GündemManşetTeknoloji

GENÇ MUCİTTEN ÇIĞIR AÇACAK BULUŞ

Geçtiğimiz yaz dönemini, Milas’a bağlı Boğaziçi Mahallesi’ndeki evlerinde yürüttüğü çığır açacak bir araba projesi çalışmasına ayıran 13 yaşındaki Yusuf Kaan Gökalp, alüminyum ve güneş pili sistemiyle çalışan, ardunio ve cep telefonu ile uzaktan kontrol edilebilen araba yapmayı başardı. İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş ışınlarını ve tuzlu suyu elektrik enerjisine çeviren arabasıyla gelecek vaat eden Yusuf Kaan Gökalp, uzay roketlerinin yakıt olarak kullandığı alüminyum cüruf üreten arabasını geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Şuan Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Ortaokulu’nda eğitim-öğretim gören genç mucit, TÜBİTAK Ege Bölge Birincisi olduğu araba projesini geliştirerek, ileride yerli ve milli bir elektrikli araba şirketi kurmayı ve Türkiye’nin Elon Musk’ı olmayı hedefliyor.

3 YAŞINDAYKEN AMPÜLLÜ DEVRELER TASARLIYORDU

Daha 3 yaşındayken elektrik alanına duymaya başlayan, ampullü devreler tasarlayan Yusuf Kaan Gökalp, projesiyle ilgili şunları kaydetti: “Ben küçüklüğümden beri elektrik alanına ilgi duyuyorum. Mesela 3 yaşındayken ampullü bir devre yapabiliyordum. Onun haricinde ilkokula geçtiğimde hava alüminyum ve güneş piliyle çalışan bir tır yapmıştım. Onda sadece ileri gidiyordu. TÜBİTAK’a katılmaya karar verdim ve ben bu şekilde bir araba tasarladım. Burada 8 adet hava alüminyum pili bulunuyor. Bu pillerin içerisinde alüminyum tabaktan kestiğim parça bulunuyor. Bu sarı olan ve şerit gibi görünen aslında temizlik bezi, ondan kestim 6 metrekare… Üstüne de akvaryum filtresinde kullanılan aktif karbondan döktüm. Ondan sonra tuzlu su serpiştirdim üstüne. Hava alüminyum pilleri, motor sürücü kartını besliyor. Motor sürücü kartı da buradaki iki adet motoru besliyor. Güneş pili de buradaki elektronik kartları besliyor. Tuzlu su alüminyumu oksitliyor. Bunları yaparken de alüminyumun oksitinden, alüminyum cüruf elde edebiliyoruz. Alüminyum cüruf da NASA’nın Orion Projesi’nde kullandığı bir rokette yakıt olarak kullanılıyor. Yani bu arabadan aynı zamanda NASA’ya alüminyum cüruf satarak da kar elde edebiliriz. Ben bu arabayı yaparkenki amacım, Türkiye’nin Elon Musk’ı olmak. O nasıl kendi ülkesinde elektrikli araba şirketi kurduysa ben de büyünce bir elektrikli araba şirketi kurmak istiyorum. Hatta şuanda bununla ilgili çalışmalara başladım. Bir arkadaşımla beraber hava alüminyum pilli ve güneş piliyle çalışan prototip bir araba üretmeye çalışıyorum.”

Oyuncak seçimini oğullarının ilgisine yönelik yaparak, ona her zaman destek olduklarını ifade eden Yusuf Kaan’nın babası Yakup Gökalp, gençlerin yenlikçi fikirlerinin desteklenmesi tavsiyesinde bulunarak, “Yusuf Kaan, gerçekten hiç yılmadı hep mücadele etti. Zaman zaman umutsuzluğa kapılsa da biz ona destek olduk. O da bu şekilde mücadeleyi seçti. Oğlumun şuanda en büyük amaçlarından biri başka proje yarışmalarına katılarak Türkiye’de kendini bir yerlere duyurabilmek ve ileride de kendisinin tutku haline getirdiği yerli ve milli olan bir araba şirketi kurmak. Bizde anne baba olarak onun her zaman yanında olacağız.” dedi.

 

Volkan Yıldız’ın Özel Haberi…

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu