GündemManşet

ZEYTİNYAĞI İLE GELEN SAĞLIK VE LEZZET YOLCULUĞU

Bodrum da, zeytinyağı alırken kalitesini belirlemek amacıyla zeytinyağı tadımı yapmanın teknikleri meraklılarına anlatıldı. Markaları gizlenmiş, altı ayrı zeytinyağının tadım eğitimi sırasında ilginç görüntüler oluştu.

Ziraat mühendisi Mustafa Aksakal tarafından mucizevi meyve zeytininden elde edilen yağın kalitesinin öğrenilmesi amacıyla “zeytinyağlı sohbet ler”inin ilki Bodrum da düzenlendi.

Yaklaşık 4 saat süren eğitim tadım ve karşılıklı soru cevaptan oluşan sohbetlerde Milas, Bodrum ve Yatağan bölgelerinde yaygın olarak yetişen memecik türü zeytin den elde edilen yağın içindeki faydalı fenoller açısından en zengin türü olduğu anlatıldı.

Milas bölgesinde özellikle memecik cinsi yağ konusunda zeytin dostları’nın “kutup yıldızımız” diye adlandırdığı Ali Osman Menteşe verdiği bilgiler ile tadım eğitimine katılanların ufkunu genişletti.

Zeytinyağı’nın doğru zaman, doğru teknik ve kurallar ile elde edildiği zaman, insan sağlığı açısından şifa taşıyan çok önemli fenoller içerdiği anlatıldı. Zeytinyağının yemeklere piştikten sonra ılıkken eklenmesi, salatalarda kullanılmasının yanı sıra, içindeki fenolleri kaybetmeden elde edilen çok özel zeytinyağlarının ise sabah aç karnına içilmesi ile birçok hastalığa fayda sağladığı ifade edildi.

İYİ ZEYTİNYAĞI’NIN DÜŞMANLARI NELER

Bodrum da Zeytinlik adlı işyerinde organize edilen tadım eğitimine katılan uzmanlar, Zeytinyağının yüksek ısı ile elde edilmesi, toplanan tanelerin çuvallarda da bekletilmesi, posa ve yağın hava ile teması, 24 derece üzerinde ısı ve su kullanılması, zeytinyağının kalitesini düşürdüğü gibi içindeki fenol denilen faydalı bileşiklerin yok olmasına neden olduğu anlatıldı.

Zeytinyağında kalitenin artması için ağacın 15 haziran ile 15 Eylül tarihleri arasında sulanması, zeytin meyvesinin yeşil iken doğru kurallar ve teknik ile sıkılmasının ise çok faydalı olduğu anlatıldı.

Kaliteli zeytinyağı konusunda Dünya çapında ödüller kazanan Ali Osman Menteşe de zeytin çeşitlerinin temel olarak yemelik ve yağlık olarak ikiye ayrıldığını ifade etti,  Yemelik siyah zeytin konusunda Gemlik bölgesi, yemelik yeşil zeytin konuşunda domat denilen Manisa Akhisar zeytininin, yağlık olarak ise fenoller bakımından Güney Ege de yetişen memecik adlı zeytin türünün önem taşıdığını ayrıntıları ile anlattı.

Zeki Özkeskin

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu