EğitimManşet

Bodrum Yöresel Yemeklerini Tanıttılar

Öğrenciler eTwinning Küçük Şefin Mutfağı Projesinde Maharetlerini Gösterdi

 

Küçük Şefin Mutfağı projesi kuruculuğunu Umurca İlkokulu’ndan Sınıf öğretmeni Gülay Doğan ve Özel Bodrum İZGİ Kültür Koleji Ortaokulu’ndan Türkçe öğretmeni Fatma Deniz üstleniyor. Proje, biri Azerbaycan, biri Portekiz olmak üzere 12 ortaktan oluşan uluslararası bir proje olma özelliği taşıyor.

Türkiye’den, Bodrum Umurca İlkokulu’ndan Gülay Doğan ve Songül Ebter, Özel Bodrum İZGİ Kültür Koleji Ortaokulu’ndan Fatma Deniz, Sincan/Ankara Fatih İlkokulu’ndan Arzu Alış, Ortakent Dr. Hüseyin Mümtaz Ataman İlkokulu’ndan Devrim Öztürk, Yüreğir/Adana Yeşilbağlar İlkokulu’ndan Fulya Sakızlı, Bayburt Cumhuriyet İlkokulu’ndan Şehriban Emir, Gaziantep Düztepe İlkokulu’ndan Hanife Burcu Önder, Kahramanmaraş Süleyman Şah İlkokulu’ndan Filiz Dolapçı, TED Bodrum Koleji’nden Nurcan Ergün, Azerbaycan’dan ise H. Ağaverdiyev adına 113 Numaralı Mektep’ten Ayşan Ahmedova, Portekiz’den Escola Básica Padrao da Légua’dan Rita Pacheco katkı sağladı.

Okulların pandemi sürecinde kapalı olduğu bu günlerde öğrencilerin bireysel ihtiyaçları için gereken çözüm yollarını keşfetmek öncelikli amaç olarak belirlendi. Bu proje en sevdikleri yerel, geleneksel yemekleri paylaşmak ve öğrenmek isteyen; yabancı kültür ve mutfaklara ilgi duyan ve keşfetmek isteyen 7 -11 yaş arası öğrencilerimizle gerçekleştiriyor.
Projenin an hedefi, becerileri ortaya çıkararak tüketimi artan ve zararlı olan hazır gıdaların yerine sağlıklı olan yöresel yemeklerin tüketilmesine çocukları özendirmek ve farklı kültürleri keşfederek, mutfaklarını tanımalarını sağlamak.

Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bodrum İlçe Müdürlüğünde  Küçük Şefin Mutfağı projesini “İyi Proje Örnekleri” arasında gösteriliyor.

Proje kapsamında yapılan etkinlikler ise şöyle özetlendi:

“Küçük Şefin Mutfağı eTwinning projesinde sağlıklı ve yerel olan gıdaları tüketmeleri üzerine çocuklarımızı özendirmek amacıyla besin grupları çerçevesinde bir program oluşturduk. Program dahilinde hem besin gruplarını öğrendik hem de o besin grubunu kullanarak yöresel mutfağımızda olan yiyeceklerimizi pişirdik.

Bodrum’un yöresel yemeklerinden keşkek, lokum pilavı, su böreği, tilkişen otu yemeklerini hazırladık ve ailemizle paylaştık.

Gaziantep mutfağından yöresel yemekleri cevizli köfteyi Gaziantep Düztepe İlkokulu’ndan Hanife Burcu Önder ve GASMEK işbirliğiyle online platforma Zeynep Hanım’ın anlatımıyla küçük şeflerimizle birlikte hazırladık.

Uluslararası mutfak kültürünü tanımak amacıyla da Azerbaycan mutfağından düşbere yemeğini proje ortağımız H. Ağaverdiyev adına 113 Numaralı Mektep’ten Ayşan Ahmedova işbirliğile Azeri şefimiz Güler Hanım’ın anlatımıyla online platforma hazırladık ve afiyetle yedik…

Küçük Şefin Mutfağı ekibi olarak Diyetisyen Seda Ulutaş’ın katılımıyla “Sağlıklı Beslenme” üzerine online bir sohbet gerçekleştirdik. Küçük şeflerimiz proje boyunca besin grupları hakkında öğrendikleri tüm bilgileri pekiştirdiler; yanlış beslenmenin zararları hakkında görüşlerini ifade ettiler.

Küçük şeflerimiz pandemi dönemi koşullarında eTwinning projemiz Küçük Şefin Mutfağı ile yöresel olan yiyecekleri keşfederek, yaşadıkları bölgede yetişen gıdalarla temas ederek ve yorumlayarak mutfağa girdiler, hazırladılar ve yemeğin birleştirici gücünü yine yeniden keşfettiler. “

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu