandalina suyunun çok faydalı olduğunu öğrendik. Lütfen Bodrumlular ellerindeki bu değere sahip çıksınlar. Çok önemli ve değerli bir üründür mandalina. Çekirdeğine kadar kullanıla bilen çok sağlıklı bir ürün. Mandalina bahçelerimizi koruyalım, gelecek nesillere bırakalım. Bodrum için çok önemli bir değer. Bu güzel markamızı daha da güzel yerlere getirelim” ifadelerini kullandı.

Bahçelerden günlük topladıkları mandalinayı tüketiciye ulaştıran Aras “Bahçemizden topladığımın günlük kesim yaptığımız mandalinaları önce yıkayıp kurutuyoruz. Daha sonra özel hazırladığımız paketlerimize muntazam bir şekilde diziyoruz. Günlük kesimde burada zamanla yarışıyoruz. Akşam 17:00 kadar bitirmek ve kargoya yetiştirmek zorundayız. Atölyemizde sipariş aldığımız adreslere ulaştırmak için barkotlar hazırlanıyor. Ürünlerimiz paketlenmiş olarak Türkiye’nin tüm bölgelerine ulaştırıyoruz. www.bodrummandalini.com internet adresine giren vatandaşlar Mandalina başta olmak üzere liman ve portakal siparişleri veriyorlar bizde tüketiciye birebir ulaştırıyoruz.

Yılbaşının yaklaşması ile birlikte Mandalinaları hediyelik paket yapan Erman Aras mandalinaları teker terek özel kağıtlara sararak hediye paketi şeklinde vatandaşlara ulaştırıyor. Aras mandalinaya değer kattığını söyleyerek  “Yılbaşı geliyor. Mandalinaları hediye paketlerine koyduk. Bodrum mandalinası hakikaten değerli bir ürün bizde bir değer katalım istedik.  Hediye gönderenin ve alıcının ismini yazıyoruz ve gideceği adrese ulaştırıyoruz” dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu